Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Moka kiekvienas: britų monarchija Kanadai per metus atsieina 60 mln. dolerių

Nors Kanada tiesiogiai nemoka pinigų monarchijai, šalies ryšiai su Bakingamo rūmais mokesčių mokėtojams kasmet gali kainuoti daugiau nei 58,7 mln. Kanados dolerių (apie 40 mln. eurų), skelbia CTVNews.ca.
Karalienė Elžbieta II ir princas Charlesas
Karalienė Elžbieta II ir karalius Karolis III / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įdomu, kad tokius skaičius pateikė už monarchiją pasisakanti organizacija – Kanados monarchistų lyga.

Jie šią sumą apskaičiavo pagal 2019–2020 fiskalinius rezultatus, remdamiesi tokiomis išlaidomis kaip istorinių pastatų išlaikymas, generalgubernatoriaus biuro išlaikymas ir su karališkųjų asmenų kelionėmis susijusios išlaidos, pavyzdžiui, princo Harry ir Meghan apsauga.

Už monarchiją pasisakanti grupė teigia, kad iš viso vienam kanadiečiui tenka 1,55 dolerio išlaidų (1,04 euro).

„Tikiuosi, kad ir kiti mato tokį pat vertingą pasiūlymą, kokį matau aš, kai kalbama apie monarchiją. Už mažiau nei už puodelį kavos mes gauname stiprią, stabilią, laiko išbandymus atlaikiusią geros valdžios sistemą“, – CTVNews.ca sakė Kanados monarchistų lygos pirmininkas Robertas Finchas.

Minėti 58,7 mln. dolerių nepadengtų naujesnių mokesčių mokėtojų išlaidų, pavyzdžiui, tuometinio princo Charleso trijų dienų vizito į Kanadą 2022 m. gegužę, kurių bendra suma siekė mažiausiai 1,4 mln. dolerių ar daugiau.

2022 m. Kanados vyriausybė taip pat išleido beveik 400 tūkst. dolerių viešbučio kambariams per karalienės Elžbietos II laidotuves. Į šią sumą įėjo ir prabangūs apartamentai su vaizdu į upę premjerui Justinui Trudeau ir jo žmonai, kainavę 6 tūkst. dolerių už naktį, rašo CTVNews.ca.

„Scanpix“ nuotr./Charlesas III
„Scanpix“ nuotr./Charlesas III

Kanada yra viena iš 14 buvusių Jungtinės Karalystės kolonijų, o jos formaliu vadovu yra šios šalies monarchas – juo gegužę taps karūnuotasis Karolis III.

Vis dėlto, valstybės pačios gali nuspręsti atsiskirti nuo britų monarchijos ir tapti respublika. Tą paskutinis 2021 m. padarė Barbadosas, o mirus Elžbietai II apie panašų žingsnį svarsto ir Jamaika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius