Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Turtingesnis net už Elžbietą II: ar Rishi Sunako turtai jam gali pakišti koją?

Rishis Sunakas yra vienas turtingiausių britų, o paskirtas šalies ministru pirmininku tapo ir pačiu galingiausiu. Tai gali būti pirmas kartas istorijoje, kai Downingo gatvėje apsigyveno asmuo, turtingesnis už Bakingamo rūmuose gyvenančius kilminguosius, rašo „The Wall Street Journal“.
Naujasis JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas
Naujasis JK ministras pirmininkas Rishi Sunakas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britai yra įpratę, kad juos valdytų elitas, tačiau R.Sunakas yra ne šiaip turtingas. Kaip nurodo leidinys, kai kurie net klausia, ar jis nėra per daug turtingas, kad taptų ministru pirmininku.

Tačiau jo šalininkai sako, kad būtent sukaupta iždo kanclerio ir bankininko patirtis leis jam tinkamai vadovauti smarkiai nuo infliacijos nukentėjusiai britų tautai šiais neramiais laikais.

Žmona – Indijos technologijų giganto dukra

Buvusio bankininko R.Sunako ir jo žmonos, Indijos technologijų magnato dukros Akshatos Murty turtas vertinamas maždaug 730 mln. svarų sterlingų (837 mln. eurų), rodo „Sunday Times“ sudarytas turtingiausiųjų sąrašas. Šių metų sąraše, paskelbtame prieš karalienės Elžbietos II mirtį, monarchės turtas buvo įvertintas maždaug 370 mln. svarų (424 mln. eurų).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rishi Sunakas ir Akshata Murty
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rishi Sunakas ir Akshata Murty

Poros pinigai daugiausia atėjo iš A.Murty turimų jos tėvo bendrovės „Infosys“ akcijų. Jai taip pat priklauso Jungtinės Karalystės rizikos kapitalo fondas „Catamaran Ventures UK“, ji turi dar apie pusės tuzino įmonių akcijų. Pora turi mažiausiai tris namus Jungtinėje Karalystėje, taip pat nekilnojamojo turto Santa Monikoje, Kalifornijoje, kurio vertė – apie 6 mln. dolerių (6,08 mln. eurų).

Pasak „The Guardian“, pora kartu su savo dviem dukterimis Krishna ir Anoushka darbo dienomis laiką leidžia savo penkių miegamųjų name Vakarų Londone, o savaitgalius – Šiaurės Jorkšyre, Džordžijos stiliaus dvare. Pastarasis buvo „paverstas savotišku sveikatingumo centru su vidaus baseinu, treniruoklių sale, jogos studija, sūkurine vonia ir teniso aikštele“.

Šių metų pradžioje R.Sunako žmona atsidūrė mokesčių skandalo centre, kai paaiškėjo, kad ji Jungtinėje Karalystėje savo pajamų deklaracijas teikė kaip „ne nuolatinė gyventoja“, o tai leido jai išvengti mokesčių už dideles užsienyje uždirbtas pajamas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rishi Sunakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rishi Sunakas

Be to, maždaug tuo pačiu metu paaiškėjo, kad R.Sunakas, būdamas iždo kancleriu, turėjo JAV žaliąją kortelę. Jo atstovas spaudai sakė, kad jis ją grąžino praėjusiais metais.

Pirmadienį paskelbtoje apklausoje žmonių buvo prašoma apibūdinti R.Sunaką vienu žodžiu. Apklausoje išsiskyrė vienas žodis – „turtingas“.

Kritikai beda pirštu į jo privilegijuotą auklėjimą

R.Sunako kritikai stengėsi pabrėžti jo privilegijuotą auklėjimą. Jie nurodo, kad buvęs bankininkas mokėsi 600 metų senumo Vinčesterio koledže, kur metinis mokestis už mokslą siekia 52 tūkst. JAV dolerių (51,2 tūkst. eurų).

Per Konservatorių partijos lyderio rinkimus jo kritikai vasarą išplatino ištrauką iš 2007 m. BBC dokumentinio filmo, kuriame R.Sunakas užsiminė, kad neturi draugų, „priklausančių darbininkų klasei“.

Britų pykčio jis susilaukė ir po to, kai paklaustas, ar pastebėjo, jog maisto produktai pabrango, atsakė, jog „turbūt pabrango duona – nuo 1 iki 1,20 svaro“, tačiau negalėjo pasakyti, kokios rūšies duoną perka.

123RF.com nuotr./Finansinė krizė
123RF.com nuotr./Finansinė krizė

„Tai „Hovis“ tipo duona su sėklomis. Namuose visi valgome skirtingos rūšies duoną“, – tada sakė R.Sunakas.

Šiuos jo teiginius kritikai išvadino „atitrūkusiais nuo realybės“.

Tačiau šiais neramiais laikais, kai energijos kainos yra aukštos ir infliacija nesustabdomai auga, R.Sunako šalininkai tvirtina, kad ne jo turtai, o patirtis finansų ir iždo srityje leidžia jam dabar būti tinkamu žmogumi šiam darbui.

Įstatymų leidėju R.Sunakas tapo prieš septynerius metus, o tai Jungtinės Karalystės politikoje laikoma labai greitu iškilimu. Prieš tai jis dirbo investicijų bankininku ir rizikos draudimo fondų valdytoju „Goldman Sachs“. Pastaruoju metu jis užėmė iždo kanclerio pareigas Boriso Johnsono vyriausybėje, kur tapo labai populiarus, nes pandemijos metu dalijo pinigus.

Borisas Johnsonas ir Rishi Sunakas / Scanpix nuotr.
Borisas Johnsonas ir Rishi Sunakas / Scanpix nuotr.

Dėl posto kovodamas prieš Liz Truss jis pasirodė kaip įžvalgus politikas, nes teigė, kad pastarosios planai dėl biudžeto pagrįsti „fantastine“ ekonomika.

Bet vis dėlto klausimai dėl jo turto, ekspertų teigimu, R.Sunaką gali daryti pažeidžiamą. Notingemo universiteto politikos profesorius Stevenas Fieldingas teigė, kad opozicinė Leiboristų partija tikriausiai bandys R. Sunakui prikišti, kad jis yra „nesusitupėjęs ir atitrūkęs nuo realybės“.

S.Fieldingas taip pat sakė, kad katastrofiška L.Truss ekonominė politika, kai rinkos greitai atmetė jos planus, reiškia, kad kito lyderio politika „iš esmės bus Liz Truss kalinė ir jos pasekmės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius