-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos taisyklės prekybininkams: negalės atsisakyti juos skundžiančių tiekėjų, taikyti nesuderintų nuolaidų

Seimas bendru sutarimu po svarstymo priėmė naujus prekybos suvaržymus, kurie nulems, kad prekybininkai negalės taikyti nuolaidų, jei dėl jų nesusitarta raštu. Taip pat prekybos įmonėms bus uždrausta taikyti neigiamo poveikio priemones savo tiekėjams, kurie, pvz., kreipėsi į teismą ar Konkurencijos tarybą. Dėl šio klausimo dar laukia vienas balsavimas.
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nauji pakeitimai yra dalis pernai premjero Sauliaus Skvernelio skelbto „kainų pažabojimo plano“, kuriuo ketinta įvesti maisto e.kuponus, pritraukti naujų investuotojų, griežčiau kontroliuoti stambiuosius ir skatinti smulkiuosius prekybininkus.

„Mažmeninės prekybos įmonėms draudžiama taikyti neigiamo poveikio priemones tiekėjui dėl to, kad tiekėjas dėl mažmeninės prekybos įmonės veiksmų kreipėsi į teismą ar pateikė pareiškimą atlikti pažeidimo tyrimą šio įstatymo nuostatų laikymosi priežiūrą atliekančiai institucijai arba su ja bendradarbiauja“, – teigiama Seime po svarstymo įstatyme.

Jei prekybininkas vis tik nutartų atsisakyti tokio tiekėjo, ginčo atveju būtent prekybos įmonė turėtų įrodyti, kad neigiamus padarinius tiekėjas patyrė ne dėl to, kad kreipėsi į teismą ar institucijas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje (EIM) pataisos parengtos „siekiant skatinti sąžiningą konkurenciją ir efektyviai riboti didelę rinkos galią turinčių mažmeninės prekybos įmonių taikomą nesąžiningos prekybos praktiką“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Ministerija aiškina, kad raštu nesuderintų nuolaidų teikimas prekybos įmonėse yra nesąžiningas, kadangi prekybininkai „naudojantis didele rinkos galia nesąžiningai reikalauti iš tiekėjo komercinių nuolaidų, tiesioginių ir netiesioginių mokėjimų, dėl kurių nebuvo susitarta raštu“.

„2016–2018 metais Konkurencijos taryba negavo nė vieno skundo dėl nesąžiningų veiksmų. Dažniausia to priežastis yra baimė, kad, sužinojusi apie skundą ir turėdama didesnę derybinę galią, prekybos įmonė imsis atsakomųjų veiksmų prieš tiekėją. Todėl minėtu papildymu siekiama įstatyme nustatyti prekybos įmonių atsakomybę už atsakomuosius veiksmus ir taip paskatinti tiekėjus drąsiai kreiptis su pranešimais dėl nesąžiningų mažmeninės prekybos įmonių veiksmų“, – aiškina pataisų rengėjai.

EIM tikisi aktyvesnio Konkurencijos tarybos vaidmens, atliekant galbūt nesąžiningų veiksmų tyrimus, ieškant informacijos šaltinių ir nustatant įstatymo pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius