-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik energetika: kodėl infliacija Lietuvoje yra viena didžiausių ES?

Praėjusių metų spalį–lapkritį bei šių metų sausio–kovo mėnesiais Lietuva fiksavo didžiausią infliaciją tarp ES šalių, balandį šį titulą vėl perleidusi Estijai. Nors infliacijos rodiklis auga visose Europos šalyse, mūsiškėje jis jau keli mėnesiai iš eilės gerina rekordus. Kas lemia, kad jis aukštesnis nei kitose šalyse?
10 eurų
10 eurų / 123RF.com nuotr.

Balandžio mėnesį metinė infliacija Lietuvoje, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, pasiekė naują rekordą ir siekė 16,8 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Infliacija Lietuvoje nuo metų pradžios buvo pati didžiausia ES, kol balandį mūsų neaplenkė dar aukščiau šovę estai. Metų infliacija Estijoje, apskaičiuota pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI), balandžio mėnesį išaugo iki 19,1 procento.

Bendrus visos ES rezultatus „Eurostat“ turėtų skelbti netrukus, tačiau balandžio pabaigoje buvo paskelbti išankstiniai euro zonos šalių rezultatai.

Nors ir užleidome lyderių poziciją estams, infliacijos rodiklis Lietuvoje išlieka dramatiškai aukštas ir didėja sulig kiekvienu mėnesiu.

Infliacija yra viena pagrindinių temų ne tik ES ar Jungtinėje Karalystėje, bet ir už Atlanto – 8,3 proc. infliacija JAV yra didžiausia per keturiasdešimt metų. Vis dėlto, tai bene dvigubai mažesnis rodiklis nei Lietuvoje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse

Gerokai mažesnio infliacijos rodiklio pavyzdžių nereikia ieškoti taip toli. Štai „Eurostat“ duomenimis, kovo mėnesio infliacija tarp visų ES šalių buvo 7,4 proc.

Nors šis rodiklis yra laikomas labai aukštu, be to, jis kas mėnesį vis didėja, kai kurios šalys kovą fiksavo kur kas žemesnius rodiklius nei Lietuva. Mažiausią infliaciją turėjo Malta (4,5 proc.), Prancūzija (5,1 proc.) ir Portugalija (5,5 proc.).

O kitame spektro gale Lietuvai (15,6 proc.) draugiją palaikė tokios šalys kaip Estija (14,8 proc.), Čekija (11,9 proc.), Nyderlandai (11,7 proc.) ir Latvija (11,5 proc.).

Kas nulėmė tokius ryškius skirtumus? Pasiteiravome žinomų šalies ekonomistų.

Ž.Mauricas: susiformavo naratyvas, kad kainas kelia visi

„Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas 15min teigė, kad Lietuvos infliacijos išskirtinumo rodiklį lemia tai, jog mūsų šalyje sparti infliacija fiksuojama visose keturiose pagrindinėse kategorijose – energetika, paslaugos, maisto ir ne maisto prekės.

Dalis įmonių tuo naudojasi ir šį pavasarį mato kaip gerą progą pakelti kainas. Galbūt ateityje kainos negalės būti keliamos ilgą laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius