Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norėdami parduoti savo prekes Kryme, ES prekybininkai sankcijas sėkmingai apeina

Produktai iš Europos mažmeninės prekybos tinklų Krymo parduotuvių lentynose nieko nestebina. Nors egzistuoja įvairūs apribojimai verslo vykdymui Rusijos aneksuotame Krymo pusiasalyje, tačiau prekybininkai surado landų jų apėjimui, praneša uatoday.tv, remdamasis „Reuters“ informacija.
„Metro“ prekybos centras Simferopolyje
„Metro“ prekybos centras Simferopolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos ir Prancūzijos prekybos tinklų „Metro“ bei „Auchan“ ženklais pažymėtos prekės parduodamos šių bendrovių dukterinių įmonių parduotuvėse Kryme.

Šių prekių transportavimu užsiimantys asmenys aiškina, kad produktai Krymo Kerčės uostą pasiekia keltu iš žemyninės Rusijos dalies.

Kelto, kuriuo gabenami produktai į Krymą, operatorius žurnalistus patikino, kad jokių sutarčių su „Metro“ ir „Auchan“ nėra.

„Metro“ ir „Auchan“ atstovai teigia, kad jokių įstatymų jie nepažeidė, kadangi parduotuves Kryme valdo Rusijoje esančios dukterinės įmonės, kurioms ES draudimai netaikomi.

Kelto, kuriuo gabenami produktai į Krymą, operatorius žurnalistus patikino, kad jokių sutarčių su „Metro“ ir „Auchan“ nėra, o jis pats nežino, ar minėtosios bendrovės naudojasi kelto paslauga.

Teisininkai teigia, kad prekių vežimas į Krymą gali patekti į vadinamąją pilkąją sankcijų zoną, nes dažnai yra sunku apibrėžti santykius tarp motininių ir dukterinių kompanijų.

Rusijai įvestos ES sankcijos nedraudžia Europos įmonėms ir piliečiams užsiimti verslu Kryme. Vis dėlto, jos riboja naujas investicijas ir sandėrius su kai kai kuriais asmenimis arba juridiniais vienetais, pavyzdžiui, Kerčės keltų terminalu – pagrindine jungtimi tarp Rusijos ir Krymo.

Kelių transporto kompanijų, tiekiančių paslaugas „Metro“ ir „Auchan“, teigimu, bei šaltinių šių bendrovių Rusijos dukterinėse įmonėse tvirtinimu, sunkvežimių kompanijos krovinius paima iš paskirstymo centrų Rusijoje.

Tuomet prekės Krymą pasiekia keltu, o subrangovų sunkvežimiai iš Kerčės produktus išvežioja po minėtų prekybos tinklų parduotuves visame pusiasalyje.

„Bendrai paėmus, ES įsikūrusios motininės kompanijos gali būti traukiamos į baudžiamąją atsakomybę, jeigu nurodė savo padaliniams elgtis pažeidžiant sankcijas“, – teigė teisininkų bendrovės „Dentons“ partneris Artiomas Žavoronkovas.

Kuomet „Reuters“ reporterė aplankė „Metro“ parduotuves Krymo mieste Simferopolyje rugpjūtį, jose išvydo itališkus ryžius, taip pat įvairiose ES šalyse pagamintus konditerijos gaminius. Ant Kryme esančių „Auchan“ prekybos centrų lentynų tuomet buvo išdėlioti konservuoti vaisiai ir daržovės, kava, kečupas, alyvuogių aliejus, šaldytos picos ir šokoladas iš ES šalių.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius