Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegija padarė pertrauką, didindama palūkanų normas

Penkis kartus iš eilės palūkanų normas padidinusi Norvegija ketvirtadienį nepakluso pasaulyje vyraujančiai skolinimosi branginimo tendencijai ir nepakeitė savo bazinės palūkanų normos, kuri šiuo metu sudaro 2,75 proc., bet užsiminė, kad ji gali būti vėl padidinta kovo mėnesį.
Oslas
Oslas / Shutterstock nuotr.

„Tai, kaip toliau bus keičiama bazinė palūkanų norma, priklausys nuo ekonominių pokyčių. Bazinė palūkanų norma kovą greičiausiai bus padidinta“, – pareiškė šalies centrinio banko vadovė Ida Wolden Bache.

Nors infliacija Norvegijoje, kaip ir daugelyje kaimyninių šalių, gerokai viršija tikslinį lygį, Norvegijos ekonomikoje jau matyti lėtėjimo ženklų, todėl, pasak ekspertų, palūkanų normų didinimas turi būti labiau laipsniškas.

„Laikomės savo nuomonės, kad kovą bazinė palūkanų norma bus padidinta dar 25 baziniais punktais iki 3 proc.“, – pareiškė banko „Handelsbanken“ ekonomistas Marius Gonsholtas Hovas ir pridūrė, kad „tai, mūsų nuomone, taip pat bus pikas“.

Kad bazinė palūkanų norma ketvirtadienį nebus keičiama, prognozavo dauguma Norvegijos ekonomistų, nors jų užsienio kolegos manė, kad skolinimosi kaina visgi bus šiek tiek padidinta.

Pradėjus kilti infliacijai, Norvegijos centrinis bankas vienas pirmųjų dar 2021 metų rugsėjį pradėjo didinti palūkanų normas. Jo bazinės palūkanų normos lygis šiuo metu yra aukščiausias nuo 2009 metų.

Infliacija gruodį sudarė 5,9 proc., tačiau grynoji infliacija siekė 5,8 proc. ir gerokai viršijo tikslinį maždaug 2 proc. lygį.

Kitas centrinio banko posėdis, kuriame bus sprendžiama dėl palūkanų normų, vyks kovo 23-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius