Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panamos prokuratūra: Panama papers skandalo firmoje nerasta jokių įkalčių

Panamos kovos su organizuotu nusikalstamumu prokuroras trečiadienį nurodė, kad nebuvo rasta jokių įkalčių, kurie taptų pagrindu imtis veiksmų prieš teisinių paslaugų bendrovę, atsidūrusią „Panamos popierių“ skandalo centre, kai buvo atlikta 27 valandas trukusi krata jos būstinėje.
„Mossack Fonseca“
„Mossack Fonseca“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu neturime jokių tvirtų įkalčių, kad galėtume priimti kokį nors sprendimą“ prieš firmą „Mossack Fonseca“, žurnalistams sakė prokuroras Javieras Caraballo.

Pasak jo, reidas tos bendrovės biurus Panamos sostinės bankininkystės rajone buvo pradėtas antradienį, remiantis žiniasklaidos pranešimais apie ofšorines įmones, kurias „Mossack Fonseca“ įsteigė, o kai kada ir jas administruodavo turtingų klientų iš viso pasaulio vardu.

„Informacija, kurią surinkome, leis mums gauti įrodymų, kad priimtume sprendimą vėliau“, – aiškino J.Caraballo.

Pasak jo, tyrimą apsunkina faktas, kad ta firma daugumą savo dokumentu laiko tik skaitmeniniu formatu daugiau negu šimte serverių ir kad jų popierinių atitikmenų nėra.

Tačiau prokuroras pridūrė, kad bendrovė „bendradarbiavo“ su tyrėjais.

Beveik 40 metų laikotarpį apimančių „Mossack Fonseca“ dokumentų archyvas buvo išplatintas šimtams žurnalistų visame pasaulyje po to, kai prieš daugiau negu metus vienam Vokietijos žurnalistui jį nutekino neįvardytas šaltinis.

Tie dokumentai tapo pagrindu virtinei straipsnių apie „Panamos popierius“, rodančių, kad daug politikų, garsenybių ir kai kurie nusikalstamo pasaulio veikėjai naudojosi „Mossack Fonseca“ paslaugomis, kad perkeltų aktyvus į ofšorines bendroves.

„Mossack Fonseca“ įkūrėjai teisininkai Ramonas Fonseca ir Juergenas Mossackas tvirtina nepažeidę jokių įstatymų.

Jie pabrėžia, kad pačios ofšorinės bendrovės nėra neteisėti subjektai ir kad „Mossack Fonseca“ nėra atsakinga už savo klientų veiksmus su tais juridiniais subjektais.

R.Fonseca yra Panamos prezidento Juano Carloso Varelos draugas ir iki šių metų kovo užėmė patarėjo postą jo kabinete.

R.Fonseca yra Panamos prezidento Juano Carloso Varelos draugas ir iki šių metų kovo užėmė patarėjo postą jo kabinete.

J.C.Varelos vyriausybė šiuo metu deda pastangas, kad kitos šalys, reaguodamos į šį skandalą, neįtrauktų Panamos į šalių, padedančių plauti pinigus arba slėpti mokesčius, tarptautinius sąrašus.

Panamos vyriausioji valstybės prokurorė Kenia Porcell anksčiau trečiadienį spaudos konferencijoje sakė, kad „Panamoje mokesčių vengimas nelaikomas nusikaltimu“.

Daugiau medžiagos apie Panama Papers skandalą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius