Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 12 18 /09:49

Pensijos dėl indeksavimo didėja 21 euru, dar 9 eurus kitąmet pridės perskaičiavimas

Senatvės pensijos nuo naujųjų metų išaugs vidutiniškai 7 procentais, arba 21 euru, kadangi tiek vidutiniškai per septynerius metus augo darbo užmokestis, o dar 9 eurus prie pensijų pridės kitąmet keičiama pensijų skaičiavimo tvarka, pokyčius pristatė Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.
Sugrįžusi žiema Vilniuje
15min studijoje — Linas Kukuraitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pristatė svarbiausius pensijų pokyčius kitąmet: nauja skaičiavimo tvarka atspindės aiškesnį ryšį tarp sumokėtų socialinio draudimo įmokų ir pensijų dydžio, indeksavimas lems, kad pensijos dydis priklausys nuo šalies ekonominių rodiklių, bet nebemažės.

Iš viso pensininkai gali tikėtis, kad vidutiniškai jų pensija didės 21 euru nuo metų pradžios, ir dar 9 eurais metų viduryje.

„Esame labai svarbiame momente. Valstybinio socialinio draudimo pensijos yra suindeksuojamos, ir tai yra tvari, nuosekli socialinio modelio dalis, tęstinė, kuri jau suplanuota pačioje socialinio modelio struktūroje, prie šios sistemos dirbo mokslininkai ir mes dabar ją įgyvendinsime“, – sako L.Kukuraitis.

Taip pat palaipsniui bus didinamas būtinasis stažas, numatytas patogesnis pensijos atnaujinimas dirbantiems senjorams.

„Mūsų senoliai vargsta, skursta labiausiai, tai šita socialinė atskirtis turėtų nebegilėti. Užtikrinsime kad pensijos augtų kartu su VDU fondu, kuris bent jau artimiausius keletą metų planuoja gerokai augti“, – tikina L.Kukuraitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Linas Kukuraitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje — Linas Kukuraitis

„Nuo šiol pensijos nebeturėtų priklausyti nuo politikų valios – tai reiškia, kad politikams bus surištos rankos daryti pokyčius tiek labai teigiama prasme, kai norisi politinių dividendų, tiek neigiama prasme – kai ištinka ekonominė krizė, tuomet negalės sutaupyti pinigų senolių sąskaita“, – priduria ministras.

Tačiau norint gauti pensiją ilgainiui reikės dirbti vis ilgiau. Būtinasis stažas 2027-aisiais metais turės pasiekti 35 metus, nuo dabartinių 30 metų – kasmet augs maždaug po pusmetį.

„Sodra“ skaičiuoja, kad kitąmet pensijų augimui reikės 230 milijonų eurų.

Skaičiuos taškais

Naujai skaičiuojamoje pensijos formulėje į vieną bendrąją dalį sujungiama anksčiau buvusi pagrindinė dalis ir priedas už stažą. „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius aiškino, kad tokio masto pasikeitimai paskutinįkart vyko prieš 20 metų.

„Individualioji bus skaičiuojama taškais. Jei uždirbai 12 vidutinių darbo užmokesčių per metus – gauni vieną tašką. Jei uždirbi daugiau ar mažiau, proporcingai keisis ir taškų skaičius. Maksimaliai gali įgyti 5 taškus per metus“, – aiškino skaičiavimo pokyčius „Sodros“ vadovas.

Dabartiniais duomenimis, jei stažas lygus būtinajam, pagal naują tvarką bendroji pensijos dalis šiuo metu siektų 152,92 euro, o vieno taško vertė – 3,27 euro (šį dydį reikėtų dauginti iš visų sukauptų taškų skaičiaus).

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Senatvė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Senatvė

„Tokiu būdu žmogus galės matyti, kiek įgijo taškų, pensinių teisių ir galės matyti, kiek iš viso per gyvenimo istoriją įgijęs taškų ir galės žinoti, kiek galėtų gauti pensijos“, – sako M.Sinkevičius.

M.Sinkevičius pažymėjo, kad dėl indeksavimo didės našlių ir našlaičių pensijos, kurios nebuvo didintos nuo 2008 m.

Perskaičiavimus ketinama atlikti kitų metų viduryje, kadangi iki gegužės „Sodra“ lauks duomenų iš įmonių apie darbo užmokesčius už 2017 m.

„Kiekvienas pensininkas gaus sprendimą apie suskaičiuotą pensiją, kiek jam priklauso, ar pagal perskaičiavimą padidėja ar ne. Kiekvienas bus informuotas registruotu laišku. Tikimės tą perskaičiavimą nuo gegužės atlikti. Per kokius tris mėnesius, manome, techniškai sugebėsime apdoroti 600 tūkst pensininkų duomenis ir priimti sprendimą, išsiųsti į namus“, – sakė M.Sinkevičius.

Linas Kukuraitis praėjusią savaitę išsakė ketinimus reformuoti pensijų sistemą, tačiau Lietuvos banko vadovas pasigedo paruošto pasiūlymo – dėl pensijų reformos politinio sutarimo dar nėra, siūlymai dar nėra išdiskutuoti. Pirmadienį L.Kukuraitis pažymėjo, kad senatvės pensijos perskaičiavimas ir indeksavimas nėra pensijų reformos dalis ir su tuo nesusiję.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius