Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pingančios žaliavos šviežias daržoves kanadiečiams pavertė sunkiai įperkamomis

Tris kartus pabrangę žiediniai kopūstai, taip pat ženkliai brangesni kiti vaisiai ir daržovės. Tokia yra smarkiai atpigusio Kanados dolerio įtaka kasdieniams šios šalies gyventojų pirkiniams, rašo naujienų svetainė nytimes.com.
Žiedinis kopūstas
Žiedinis kopūstas / „Fotolia“ nuotr.

Žaliavų kainoms pasaulio rinkose nukritus, taip pat nukrito ir Kanados dolerio vertė. Dėl to šviežių importuotų amerikietiškų daržovių kainos žiemą tapo itin aukštos.

Sausra Kalifornijoje, iš kurios kanadiečiai šaltuoju metų laiku atsiveža daugumą daržovių, taip pat prisidėjo prie kainų šuolio.

Dar prieš dvejus metus už vieną Kanados dolerį buvo mokami 93 amerikietiški centai, o šį trečiadienį jis kainavo vos 69 centus.

Sausra Kalifornijoje, iš kurios kanadiečiai šaltuoju metų laiku atsiveža daugumą daržovių, taip pat prisidėjo prie kainų šuolio.

Štai Aisbergo salotos dar prieš metus kainavo 90 kanadietiškų centų, o dabar 3 dolerius, brokolių kaina šoktelėjo nuo 1,50 iki 4 dolerių, o žiedinio kopūsto vienetas nuo 2,50 iki 8 dolerių.

Kanados dolerio silpnumas atspindi šalies ekonomikos sunkumus.

Metų metus Kanados ūkis išgyveno bumą dėl aukštų žaliavų kainų. Greitai augusi ir žaliavoms imli Kinijos ekonomika augino naftos, nikelio ir kalio karbonato, išteklių, kuriais turtinga Kanada, kainas.

Kinijos paklausai smengant žemyn, žaliavų kainos taip pat patraukė šia kryptimi. Be to, naftos perteklius rinkoje taip pat prisidėjo prie „juodojo aukso“ atpigimo. Abu šie veiksniai skaudžiai smūgiavo Kanados ūkiui.

Trečiąjį 2015 m. ketvirtį Kanados BVP paaugo vos 0,6 proc., praėjus ūkio stagnacijos pusmečiui, o nuo spalio Kanados dolerio silpnėjimas pasidarė ypač ryškus.

Tiesa, silpna valiuta kai kuriais atvejais ekonomikai yra naudinga.

JAV yra pagrindinė Kanados eksporto rinka, o atpigusi valiuta padeda kanadietiškoms prekėms sėkmingiau joje konkuruoti.

Be to, pigesnis kanadietiškas doleris naudingas ir turizmui. Pavyzdžiui, šiek tiek išaugo Kanadoje filmus nusprendusių filmuoti kompanijų skaičius.

Kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose, Kanados premjeras Justinas Trudeau pabrėžė, kad šalies technologijų ir mokslo sektoriai taip pat yra stiprūs.

„Mūsų gamtiniai ištekliai yra svarbūs ir tokiais išliks visados. Bet kanadiečiai žino, kad ūkio augimas ir klestėjimas nėra paremtas vien tuo, kas yra po mūsų kojomis, o labiausiai tuo, kas yra tarp mūsų ausų“.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius