-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirkėjams Lietuvoje renkantis popierinius maišelius, prekybininkai palengva atsisako plastikinių

Reaguodami į plastiko daromą žalą aplinkai gyventojai pradeda dairytis alternatyvų kasdieninėje buityje, ne išimtis ir plastikiniai pirkinių maišeliai, kuriuos pamažu keičia popieriniai ar medžiaginiai daugkartiniai. Tai netruko pastebėti Lietuvos prekybos tinklai. Kol vieni plastikinių maišų atsisako, kiti planuoja tą padaryti artimiausiu metu.
Popieriniai pirkinių maišeliai
Popierinis pirkinių maišelis / 123RF.com nuotr.

Į griežtėjančius reikalavimus bei draudimus dėl plastiko naudojimo tiek Lietuvoje, tiek ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse netruko sureaguoti prekybininkai – jie pradėjo mažinti plastiko kiekį.

Apsipirkdami parduotuvėse jau tikriausiai pastebėjote šalia kasų esančius ne tik plastikinius, bet ir popierinius maišelius pirkiniams susidėti.

Kai kur plastikinių maišelių jau visai atsisakoma. Be to, pastebima, kad formuojasi nauji gyventojų įpročiai. Vis daugiau žmonių nusipirktas prekes kraunasi į popierinį maišą ar iš namų atsineša daugkartinį.

Popierinių maišelių pardavimai auga

Gegužę elektroninė maisto prekių parduotuvė „Barbora“ klientams pasiūlė galimybę užsisakytas prekes sudėti į popierinį maišą. Lapkričio pirmą savaitę skelbta, kad rugsėjį tą padarė 38 proc. pirkėjų.

Tuo tarpu prekybos tinklas „Maxima“ popierinius maišus pirkiniams susidėti pasiūlė kiek vėliau.

„Popieriniai maišeliai mūsų asortimente atsirado liepos mėnesį, o jau spalį jų pardavimai visoje Lietuvoje viršijo 72 tūkst. vienetų“, – 15min teigė „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Rima Aukštuolytė.

„Maxima“ nuotr./Rima Aukštuolytė
„Maxima“ nuotr./Rima Aukštuolytė

Pasak jos, lyginant 2018 ir 2019 metų laikotarpį nuo sausio iki spalio, šiemet vienkartinių plastikinių maišelių kas mėnesį vidutiniškai įsigyjama beveik 18 tūkst. mažiau.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė taip pat akcentuoja, kad plastikinių maišelių pardavimai nuosekliai mažėja.

„Visame prekybos tinkle per mėnesį parduodame vidutiniškai 1,5 mln. plastikinių pirkinių maišelių. Vertinant kelių pastarųjų metų laikotarpį, matome, kad šis skaičius nuosekliai mažėja ir jų pardavimai susitraukė 7–10 proc.“, – tikino I.Baltrušaitienė

Asmeninė nuotr./ Indre Baltrušaitienė
Asmeninė nuotr./ Indre Baltrušaitienė

Kiek sunkiau kelią popieriniai maišeliai skinasi „Rimi“ prekybos tinklo parduotuvėse.

„Skaičiai rodo dar giliai įsišaknijusį ir gan sunkiai keičiamą pirkėjų įprotį rinktis tradicinį kelią – pirkinius dėti į prekybos vietose parduodamus plastikinius maišelius. Jų per mėnesį „Rimi“ parduotuvėse nuperkama vidutiniškai 700 tūkst. vienetų, tuo tarpu popierinių – 40 tūkst. vienetų. Vis tik bendra jų pardavimų tendencija, palyginus su praėjusiais metais, nors ir lėtai, bet kinta“, – aiškino „Rimi“ socialinės atsakomybės strategijos ir vystymo vadovė Renata Sagatauskė.

Per mėnesį „Rimi“ parduotuvėse [plastikinių maišelių] nuperkama vidutiniškai 700 tūkst. vienetų, tuo tarpu popierinių – 40 tūkst. vienetų, – teigė „Rimi“ atstovė.

Panaši situacija yra ir „Norfa“ prekybos tinklo parduotuvėse.

„Plastikinių maišelių parduodama maždaug 5 kartus daugiau nei popierinių. Parduotų maišelių skaičius – komercinė paslaptis“, – teigė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Kaip skiriasi maišelių kainos?

15min prekybos tinklų atstovų teiravosi apie parduodamų maišelių kainas. Gauta informacija parodė, kad popieriniai maišeliai yra brangesni nei plastikiniai. Be to, pastebėta, kad prekiaujama vieno dydžio popieriniais maišeliais, tačiau dviejų (mažesnio ir didesnio) plastikiniais.

„Vis daugiau žmonių renkasi popierinius ar daugkartinius pirkinių maišelius, jei renkasi plastikinį maišelį, stengiasi jį naudoti keletą kartų. Apsiperkančiųjų elgesys jau dabar rodo pastangas naudoti mažiau plastiko ir iš jo gaminamų vienkartinių plastikinių pirkinių maišelių“, – pastebi prekybos tinklo „Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta

Plastikinių maišelių atsisako

Reaguodami į plastiko daromą žalą gamtai, prekybos tinklai mažina plastikinių gaminių pardavimus. Pavyzdžiui, „Lidl“ nuo kitų metų nebepardavinės plastikinių maišelių.

„Šiuo metu parduotuvėse plastikinių vienkartinių pirkinių maišelių vis dar galima įsigyti, tačiau naujų užsakymų nebeplanuojame. Tai yra gana reikšmingas pokytis, todėl vykdome jį pamažu, daug dėmesio skirdami komunikacijai, kad pirkėjai turėtų pakankamai laiko pasiruošti naujovėms“, – apie pokyčius kalbėjo V.Lopeta.

Šiuo metu parduotuvėse plastikinių vienkartinių pirkinių maišelių vis dar galima įsigyti, tačiau naujų užsakymų nebeplanuojame, – tikino V.Lopeta.

R.Aukštuolytė informavo, kad iki 2021 m. vienkartinių plastikinių maišelių „Maximos“ parduotuvėse neliks, kada jų nebebus „Rimi“, „Iki“ ir „Norfos“ parduotuvėse, atstovai neatsakė.

123RF.com nuotr./Popierinis pirkinių maišelis
123RF.com nuotr./Popierinis pirkinių maišelis

Ragina naudoti daug kartų ir rūšiuoti

Prekybos tinklų bandymus plastikinius maišelius keisti gamtai draugiškesniais popieriniais pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ atliekų tvarkymo vadovas Robertas Dauskurtas vertina teigiamai.

„Popierinis maišelis gali būti lengvai perdirbamas, greitai suyra, nepalikdamas žymesnių taršos pėdsakų. Tuo tarpu plastiko turime daug rūšių, ne visos jos vienodai tinkamos antrinės žaliavos gamybai, o ir patys pirkinių maišeliai gali būti skirtingos kokybės, todėl vieno atsakymo dėl antrinio panaudojimo negali būti“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie plastiką R.Dauskurtas citavo buvusio Europos Komisijos vicepirmininko Franso Timmermanso žodžius: „Plastikas pagaminamas per 5 sekundes, jūs jį naudojate 5 minutes, o paskui praeina dar 500 metų, kol plastikinis gaminys suyra.“

Gyventojams, norintiems naudoti mažiau plastiko apsiperkant parduotuvėse, jis ragina vengti vienkartinių pakuočių ir turėti tvirtą daugkartinį medžiaginį pirkinių maišelį, tačiau jeigu visgi vienkartinio maišelio panaudojimo išvengti nepavyko, jį rūšiuoti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Vyras neša plastikinius maišus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Vyras neša plastikinius maišus

Dar vienas draudimas

Aplinkos ministerijos atliekų politikos grupės vyresnioji patarėja Jurgita Gaižiūnienė 15min atkreipė dėmesį, kad jau po poros metų rinkai nebebus galima tiekti aerobiškai skaidžių plastikinių pirkinių maišelių.

„Draudimas tiekti rinkai iš aerobiškai skaidaus plastiko pagamintus plastikinius maišelius tiek Lietuvoje, tiek ir kitose ES šalyse įsigalios 2021 m. liepos 3 d. Kitų draudimų šiuo metu nenumatyta“, – teigė ji.

Be to, J.Gaižiūnienė priminė apie metų pradžioje įsigaliojusį draudimą prekybos vietose neatlygintinai dalyti lengvuosius plastikinius pirkinių maišelius, kurių sienelės storis nuo 15 iki 50 mikronų (tai storesni maišeliai, kurie dažniausiai būna su prekybos centro logotipu). Apie tai 15min jau rašė ČIA.

Atkreipiamas dėmesys, kad šis draudimas neapima plonesnių nei 15 mikronų sienelės storio maišelių, kurie naudojami higienos tikslais arba naudojami kaip nefasuotiems maisto produktams skirta pirminė pakuotė.

Apie sankcijas, kurios laukia nesilaikantiems šio draudimo, galite paskaityti ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirkiniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirkiniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius