-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikų turtai pučiasi: kas daugiausia investavo, o kas sėdi ant pinigų maišo

Lietuvoje per 50 tūkstančių valstybės politikų ir pareigūnų deklaravo savo turtą – vidutiniškai po 56 tūkstančius eurų ir 8 tūkst. eurų paskolų. Tačiau dalis politikų savo milijonus laiko vien pinigais, kiti milijonus laiko fonduose ar obligacijomis. 15min palygino, kas turi daugiausia nekilnojamojo turto, kieno brangiausia žemė, o pinigų maišas – didžiausias.
Ramūnas Karbauskis ir Gabrielius Landsbergis
Ramūnas Karbauskis ir Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vidutinis pareigūno, politiko, teisėjo ar kt. vadovo bei jo šeimos nario turtas per metus vidutiniškai išaugo 7,3 procento, arba maždaug 4 tūkstančiais, nuo 52,2 tūkst. eurų 2016 metais, iki 56 tūkst. pernai, atskleidžia VMI paviešintos turto deklaracijos.

Tiesa, 2016 m. turtą deklaravo 40 tūkst. asmenų, o 2017 m. – jau per 50 tūkst., kadangi buvo praplėstas pareigybių, kurioms deklaruoti privaloma, sąrašas.

Pernai šimtas turtingiausių Lietuvos politikų ar jų šeimos narių turėjo sukaupę iš viso 244,6 mln. eurų, tai maždaug devintadalis viso deklaruoto turto.

Deklaracijos atskleidžia, kad dažnai politikai su valdomų įmonių finansais elgiasi kaip su savo kišene – išsiima pinigus kaip paskolas, tuomet pinigus paskolina kitoms valdomoms įmonėms už neskelbiamas palūkanas.

1. Didžiausi pinigų maišai – ir kriptomilijonai

Daugiausia piniginių lėšų 2017 m. deklaravo buvęs Šilutės meras Arvydas Jakas – net 3,7 milijono eurų. 15min dar pernai rašė, kad A.Jako namas buvo areštuotas dėl skolininko pareigų nevykdymo. Todėl kilo įtarimų, kaip politikas gali turėti tiek grynųjų.

wikipedia nuotr./Arvydas Jakas
wikipedia nuotr./Arvydas Jakas

Dabar A.Jakas neigia turintis tiek lėšų.

„Ten klaida, ją reikia ištaisyti. Patikslinsime. Čia yra klaida, padaryta dėl kriptovaliutos, kadangi kriptovaliuta yra padarytas projektas ir dar nėra apmokėtas. Todėl yra įsivėlusi klaida, bus kreiptasi į VMI, kad klaida būtų ištaisyta“, – pasakojo A.Jakas.

15min paklausus, kokį projektą įgyvendina, politikas nebuvo kalbus: „Čia yra mano asmeninis verslas. Dabar neturiu dėl ko dar pasakoti, nes parduodamas vienas projektas, ir jis parduodamas kriptovaliuta. Kai bus gautos lėšos, tai bus deklaruota.“

Antras pagal sukauptus pinigus – europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, bankuose laikantis 1,6 mln. eurų. 15min jau rašė, kad V.Uspaskicho turtas po skyrybų 2017-ųjų pabaigoje siekė 2,4 milijono eurų, nors prieš metus, kol dar nebuvo iširus santuoka su Jolanta Blažyte, šeimos turtas siekė 16 kartų daugiau – 38,89 milijono eurų.

Trečias – Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Valerijus Stankevičius iš partijos „Tvarka ir teisingumas“, kuris pinigais laiko 1,4 mln. eurų.

V.Stankevičius yra „Helios grupės“ prezidentas ir įvairių verslų savininkas. Tačiau bendras jo šeimos grynasis turtas atrodo kuklus – 321 tūkst. eurų.

Kodėl taip yra? Politikas ir verslininkas turi 3,5 milijono eurų skolų, bet ir pats yra paskolinęs milijonus.

Tik didžiąją dalį jis skolingas savo paties valdomoms bendrovėms. Interesų deklaracijoje nurodyta, kad iš UAB „Stanvara“ V.Stankevičius paėmęs 2 mln. eurų paskolą, jis pats valdo 50 proc. šios įmonės akcijų. O 1,4 mln. eurų V.Stankevičius paskolino bendrovei „Dolarus“, kurioje irgi yra akcininkas. Interesų deklaracijoje neatskleidžiama, kokį palūkanų skirtumą gauna politikas.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jurga ir Valerijus Stankevičiai – turi ne tik daugiausia pinigų, bet ir skolų savo įmonei
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Jurga ir Valerijus Stankevičiai – turi ne tik daugiausia pinigų, bet ir skolų savo įmonei

Per metus V.Stankevičiaus skolos beveik nesikeitė, tačiau pinigų dalis išaugo kone dvigubai, mat jis susigrąžino dalį išduotų paskolų.

Ketvirtoje vietoje esanti Kauno apylinkės teismo teisėja Aušra Barškietytė staiga praturtėjo daugiau nei milijonu eurų – jos turima piniginių lėšų suma pernai siekė 1,288 milijono eurų, nors prieš metus ji teturėjo 9601 eurą. Interesų deklaracijoje teisėja tenurodė, kad pernai įsigijo 6000 eurų vertės automobilį, o daugiau jokių sandorių nedeklaravo, tad toks turto šuolis gali būti ir klaida. 15min teisme informavo, kad šiuo metu A.Barškietytė atostogauja.

Patikslinta: A.Barškietytė 15min informavo, kad deklaracijoje įsivėlė klaida – ne vietoje padėtas kablelis, todėl vietoje 1280 eurų deklaracijoje atsirado per milijoną siekianti suma.

Daugiau nei milijoną pinigais laiko ir Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, buvęs miesto meras Arvydas Garbaravičius – 1,16 mln. eurų. Tai mažiau nei prieš metus (1,97 mln. eurų), kadangi jis dalį lėšų paskolino kitiems asmenims. Kam suteikė paskolas, A.Garbaravičius interesų deklaracijoje nėra atskleidęs, tenurodyta, kad tai fiziniai asmenys.

Bendras A.Garbaravičiaus šeimos turtas 2017-ųjų pabaigoje siekė 4 milijonus eurų, 12 proc. daugiau nei prieš metus. Be įspūdingos „grynųjų“ sumos, šeima valdo 1 mln. eurų vertės NT, o A.Garbaravičiaus išdalintos paskolos vertos 1,7 milijono eurų.

2. Sėkmingiausias investuotojas – Gabrielius Landsbergis

Kol dalis politikų pinigus laiko grynaisiais, kiti – investuoja į fondus, ar obligacijas.

Bene sparčiausiai pučiasi konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio investicijų portfelis – per dvejus metus jo su šeima turimų investicinių fondų vienetų vertė išaugo daugiau nei tris kartus ir siekia 527 tūkst. eurų, dar panašią sumą politikas laiko pinigais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Čia yra dividendai. Nenoriu plėtoti verslo aplinkybių, dėl to, kad ne pats esu su tuo susijęs. Taip atsitiko, kad per keletą metų buvo išmokėtos didesnės sumos dividendų, ir jie investuojami šeimos sprendimu. Esame priėmę sprendimą – padedame į fondų vienetus, į fondą. Net neatsimenu, kaip jis vadinasi“, – sako G.Landsbergis.

Jis patikino, kad fondo rizika yra pati mažiausia: „Buvo diskusija, kad dengtų infliaciją, ir viskas“.

G.Landsbergio interesų deklaracijoje nurodoma, kad 2018 m. politikas investicijas padidino daugiau nei dvigubai: į SEB valdomą fondą „SEB modern growth“ investavo papildomus 750 tūkst. eurų, tiek pinigų dar metų pradžioje šeima neturėjo.

Tačiau 2017 m. pagal investicijų portfelio dydį G.Landsbergis užima ketvirtąją vietą.

Įspūdingiausią investicijų portfelį – 1,9 milijono eurų – buvo sukaupęs buvęs Ignalinos atominės elektrinės vadovas Darius Janulevičius, kadaise vadovavęs likviduotai investicijų bendrovei „Hermis Capital“. Dėl įtarimų piktnaudžiavimu jis vadovo postą paliko. Tai vienintelė D.Janulevičiaus pateikta deklaracija, todėl neįmanoma palyginti, koks anksčiau buvo D.Janulevičiaus turtas.

Interesų deklaracijoje atskleista, kad vien 2017 m. D.Janulevičius per „Orion Securities“ pirko akcijų daugiau nei už 250 tūkst. eurų.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Ignalinos atominė elektrinė
Jurgitos Lapienytės nuotr./Ignalinos atominė elektrinė

Stulbinantį investicijų portfelį sukaupęs turi ir Klaipėdos uosto ekonomikos ir finansų direktorius, vyriausiasis finansininkas Martynas Armonaitis su žmona – 1,82 mln. eurų. 15min rašė, kad M.Armonaitis plėtoja gyvenamųjų namų kvartalą paveldėtame sklype ir buvo įsivėlęs į konfliktą su naujakuriais. Šeima taip pat deklaraciją teikė tik už 2017-uosius metus.

O valstybės valdomos kelių ir statinių priežiūros įmonės AB „Problematika“ direktoriaus pavaduotojas Darjušas Mučinis su žmona turi sukaupęs trečią pagal dydį investicijų portfelį – 965 tūkst. eurų. Du trečdalius investicijų valdo jo žmona Daiva. D.Mučinio interesų deklaracijoje atskleidžiama, kad nuosekliai buvo superkamos saulės energetikos srityje veikiančių įmonių akcijos, tačiau kur investuota didžioji dalis lėšų – nenurodoma.

3. Rizikuoti nelinkę investuotojai varžosi su prezidente

Ne visi politikai linkę rizikuoti – dalis investuoja į Vyriausybės vertybinius popierius, kurie užtikrina stabilias palūkanas su mažesne rizika.

Daugiausia taip investavo Kauno savivaldybės tarybos narys Kęstutis Mikėnas su žmona – jų turimi vertybiniai popieriai įvertinti 1,79 mln. eurų. Obligacijas ir vyriausybės taupymo lakštus K.Mikėnas pirko dar 2010–2012 m., nurodoma interesų deklaracijoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Mikėnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Mikėnas

Investavusi penkis kartus kuklesnę sumą – 352 tūkst. eurų – prezidentė Dalia Grybauskaitė atsidūrė antroje vietoje.

4. Didžiausių NT magnatų turtas stabilus

Pagal registruoto šeimos nekilnojamojo turto (NT) vertę, kaip ir prieš metus, pirmas rikiuojasi Seimo narys, liberalas Kęstutis Glaveckas, didžioji dalis šeimos turto registruota jo žmonos, buvusios Seimo narės Rūtos Rutkelytės vardu. Bendras jų NT įvertintas daugiau kaip 3,1 milijono eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Kiek sumenko Vilniaus m. savivaldybės tarybos nario Vidmanto Martikonio valdomo NT vertė, tačiau jis vis tiek liko antroje vietoje, kaip ir pernai. Jo su žmona valdomas NT vertinamas 2,93 mln. eurų (2016 m. – 3,06 mln. eurų).

Palikę Seimą, iš dešimtuko pasitraukė Bronius Bradauskas ir Stasys Brundza. Jų vietoje – europarlamentaras Antanas Guoga ir Biržų meras Valdemaras Valkiūnas.

Anksčiau STT įtarimų sulaukęs Kupiškio savivaldybės tarybos narys, stambus ūkininkas Zigmantas Aleksandravičius, valdo 1,32 mln. eurų NT.

5. Žemvaldžiai lenkiasi R.Karbauskiui

R.Karbauskis užtikrintai dominuoja didžiausių žemės valdų savininkų dešimtuke – jo žemė deklaracijoje įvertinta 3,7 milijono eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Kito stambaus ūkininko, Z.Aleksandravičiaus, valdų vertė nuo R.Karbauskio atsilieka per 40 proc. – siekia apie 2,1 milijono eurų.

Kupiškėnas ūkininkas Egidijus Černius savo sklypus įvertino 1,67 mln. eurų, jam ant kulnų lipa Biržų meras Valdemaras Valkiūnas, kurio sklypų vertė labai panaši.

Finansinių problemų prislėgtas Palangos verslininkas Vaidas Šimaitis valdo 1,46 mln. eurų valdas.

6. Stulbinančias paskolas dalija tarybų nariai

Savivaldybių tarybose įsitvirtinę verslininkai patys paskolomis kitiems asmenims ar verslams yra išdalinę dešimtis milijonų eurų.

Stambiausias kreditorius – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis – kurio išdalintų paskolų suma siekia 4,6 milijono eurų. 15min jau rašė, kad daug skolinantis V.Matijošaitis per metus praturtėjo milijonu eurų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

Tarp stambiausių kreditorių – tarybų nariai ne tik iš Kauno, bet ir Vilniaus, Plungės, rodo VMI deklaracijų duomenys.

7. Optimistiškiausiai savo verslus vertina A.Guoga

Pagal valdomų įmonių akcijų vertę dešimtuke užtikrintai dominuoja A.Guoga, savo akcijas įvertinęs 24 mln. eurų. Nuo jo mažiau nei trečdaliu atsilieka V.Martikonis, valdantis akcijų už 16,9 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antanas Guoga

Į sąrašą įsiterpė verslininkas Nikolajus Melnikas, kuris neužima pareigų, pagal kurias privalėtų deklaruoti turtą, tačiau tą privalėjo padaryti dėl to, kad jo žmona dirba VMI – šeima savo verslą įvertino 10,7 mln. eurų.

Pagal turimo verslo vertę R.Karbauskis užima tik ketvirtą vietą su 9,7 milijono eurų. Tačiau deklaruota akcijų vertė gali gerokai skirtis nuo realios akcijų pardavimo vertės rinkoje, viešai R.Karbauskio verslas buvo vertinimas ir daugiau nei 100 mln. eurų.

8. Didžiausi skolininkai – turtuoliai

Didžiausi skolininkai pagal deklaracijas – jau paminėti turtuoliai: A.Guoga, V.Stankevičius, V.Matijošaitis, V.Šimaitis. Toliau dešimtuką tęsia kitų savivaldybių tarybų nariai.

Yra deklaracijų, kuriose skolos nurodytos netgi dar didesnės, tačiau tikėtina, kad jos gali būti klaidingos, mat milžiniškas skolų sumas nurodė VRM srities tarnautojai, kurie prieš metus skolų neturėjo, jie už paskolas nieko neįsigijo.

15min susisiekė ir su milijoniere ką tik karjerą pradėjusia mergina – ji patikino suklydusi pildydama deklaraciją, ir milijonų neturinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius