-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Portlando lietuvis L.Misevičius: „Čia visi skubiai ginkluojasi, taip pat ir mūsiškiai“

Portlande gyvenantis Laurynas Misevičius kasdien praeina šalia nusiaubtų parduotuvių ir marširuojančių demonstrantų, nes gyvena netoli centro. Emigrantas turi tvirtą nuomonę dėl JAV išplitusių demonstracijų, kurias lėmė, jo nuomone, ne tik George'o Floydo nužudymas. Lietuviams, kurie baiminasi dėl savo saugumo, jis pataria bent kuriam laikui grįžti į Tėvynę, kur visuomenė esą kur kas vieningesnė.
Laurynas Misevičius
Laurynas Misevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Portlandas, palyginti su kitais didžiaisiais miestais, nukentėjo mažiau nuo vandalų, tačiau centrinėse gatvėse yra nusiaubtų parduotuvių užkaltais langais. Draudimo verslą turintis L.Misevičius mėgsta pasivaikščioti gatvėmis ir filmuoti tai, kas šiuo metu vyksta. Savo siužetais jis pasidalino ir su 15min skaitytojais.

VIDEO: Portlando lietuvis L.Misevičius: „Čia visi skubiai ginkluojasi, taip pat ir mūsiškiai“

Ginkluojasi ir lietuviai

„Rytų pakrantėje etninių mažumų yra žymiai daugiau nei čia, todėl ten ir situacija kita, ir viskas labiau nusiaubta. Tačiau parduotuvės be langų ir čia, daug kas apiplėšta, bet ne taip kaip Niujorke, kuris atrodo kaip po karo“, – pasakojo L.Misevičius.

Tai, kad riaušės plinta po visą Ameriką, neramina čia gyvenančius lietuvius.

„Daugybė žmonių ginkluojasi, įskaitant ir lietuvius, nes baiminasi, kad riaušės pereis iš centro į privačių namų kvartalus. Ginklų parduotuvės iššluotos. Daug mano pažįstamų padavė prašymus ir įsigijo ginklus. Daug lietuvių mano, kad visa tai kilo dėl to, kad buvo suvaržytos judėjimo laisvės dėl pandemijos, daug kas pajuto įtampą“, – pasakojo jis.

Užkalti parduotuvių langai
Užkalti parduotuvių langai

Beje, L.Misevičius siūlo tautiečiams, kurie baiminasi dėl savo saugumo, grįžti bent kuriam laikui į Lietuvą. „Karantinas baiginėjasi Lietuvoje, tad visiems siūlau grįžti. Lietuvoje žmonės vieningi – kai nušovė policininką, visi palaikė policiją“, – samprotavo jis.

Supranta protestuotojų tikslus

Laurynas teigia, kad lietuviai JAV gali suprasti juodaodžių argumentus.

„Mes, būdami emigrantai, irgi jaučiame tam tikrą sistemos diskriminaciją. Mums daug sunkiau kažką pasiekti, tad psichologiškai palaikome tuos, kuriuos skriaudžia, bet kai tai perauga į riaušes ir vandalizmą, niekas su tuo negali sutikti.

Be to, daug paleista iš kalėjimų anksčiau laiko dėl pandemijos grėsmės. Todėl dalis su malonumu eina padaužyti langų, nors realiai nežino, dėl ko ta demonstracija vyksta“, – pasakojo L.Misevičius.

Pandemija labiausiai kirto rasinių mažumų pusei, kur mirtingumas didesnis, ir čia daug kas kaltino valdžią dėl padarytų klaidų, sako jis.

JAV lietuvis neslepia, kad rasizmo problema, ypač Rytų pakrantėje, yra didelė, ir tai juntama net emigrantams iš Europos.

Portlando gatvė
Portlando gatvė

„Institucinė diskriminacija čia tikrai juntama, ir iš to galima matyti tą susipriešinimą. Aš ir pats visada jutau tą tokį neigiamą požiūrį iš juodaodžių, bet puikiai suprantu, kodėl jie taip jaučiasi. Rasizmo problema gyva“, – pasakojo L.Misevičius.

Sieja su istorine neteisybe

JAV lietuvis protestus sieja ir su istorija, kai prieš 170 metų tuometinis JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas visiems juodaodžiams vergams pažadėjo nemokamos žemės – apie keturis hektarus kiekvienam. „Tačiau juos apgavo, o juodaodžiai žemės negavo. Todėl iš kartos į kartą nepasitikėjimas baltaisiais ir liko, kad kažkada jų protėvius apgavo. O dabar tiesiog buvo proga“, – samprotavo Portlando lietuvis.

Kita vertus, ir baltaodžių dominuojamuose kvartaluose esti stereotipinis mąstymas. „Jei į kvartale esančią parduotuvę ateina juodaodis, tai neretai galvojama, ar jis čia ko nepavogs. Tai iš to ta įtampa. Be to, ir dabartinė politika šios problemos nesprendžia – situacija blogėja nuo Billo Clintono laikų“, – pasakojo jis.

Pasak jo, kairiosios ir dešiniosios politikos sekėjai tik radikalėja, šalies visuomenė vis labiau skyla. „To vidurio kaip ir nebeliko. Liko dešinė ir ultra kairė. Kuo toliau, tuo mažiau to susikalbėjimo, ir abi pusės tik radikalėja“, – pasakojo lietuvis.

Uždarytas Hilton viešbutis Portlande
Uždarytas Hilton viešbutis Portlande

Prašo įvesti kariuomenę

Dalis gyventojų, ypač dešiniųjų pažiūrų, reikalauja, kad į miestą būtų įvesta kariuomenė, o demokratų rinkėjai, pasak L.Misevičiaus, atmeta kariuomenės kišimosi variantą. „Tačiau tada gimsta anarchija, daužomi stiklai. Čia yra didelis susikalbėjimo stygius“, – pasakojo lietuvis.

Laurynas Misevičius eitynėse
Laurynas Misevičius eitynėse

Kai kurie lietuviai pirmomis protestų dienomis dalyvavo eitynėse Portlande, taip palaikydami kovą su diskriminacija. „Bet niekas iš lietuvių nepalaiko vandalizmo ir anarchijos. Kai kurie lietuviai, beje, nukentėjo nuo vandalų – Los Andžele vienos lietuvės SPA buvo visiškai nusiaubtas ir apiplėštas", – pasakojo jis.

Kalbėdamas apie staigiai išplitusią protesto dėl nužudyto juodaodžio bangą, L.Misevičius vadovaujasi statistika. O ši liudija, kad baltaodžių žūčių nuo policininkų rankų yra kur kas daugiau nei juodaodžių.

Pernai nuo policininkų rankų JAV žuvo 313 baltaodžių ir 212 juodaodžių, pastebi pašnekovas. Lietuvis sako nepateisinantis policijos pareigūnų veiksmų, kai šie sulaikė juododį, tačiau, pasak jo, ne viskas žinoma ir šioje situacijoje.

Pasigenda pilno vaizdo

Kartais L.Misevičiui susidaro įspūdis, kad informacijos trūksta arba ji nutylima. „Pavyzdžiui, vakar demonstracijos metu buvo sumušti du juodaodžiai studentai, sudaužytos jų mašinos. Tai parašė daug kas, bet mažai kas paminėjo, kad juos sumušė taip pat juodaodžiai policininkai. Tai kartais nepasakoja visko iki galo“, – minėjo R.Misevičius.

Visgi ten, kur gyvena L.Misevičius, padėtis esą ramesnė. „Čia žmonės ramesni, arčiau gamtos, gal daugiau atsipalaidavę, tad įtampa kiek mažesnė nei didžiausiuose miestuose. Pirmomis dienomis čia buvo labai karšta, bet kuo toliau, tuo ramiau čia. Vakar buvo dešimt tūkstančių žmonių demonstracijoje, tai šiandien jau mažiau“, – pasakojo jis.

L.Misevičiaus duomenimis, Oregono valstijoje gyvena apie keturis milijonus gyventojų, iš jų daugiau nei trys milijonai – baltaodžiai, tad tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl šiame mieste, kur kažkada Arvydas Sabonis žaidė krepšinį, yra sąlyginai ramiau nei kitur. „Net azijiečių čia daugiau nei juodaodžių, tad ir problemos ne tokios aštrios“, – užsiminė jis.

Komendanto valandos nepaiso

Portlande, kaip ir kituose miestuose, galioja komendanto valanda, tačiau, žinoma, ne visi jos laikosi.

„Kiekvieną vakarą gauname pranešimus į telefonus, kad turime būti namie nuo aštuntos vakaro iki šešių ryto, bet žmonės vis tiek dalyvauja demonstracijose ir nesilaiko apribojimų“, – pasakojo Laurynas.

Kol nėra riaušių ir nedaužomos vitrinos, policija atlaidžiai žiūri į nesilaikančius komendanto valandos praeivius. Kai kurie jų lieka nakvoti palapinėse, tačiau ir jų niekas neliečia.

„Mūsų miestas vadinamas benamių sostine, čia daug gyvena po tiltais arba tiesiog gatvėse palapinėse. Tai kaip čia dabar atskirsi, kurie ten protestuoja, kurie tiesiog šiaip leidžia laiką gatvėse“, – teigė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius