Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš akcizų pakėlimą šoktelėjo degtinės prekyba, o cigarečių – mažėja

Sausį Lietuvoje visų rūšių alkoholio parduota 6-52 proc. daugiau nei prieš metus, labiausiai – stipriųjų gėrimų rodo Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktos deklaracijos. Atitinkamai ir alkoholio akcizo surinkimas – 36,8 proc. didesnis. Cigarečių pardavimai toliau mažėja, o degalų pardavimai – auga.
Išpardavimas prekybos centre
prekybos centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmasis metų mėnuo demonstruoja smarkiai išaugusias alkoholio pardavimų deklaracijas: stipriųjų gėrimų parduota 53 proc. daugiau nei pernai sausį, vyno – 6,4 proc., alaus – 12,7 proc.

Nors lyginamuoju laikotarpiu akcizų tarifų pokyčių nebuvo, tikėtina, kad pardavėjai jau ėmėsi pildytis stipriųjų gėrimų atsargas prieš būsimą akcizų pakėlimą, kuris įsigalios kovo mėn. Dėl 10 procentų padidinto stipriojo alkoholio akcizo, puslitris degtinės turėtų pabrangti apie 39 centus.

Valstybinė mokesčių inspekcija informuoja, kad kovo 1 d. etilo alkoholiui taikomas akcizų tarifas didėja nuo 1 665,04 euro iki 1 832 eurų už gryno etilo alkoholio hektolitrą.

Atitinkamai ir alkoholio akcizų Valstybinė mokesčių inspekcija per sausį surinko už 28,4 mln. eurų – tai 36,8 proc. daugiau nei pernai.

Staigmeną pademonstravo žymėto dyzelino pardavimai sausį – išaugo 63 proc., iki 8,6 mln. litrų (pernai sausį – 5314 tūkst. l). Benzino pardavimai išaugo 9,59 proc., ir sudarė 24 mln. litrų, o paprasto dyzelino pardavimai išaugo 3,8 proc., iki 137,3 mln. litrų.

Dėl augusių pardavimų naftos produktų akcizo surinkta 4,96 proc. daugiau – 61,45 mln. eurų.

Cigarečių pardavimai mažėja – akcizai auga

Tačiau cigarečių pardavimai mažėja ir šiemet – sausį pardavimai krito 2,4 proc., iki 204,3 mln. cigarečių. Tačiau dėl augusių tarifų cigarečių akcizo surinkta 2,94 proc. daugiau – 20,8 mln. eurų.

Nuo š. m. kovo 1 d. taip pat keičiasi akcizų tarifai, taikomi cigaretėms, cigarams, cigarilėms, rūkomajam tabakui, kaitinamojo tabako produktams, taip pat etilo alkoholiui.

Cigaretėms taikomas akcizų tarifas didėja nuo 59 eurų iki 62,25 euro už 1 000 cigarečių, o kombinuotasis akcizų tarifas — nuo ne mažiau kaip 96 eurų iki ne mažiau kaip 102 eurų už 1 000 cigarečių.

Cigarams ir cigarilėms taikomas akcizų tarifas didėja nuo 37 iki 42 eurų už kilogramą produkto, o rūkomajam tabakui ir kaitinamojo tabako produktams — nuo 60,24 iki 68,6 euro už kilogramą produkto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuorūka paplūdimyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nuorūka paplūdimyje

Nuo kovo 1 d. akcizais bus apmokestintas ir elektroninių cigarečių skystis. Iki šiol akcizai elektroninių cigarečių skysčiui nebuvo taikomi., o nuo kovo 1 d. – bus taikomas 0,12 euro už mililitrą skysčio akcizų tarifas.

Iš viso šiemet sausį valstybės biudžetą papildė 110,6 mln. eurų akcizo, tai 11,2 procento daugiau nei prieš metus, rodo VMI duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius