Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Privatizacijos banga Rusijoje galutinai sugriaus rinkos ekonomikos įvaizdį?

Rusijos valdžios planai privatizuoti valstybines šalies bendroves gali visiškai sugriauti rinkos ekonomikos ir privataus verslo įvaizdį paprastų rusų akyse, rašo laikraštis „Financial Times“. Sprendimo parduoti valstybės valdomas bendroves net negalima vadinti reforma, tai veikiau būdas Kremliui užkamšyti biudžeto skyles.
„Rosneft“ degalinė Maskvoje
„Rosneft“ yra viena iš planuojamų parduoti valstybinių Rusijos bendrovių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Parduoti valstybines įmones privačiam kapitalui, tikėtina, Maskva nusprendė tiesiog norėdama padengti biudžeto deficitą, atsiradusį dėl žaliavų kainos kritimo ir įvestų sankcijų. Susirinkdamas šiuo metu jam žūtbūt reikalingus pinigus Kremlius išloš laiko, kad ir toliau galėtų atidėlioti gyvybiškai svarbių ūkio reformų vykdymą. Rusijos valdantieji baiminasi, kad šios reformos gali būti pernelyg rizikingos ir nepopuliarios.

Naftos milžinės „Rosneft“ rinkos vertė per pusantrų metų susitraukė daugiau negu du kartus.

Be to, nors Vladimiras Putinas aiškina, kad įmonės tikrai nebus parduotos pusvelčiui, tačiau dabar metas privatizacijai yra itin nepalankus. Pavyzdžiui, naftos milžinės „Rosneft“ rinkos vertė per pusantrų metų susitraukė daugiau negu du kartus.

Maža to, tiek „Rosneft“, tiek kitoms svarbioms šalies įmonėms buvo įvestos Vakarų sankcijos, o tai gali tapti svarbiu investuotojus atbaidysiančiu veiksniu.

Galiausiai, Kremlius ne kartą leido suprasti, kad valstybė privatizuojamose kompanijose pasiryžusi ir toliau išlaikyti kontrolę, o tokia situacija vargu ar bus patenkintas kuris nors iš naujųjų pirkėjų.

Po Rusijos vyriausybės susidorojimo su „Jukos“, verslininkams investicijos kartu su valstybe atrodo perdėm pavojingos ir rizikingos.

Nors planuojamoji naujosios privatizacijos banga tikriausiai ir nebus tokia skandalinga kaip 1995 m. Rusijoje įvykusi vadinamoji vaučerinė privatizacija, kuomet daugybė milijonierių oligarchų tapo milijardieriais, tačiau ir šį kartą gali iškilti įvairių nesąžiningo pasipelnymo atvejų.

Tokiu atveju daugiausia praloštų eiliniai rusai bei sąžiningo verslo įvaizdis. Praėjus daugiau negu dviem dešimtmečiams nuo Rusijos žengimo iš planinės į rinkos ekonomiką, tai būtų didžiulis žingsnis atgal.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius