Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Saudi Aramco“ ketina atidėti IPO iki 2019 metų

Saudo Arabijos valstybinė naftos korporacija „Saudi Arabian Oil Co“ („Saudi Aramco“) savo pradinį viešą akcijų platinimą (IPO), kuris, kaip manoma, bus didžiausias pasaulio istorijoje, ketina atidėti iki 2019 metų, pirmadienį rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“, cituojantis derybose su Saudo Arabijos atstovais dalyvavusius Didžiosios Britanijos pareigūnus.
„Saudi Aramco“
„Saudi Aramco“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kad „Saudi Aramco“ IPO bus surengtas šiemet, atrodo labai mažai tikėtina, nes Saudo Arabijos princas Mohammadas bin Salmanas atkakliai laikosi nuomonės, jog korporacijos kapitalizacija turi sudaryti 2 trln. JAV dolerių, tačiau investiciniai bankai, siekdami užtikrinti tokią didelę kainą, susidūrė su sunkumais.

Vis dėlto tebėra šansų, kad „Saudi Aramco“ akcijomis bus prekiaujama Londono biržoje, pažymi dienraščio šaltiniai.

Praėjusią savaitę M.bin Salmanas oficialiai lankėsi Didžiojoje Britanijoje. Jo parengtoje ekonominių reformų programoje, be kita ko, numatyta išplatinti 5 proc. „Saudi Aramco“ akcijų atviroje rinkoje – Saudo Arabijos vertybinių popierių biržoje „Tadawul“ ir užsienyje.

Iš pradžių karalystė IPO tikėjosi surengti 2018 metų antrąjį pusmetį ir tarp galimų užsienio aikštelių vertino Londono, Niujorko, Honkongo, Singapūro, Tokijo ir Toronto biržas.

Tačiau „Saudi Aramco“ ištisus dešimtmečius neskelbdavo išsamių finansinių veiklos rodiklių ir veiklos duomenų. Tam tikrų sunkumų organizuojant platinimą kilo ir dėl jos glaudžių ryšių su valdžia.

Jeigu Saudo Arabija visgi ryšis „Saudi Aramco“ akcijomis prekiauti dviejose biržose – šalyje ir užsienyje – ir pasirinks Londono vertybinių popierių biržą (LSE), Didžiosios Britanijos pareigūnai mano, jog prekybą akcijomis abiejose biržose būtina pradėti tuo pat metu. Vienas iš „The Financial Times“ šaltinių pažymėjo, kad IPO galėtų būti surengtas 2019 metų pirmąjį arba antrąjį ketvirtį.

Be to, Saudo Arabija toliau svarsto galimybę nedidelį „Saudi Aramco“ akcijų paketą parduoti strateginiams investuotojams ne atviroje rinkoje.

„The Financial Times“ duomenimis, Saudo Arabijos princas linksta pasirinkti variantą, pagal kurį „Saudi Aramco“ akcijomis būtų prekiaujama Niujorko biržoje, ir tikisi per kovo mėnesį numatomą vizitą į Jungtines Valstijas išsiderėti būtinas nuolaidas.

Tačiau Saudo Arabijos ministrai ir „Saudi Aramco“ vadovai per privačius pokalbius ne kartą yra sakę, kad būtų patogiau korporacijos akcijomis prekiauti Londono biržoje.

„Sakyčiau, kad bylinėjimosi rizika ir atsakomybė Jungtinėse Valstijose kelia didelį susirūpinimą. „Saudi Aramco“ yra pernelyg didelė ir pernelyg svarbi, kad jai būtų galima leisti susidurti su tokia grėsme“, – interviu CNN praėjusią savaitę pareiškė karalystės energetikos ministras Khalidas al-Falihas.

Tuo tarpu „The Financial Times“ šaltiniai bankų sektoriuje tvirtina, kad Saudo Arabijos karališkajai šeimai artimi asmenys taip pat svarsto galimybę „Saudi Aramco“ akcijomis prekiauti vienoje iš Azijos biržų, greičiausiai Honkongo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius