Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabija neigia, kad megamiestas NEOM bus „valstybė valstybėje“

Saudo Arabija pirmadienį paneigė pareiškimus, esą šalies planuojamame futuristiniame megamieste, žinomame pavadinimu NEOM, galios kitokios negu likusioje konservatyvios karalystės dalyje taisyklės ir jis veiks kaip „valstybė valstybėje“.
Saudo Arabija
Saudo Arabija / 123RF.com nuotr.

Interviu Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) laikraščiui „The National“, kuris buvo paskelbtas praėjusią savaitę, NEOM turizmo sektoriaus vadovas Andrew McEvoy pareiškė, kad 500 mlrd. JAV dolerių vertės Raudonosios jūros projekto gyventojai bus vadinami „neomiečiais“, o ne saudiečiais. Jis taip pat paminėjo, kad megamieste galbūt bus prekiaujama alkoholiniais gėrimais, kurie Saudo Arabijoje jau ilgą laiką yra uždrausti.

„NEOM bus laikomas valstybe valstybėje, turės savo ekonominę zoną ir savo valdžią. Mums reikia užtikrinti, kad jo įstatymai ir taisyklės atitiktų ambicijas tų žmonių, kuriuos mėginame pritraukti dirbti ir gyventi šiame mieste“, – pareiškė A.McEvoy.

NEOM projektą vystanti bendrovė netrukus po to paskelbė pranešimą, kuriame pabrėžė, jog miesto teritorija „absoliučiai priklauso Saudo Arabijos karalystės suverenitetui ir joje galioja Saudo Arabijos karalystės sistemos“, pranešė oficialioji Saudo Arabijos naujienų agentūra.

Pranešime taip pat buvo nurodyta, kad NEOM „galios visos taisyklės, kurios taikomos bet kurioje Saudo Arabijos karalystės vietoje ir yra susijusios su saugumo, gynybos bei sienų apsaugos klausimais“.

Tačiau pranešime visgi buvo užsiminta, kad NEOM „bus nustatytos tam tikros specialios taisyklės, susijusios su investicijomis“.

NEOM projektas yra įtrauktas į faktinio Saudo Arabijos vadovo, sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano planą „Vizija 2030“, kuriuo jis siekia diversifikuoti nuo naftos priklausomą šalies ekonomiką.

Vienas aukštesnio rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP pernai spalį sakė, kad planuojamas futuristinis megamiestas pirmąsias įmones ir gyventojus galėtų priimti iki 2025 metų.

Pareigūnai minėjo, kad NEOM gyventojų skaičius galiausiai viršys 1 mln. žmonių.

Tuo tarpu A.McEvoy interviu „The National“ pareiškė, kad pirmosios NEOM turistų traukos vietos bus atidarytos 2024 metais ir kad prekyba alkoholiniais gėrimais megamieste „tikrai nėra visiškai neįmanoma“.

„Mums reikia būti konkurencingais, todėl turime siūlyti tai, ką siūlo konkuruojančios vietovės“, – paaiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius