Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tris vaikus ir žmoną Lietuvoje palikęs emigrantas: bandau rinktis Lietuvą, bet tai neįmanoma

Anglijoje dirbantis Vytenis Mickus kas mėnesį grįžta į Lietuvą, kur gyvena jo žmona ir auga du sūnus bei dukra. Tačiau skambi akcija „Rinkis Lietuvą“ jam kelia juoką. „Labai noriu likti Lietuvoje ir esu 100 proc. įsitikinęs, kad tai įmanoma, jei neturi paskolų, turi nuosavą būstą ir abu tėvai dirba“, – pasakojo V. Mickus.
Paskutinė diena prieš Vilniaus oro uosto uždarymą
Šeimą Lietuvoje palikęs emigrantas: bandau rinktis Lietuvą, bet tai neįmanoma / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė drauge su Jurgio Didžiulio projektu „ToBe.lt“ paskelbė iniciatyvos „Rinkis Lietuvą“ pradžią. Šios akcijos metu šalies vadovė ypatingą dėmesį skirs į Lietuvą grįžusiems ir savo ateitį čia jau kuriantiems žmonėms.

Tą daryti norėtų ir Vytenis, kurio moteris ir vaikai gyvena Lietuvoje. Tačiau vyras dirba Anglijoje, kad galėtų išlaikyti šeimą, ir kol kas kito būdo tą padaryti nemato. Todėl „Rinkis Lietuvą“ ir panašios akcijos priverčia jį tik kreivai šyptelėti. Vytenis bando ir nori rinktis Lietuvą, bet kol kas nesėkmingai.

Svajojo apie Lietuvą nuo pat išvykimo

„Aš didžiąją savo jaunystės, gal net gyvenimo, dalį praleidau emigracijoje“, – 15min rašė 2001 metais į Angliją išvažiavęs V.Mickus. Jis tikino, kad nebuvo tokios dienos, kad jis nesvajotų grįžti į Lietuvą.

„2007 metais, per patį ekonominio burbulo laikotarpį paėmiau būsto paskolą ir planavau po kokių 4 metų visam laikui persikelti namo, bet burbulas sprogo, ir man teko užsibūti ilgiau. 2012 metais Anglijoje pradėjau verslą, atrodė, kad dabar man viskas bus super ir aš greitai išmokėsiu paskolą ir NAMO!!!“, – savo istoriją pasakojo emigrantas.

Tik po kokio pusmečio supratau, kad tai tik iliuzija. Aš vis tiek tris savaites per mėnesį būdavau komandiruotėse. Mes gyvenome nuo algos iki algos, visas kainas parduotuvėje mokėjome mintinai. Kiekvieną mėnesį galvodavau, ar užteks pinigų paskolos įmokai, ar ne per daug karšto vandens išnaudojom? – kalbėjo vyras.

Tačiau įmonė, turėjusi sumokėti už atliktus darbus, staiga bankrutavo, ir vyras liko be nieko.

„Nusivylęs ir labai piktas aš nusprendžiau daugiau neatidėlioti ir važiuoti namo. Juk kas bus, tas bus, bet žemaitis nepražus“, – pasakojo V.Mickus.

Todėl grįžo, dukrą leido į darželį, o jis pradėjo ieškoti darbo. Jam pavyko įsidarbinti metalo ir medienos apdirbimo įmonėje, atlyginimas buvo neblogas, jam mokėdavo komandiruotpinigius.

„Tik po kokio pusmečio supratau, kad tai tik iliuzija. Aš vis tiek tris savaites per mėnesį būdavau komandiruotėse. Mes gyvenome nuo algos iki algos, visas kainas parduotuvėje mokėjome mintinai. Kiekvieną mėnesį galvodavau, ar užteks pinigų paskolos įmokai, ar ne per daug karšto vandens išnaudojom?“ – kalbėjo vyras.

Jis su žmona labai džiaugėsi, kai vienas po kito dar gimė du sūnūs: „Valio!!! Lithuanian dream!!!“ Tačiau greitai teko sugrįžti į realybę – kaip išmaitinti tokią gausią šeimą?

Uždarbis – „liuks“, bet šeima toli

V.Mickaus žmona yra užsienietė, ji su vaikais gyvena Lietuvoje. Jis pasakojo, kad žmona Lietuvoje niekada nedirbo, taigi nepretendavo ir į motinystės išmokas.

„O eiti kažkur, kažko maldauti tikrai yra ne mano stilius“, – pasakojo vyras.

Jam teko susisiekti su buvusiu darbdaviu iš Didžiosios Britanijos ir taip gavo darbą Kuveite.

Grįžtu į Lietuvą kas 4–5 savaites aplankyti šeimos. Bet argi tai svajonių gyvenimas? Labai noriu likti Lietuvoje ir 100 proc. esu įsitikinęs, kad tai įmanoma, jei neturi paskolų, turi nuosavą būstą ir abu tėvai dirba, – kalbėjo emigrantas.

„Mano uždarbis buvo kaip tuomečio premjero – liuks!!! Bet po 4–5 mėnesių mūsų šeimai toks išsiskyrimas tapo nepakenčiamas ir aš grįžau namo“, – pasakojo V.Mickus.

Darbą Lietuvoje rado nesunkiai, bet santaupos, pasak jo, tirpo kaip sniegas pavasarį. Todėl, Lietuvoje praleidęs vos 5 mėnesius, V.Mickus vėl nusprendė važiuoti į Didžiąją Britaniją. Užsienyje jam sekasi labai gerai, bet Anglija – ne namai.

„Vadovauju 20 mln. svarų vertės projektui. Grįžtu į Lietuvą kas 4–5 savaites aplankyti šeimos. Bet argi tai svajonių gyvenimas? Labai noriu likti Lietuvoje ir 100 proc. esu įsitikinęs, kad tai įmanoma, jei neturi paskolų, turi nuosavą būstą ir abu tėvai dirba“, – pasakojimą apie save baigė emigrantas.

Prezidentė paskelbė apie grįžtančius emigrantus

„Rinkis Lietuvą“ akcijos pradžią paskelbusi prezidentė Dalia Grybauskaitė tikino, kad į Lietuvą grįžta vis daugiau emigrantų. Ne vienas šį teiginį išgirdęs klausiamai pakėlė antakį – nejau tai tiesa?

15min išsiaiškino, kad faktas – ne iš piršto laužtas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos ir Vokietijos prezidentai aplankė Rukloje tarnaujančius vokiečius
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuvos ir Vokietijos prezidentai aplankė Rukloje tarnaujančius vokiečius

Per 7 šių metų mėnesius imigravo 14,9 tūkst. žmonių, per tą patį laikotarpį pernai – 11 tūkst. žmonių, per 2015 metų tris mėnesius – 13,3 tūkst., aiškino Vytauto Didžiojo universiteto Demografinių tyrimų centro vadovė Vlada Stankūnienė.

„Nepasakyčiau, kad jau galima kalbėti apie grįžtančiųjų skaičiaus augimo tendenciją. Skaičiai šoktelėjo 2011–2012-aisiais, o dabar jau kurį laiką laikosi arba šiek tiek krinta“, – 15min sakė V.Stankūnienė.

Daugiau skaitykite: Tiesa ar melas? Dalia Grybauskaitė: „Grįžta vis daugiau ir daugiau emigrantų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius