Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Škotija taps pirmąja šalimi, kurioje moterims bus siūlomos nemokamos higienos priemonės

Škotija antradienį balsavo už tai, kad visuomeniniuose pastatuose moterims ir merginoms būtų suteikta galimybė nemokamai gauti asmens higienos priemonių, tapdama pirmąja tai padariusia šalimi pasaulyje.
Moterų higienos priemonės
Moterų higienos priemonės / 123RF.com nuotr.

Škotijos parlamentas vienbalsiai balsavo už įstatymą, kuris suteiks moterims teisę nemokamai gauti higienos produktų visuomeniniuose pastatuose.

„Visi sutinkame, kad jokiai moteriai ar merginai nereikėtų jaudintis, iš kur gauti higieninių paketų ar tamponų“, – prieš balsavimą Edinburge teigė įstatymą projektą parengusi parlamentarė Monica Lennon.

„Škotija nebus paskutinė šalis, suteikusi galimybę visoms moterims ir merginoms naudotis reikalingomis higienos priemonėmis, tačiau mes turime galimybę būti pirmieji. Atėjo metas“, – kalbėjo parlamentarė.

Škotijos moksleivės ir studentės gali nemokamai gauti higienos priemonių, tačiau pagal naująjį įstatymą šia galimybę pasinaudoti galės visos moterys ir mergaitės visoje šalyje.

Mokyklos, kolegijos ir universitetai taip pat privalės pasirūpinti, kad jų tualetuose būtų minėtų priemonių.

M.Lennon teigimu, nors įstatymas yra toks „pirmasis pasaulyje“, mokyklos taip pat turėtų šviesti mokinius, kad būtų panaikinta menstruacijų stigma.

Škotijos kabineto sekretorė bendruomenių ir savivaldybių klausimais Aileen Campbell pažymėjo, jog įstatymo projektas skleidžia „svarbią žinią apie tai, kokia šalimi nori tapti Škotija.

„Tai yra lyčių lygybės Škotija, kur niekam nereikės patirti pažeminimo naudojant netinkamas priemones menstruacijų metu, dar labiau didinant namų ūkio išlaidas, skirtas įsigyti priemonių savo vaikams, ar praleisti pamokas – tai bus Škotija, kurioje nė viena mergina nebeturės slapčia nešiotis tamponų“, – pareiškė ji.Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon pasveikino šį sprendimą.

„Didžiuojamės balsuodami už šį novatorišką įstatymą, leisiantį Škotijai tapti pirmąja šalimi pasaulyje, teikiančia nemokamus higienos produktus visoms moterims ir merginoms, kurioms jų reikės“, – parašė ministrė savo „Twitter“ paskyroje.

„Tai moterims ir mergaitėms svarbus įstatymas“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius