-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja akušerė-ginekologė prof. Ž.Bumbulienė: dėl valgymo sutrikimų paauglėms gali išnykti mėnesinės

Paauglystės metu mergaičių pasaulis pradeda keistis – kinta figūra, prasideda menstruacijos, kyla daugybė klausimų apie savo sveikatą, fizinius kūno pokyčius, psichologiją. Ginekologai pastebi, kad būtent paauglystėje prasideda ir valgymo sutrikimai, veikiantys lytinę mergaičių sveikatą.
Valgymo sutrikimai
Valgymo sutrikimai / 123RF.com nuotr.

Kodėl apie valgymo sutrikimus kalba ginekologai? Kodėl paauglėms išnyksta mėnesinės ir kaip tai susiję su valgymo sutrikimais? Kokie ginekologiniai simptomai gali sufleruoti esant nervinę anoreksiją? Kaip ginekologai diagnozuoja, jog mėnesinės išnyko būtent dėl valgymo sutrikimų? Ar paauglės linkusios gydytis?

Valgymo sutrikimų ir lytinės mergaičių sveikatos sąsajas tiesioginėje transliacijoje aptarė Santarų ligoninės Akušerijos ir ginekologijos centro gydytoja akušerė-ginekologė prof. Žana Bumbulienė. Ji teigė, kad nors valgymo sutrikimai nagrinėjami psichiatrų, tačiau merginos į ginekologus kreipiasi esant tam tikriems simptomams.

„Nervine anoreksija sergančios merginos dėl išnykusių mėnesinių labai dažnai sunerimsta – tai jas lyg pabudina. Kartais išsigąsta tėvai, matydami, kad išnyko mėnesinės, nemenkai nukrito dukros svoris“, – sako ginekologė ir priduria, kad dažnai būna pati pirmoji gydytoja, į kurią kreipiasi nervine anoreksija ar bulimija sergančios paauglės.

Asmeninio archyvo nuotr./Žana Bumbulienė
Asmeninio archyvo nuotr./Žana Bumbulienė

– Kas išduoda, kad mergina gali sirgti nervine anoreksija?

– Aš beveik iškart galiu pasakyti, kad mergina serga, užduodama esminius klausimus, o norėdama tai įrodyti merginai ar jos tėvams, atlieku papildomus tyrimus.

Išvaizda dažnai sufleruoja, kad tai galėtų būti nervinė anoreksija – itin mažas svoris, nuolatinis šalčio pojūtis. Labai dažnai valgymo sutrikimų turinti mergaitė yra perfekcionistė, turinti tam tikrą idealą, kokia turėtų būti paauglė ar moteris, ir stengiasi tą idealą atitikti.

Prakalbinti paaugles gali būti sunku, tačiau kai pacientė pasako, kad išnyko mėnesinės, iškart užsidega raudona lemputė. Paauglė, kuri auga, turi gauti užtektiną kilokalorijų kiekį, t. y. daugiau gauti nei išnaudoti. Labai ribojančios savo maistą, sportuojančios, patiriančios didelę įtampą ir stresą merginos gali susidurti su mėnesinių ciklo sutrikimais, mėnesinių išnykimu.

– Ar tai labai dažna problema? Ar tokios pacientės yra išimtys jūsų kabinete?

– Deja, tokia problema (hipotaliaminė amenorėja) labai dažna ir ji prasideda paauglystėje. Pastebiu, kad jaunesnės merginos dar nemoka reguliuoti savo mitybos – jeigu meta svorį, tai drastiškai. O jeigu dar klasėje ar aplinkoje kas pasako, kad ji gražiai atrodo, tas procesas dar labiau įsibėgėja. Kartais šeimoje ir nepastebima, kad mergaitė susirgo.

Teko konsultuoti mergaitę dėl mėnesinių išnykimo, kuri neigė bet kokius valgymo sutrikimus, nors buvo aišku, kad ji serga. Ir tik po metų gavau patvirtinimą, kad buvau teisi – mergaitė rašė dienoraštyje apie tai, kaip vartoja laisvinamuosius vaistus, pavalgius vemia ir kitus dalykus.

– Kaip padėti paauglėms, kurios serga ir neigia ligą? Kaip motyvuoti gydytis?

– Kartais būna tikrai labai sudėtinga. Pavyzdžiui, ateina mergaitė su mama, ir aš jau jos neišleidžiu – skambiname greitajai pagalbai, psichiatrams ir iškart paguldome į ligoninę. Matau, kad ji sveria 36 kilogramus, nors ūgis siekia daugiau kaip 1,60 m, ji yra išsekusi, ir jeigu aš paleisiu, ji gali net mirti. Paauglės kartais laikosi tokių dietų, kad laiku nepastebėjus, sveikatos galime nesugrąžinti.

Gydymo metu mes, visų pirma, kalbame apie visavertę mitybą, svorio prieaugį. Merginos turi susigrąžinti numestą svorį, nes tik esant tam tikram svoriui atsiranda mėnesinės. Jeigu svoris nukritęs žemiau minimalios ribos, tai organizmui ženklas, kad neužtenka energijos aprūpinti visų kūno sistemų, todėl labai dažnai nukenčia reprodukcinė sistema. Tai nereiškia, kad kiaušidės nustoja dirbti, tiesiog neišsiskiria tam tikri hormonai, kurie reguliuoja kiaušidžių veiklą.

Paauglės kartais laikosi tokių dietų, kad laiku nepastebėjus, sveikatos galime nesugrąžinti.

– Jeigu sutriko mėnesinių ciklas, ateinate pas gydytoją ir pripažįstate problemą bei gydotės, ar tai turės įtakos vaisingumui ateityje?

– Klausimas sudėtingas. Kartais paskiriame gydymą, suvaldome stresą, svorį atgauname, tačiau mėnesinės kaip negrįžta, taip negrįžta. Būna taip, kad mėnesinių nesulaukiame ir 5 ar net 10 metų. Mes niekada nežinome, ar pavyks jas atstatyti.

Ir nors daugeliu atveju mėnesinės sugrįžta, tačiau 10 proc. merginų jos taip ir neatsiranda arba jų sulaukiama po daugelio metų. Būna ir kuriozinių atvejų, kai pastoja moterys taip ir nesulaukusios mėnesinių.

– Ribota mityba turi įtaką ir estrogenų gamybai organizme – jų mažėja, o estrogenai susiję ir su kaulų tankiu. Ką turime žinoti?

– Paauglystės amžius yra tas, kada turime sukaupti mineralinį kaulų tankį – jis turi augti. Kai išnyksta mėnesinės, vadinasi mūsų organizme nėra estrogenų. Kadangi kiaušidės nedirba, estrogenų trūksta, riebalinio audinio nėra ir tai, savaime aišku, labai veikia kaulų mineralinį tankį – jis neauga ir pradeda mažėti. Tad net pasveikus po valgymo sutrikimų, net 10 metų išlieka padidėjusi kaulų lūžių rizika. Tačiau paauglystėje apie tai niekas negalvoja.

123RF.com nuotr./Paauglės merginos
123RF.com nuotr./Paauglės merginos

– Kaip tinkamai maitintis paauglystėje?

– Paauglystėje maistas turi būti labai įvairus, ir visi dietologai pasakytų, kad paaugliams galima valgyti viską. Geriausia yra apsilankyti pas dietologą, kuris patartų, kokia mityba tinkamiausia, į ką atkreipti dėmesį.

Paauglystėje galima sulaukti ne tik valgymo sutrikimų, nervinės anoreksijos, kitiems paaugliams gali kaip tik pradėti augti svoris, todėl dietologo konsultacija padėtų pagerinti mitybą ir savijautą. Nereikia nieko daryti per jėgą – reikia suprasti, kad visą gyvenimą negalėsime laikytis dietos. Reikia į mitybą ir sportą žiūrėti racionaliai.

Mergaitės, norėjusios dailesnių formų ir internete prisižiūrėjusios realybėje neegzistuojančių figūrų, vėliau patenka į sergančiųjų sąrašą, visą gyvenimą tenka gydytis hormonais.

Svorio reguliavimas negali būti nei staigus, nei savarankiškas. Jeigu paauglei atrodo, kad ji per daug priaugo svorio, yra specialistai, padėsiantys atrasti priežastį – kartais tam reikia endokrinologo, kartais dietologo ar kito gydytojo konsultacijos.

Paauglystė yra tas laikotarpis, kai daugelio daktarų bendradarbiavimas yra tiesiog būtinas. Yra tam tikri tipiniai hormoniniai pokyčiai, kurie atskleidžia, kad problema gali būti susijusi su mityba, sportu, stresu, ir remiantis tuo siekiame padėti pacientei. Mūsų nuotaika ir savivertė neturėtų priklausyti nuo išorinių duomenų.

123RF.com nuotr./Paauglė
123RF.com nuotr./Paauglė

– Kaip šeima gali padėti paauglėms?

– Pacientes atlydi tiek mamos, tiek tėčiai, tiek visa šeima. Kartais mes net nežinome, kokia pagrindinė priežastis sukėlė valgymo sutrikimus, dėl kurių išnyko mėnesinės. Tada bendrauju su tėvais ir prašau jų pagalbos, kad jie padėtų išsiaiškinti priežastis – gal sporto krūvis per didelis, gal pakeitė mokyklą, gal lanko labai daug būrelių?

Labai svarbus ir miego režimas. Klausiu, kada eina miegoti? O pasirodo eina miegoti po 12-os, o keliasi 6-ą ryto, vadinasi, neišmiega net šešių valandų – o tai yra labai mažai.

Mergaitės būna sau labai reiklios, nori būti perfekcionistės visose srityse, todėl gali labai nukentėti. Kartais reikalinga žmogaus iš šono pagalba pažvelgiant į savo veiklas – gal jų per daug? Ne visais atvejais mes kalbame apie nervinę anoreksiją ar kitus valgymo sutrikimus – kartais užtenka labai subtilių dalykų, kurie paveikia menstruacijų ciklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius