-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 19 /12:04

Už viršvalandžius – priedai viešajam sektoriui, perspėjo produktų tiekėjus nekelti kainų

Ketvirtadienį premjeras Saulius Skvernelis susitiko su Lietuvos prekybos įmonių asociacija – aptarė situaciją dėl koronaviruso bei priemones, kurios ją padėtų suvaldyti. Po susitikimo ministras pirmininkas ramino gyventojus, kad maisto produktų lentynose visiems užteks, jų kainos nekils. Asociacijos vadovė Rūta Vainienė ragino parduotuvėse lankytis kuo rečiau. Apie paskatas viršvalandžius dirbantiems asmenims neužsiminė.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Atsiskaitymai nestringa

11:52

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė R.Vainienė pabrėžė, kad atsiskaitymai su tiekėjais nestringa.

„Kai kam net mokama avansu“, – pridūrė ji.

Klausiama, ar pastebi tiekėjų norą didinti produktų kainas, ji patikino, kad taip: „Prekybininkai yra ta riba, kuri laiko kainas dabar nekeliamas“.

Prekybininkai yra ta riba, kuri laiko kainas dabar nekeliamas.

Valstybiniame sektoriuje – priedai už papildomus krūvius

11:49

Premjeras pažymėjo, kad darbo krūvis, koronaviruso plitimo akivaizdoje, padidėjo ne tik prekybos įmonių darbuotojams, bet ir kitiems.

„Mes išsprendėme, arba sprendžiame, valstybiniame sektoriuje problematiką – yra numatyti, arba jau mokami, darbuotojams priedai už papildomus krūvius, už darbą sudėtingomis sąlygomis“, – teigė S.Skvernelis.

Jis darė prielaidą, kad privatus sektorius, turėdamas galimybę, elgiasi taip pat ir stengiasi motyvuoti besiaukojančius darbuotojus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė

R.Vainienė teigė, kad prekybos sektoriuje dalis darbuotojų pasiėmė nedarbingumo pažymas, tačiau tokių esą nedaug. 

„Darbuotojai dirba tikrai tam nematom fronte“, – sakė ji ir pridūrė, kad rūpinamasi darbuotojų apsaugos priemonėmis.

Ragina per dažnai neiti į parduotuves

11:40

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė R.Vainienė dėkojo darbuotojams ir išskyrė prekybininkų prioritetus, paskelbus karantiną.

„Dabar bendras tikslas – sklandus prekių – būtiniausių prekių – tiekimas, prekyba ir visų mūsų saugumas – tiek pirkėjų, tiek darbuotojų. Tai yra musų prioritetas. Darom viską, dedam milžiniškas pastangas, jeigu kas įsivaizduoja. Ir dezinfekcija, ir ventiliacija, ir visos papildomos saugos priemonės“, – spaudos konferencijos metu sakė ji.

Atstovė pabrėžė, kad prekybos centrai, valstybei valdant situaciją dėl COVID-19, sulaukė dviejų apsipirkimo bangų. Bet jos esą praėjo, padėtis stabilizavosi. 

„Vis dar raginame pirkėjus per daug dažnai nesilankyti [parduotuvėse]. Tiesiog dėl saugumo, ne dėl to, kad bijom, kad išpirks“, – kalbėjo R.Vainienė.

Ji pasidžiaugė, jog Vyriausybė gretai išsprendė vilkikų, užstrigusių prie valstybės sienos, problemą, taip pat, kad sudėtinga situacija dėl koronaviruso – laikina.

Prekių užteks, kainos nekils

11:30

Premjeras S.Skvernelis patikino, kad maisto prekių lentynose netrūks.

Galimo maisto produktų tiekimo sutrikimo nėra.

„Norime nuraminti Lietuvos žmones, kad turime pilną patikimą, kad šiandien nerimauti dėl galimo maisto produktų tiekimo sutrikimo nėra jokio pagrindo. Dėl to tos panikos bangos, kurios jau buvo prekybos centruose griebiant prekes, bandant apsipirkti galbūt gerokai į priekį, jos yra nereikalingos“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo jis, pridurdamas, kad tiekimas tikrai nenutrūks, o ir rizikų tokiam scenarijui esą nėra.

Prekybos centrai, anot premjero, taip pat nemato pagrindo ir didinti maisto produktų kainas.

„Jeigu yra pasikeitusi situacija su tiekėjų politika, mes tą vertiname labai atidžiai ir manome, kad nėra šita situacija tinkama, bandant išspręsti savo ekonominius klausimus arba nuoskaudas, kas susiję su bendravimu su prekybos centrais, ir iš šios situacijos bandyti tą naštą užkrauti vartotojui“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Su prekybos įmonės, pasak jo, informuos Vyriausybę, jei tiekėjai sistemingai didins maisto produktų kainas.

„Noriu priminti, kad teisės aktai leidžia svarstyti Vyriausybei ir Seimui galimybę apriboti būtiniausių produktų maksimalias kainas“, – pažymėjo ministras pirmininkas.

Bet išreiškė viltį, kad tokio įrankio nereiks panaudoti.

Prekybos įmonėms, kaip ir kitoms verslo šakoms, pasak S.Skvernelio, galios Seimo patvirtintas ekonomikos skatinimo ir paramos verslui paketas. Verslas galės pasinaudoti lengvatomis.

Bendra Vyriausybės ir Seimo patvirtintame plane numatytų priemonių suma – 2,5 mlrd. eurų.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-19 11:30

Susitikimas su prekybos įmonių atstovais ketvirtadienį įvyko ministro pirmininko iniciatyva.

„Premjeras nori sužinoti, kaip šitos asociacijos nariams sekasi dirbti šitomis sudėtingomis sąlygomis ir ar yra reikalingi operatyvūs sprendimai valstybės lygmeniu, siekiant užtikrinti sklandžią asociacijos veiklą“, – prieš susitikimą BNS komentavo S.Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas.

Susitikime, anot asociacijos vadovės R.Vainienės, dalyvavo penkių didžiųjų prekybos tinklų vadovai, kalbėta apie tai, kaip sklandžiai suvaldyti situaciją.

Įvairių prekių kainų augimą fiksuoja portalas Pricer.lt. Daugiau apie tai – čia.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, Lietuvoje užsikrėtusiųjų COVID-19 – 34 asmenys. Visi patvirtinti susirgimų atvejai yra įvežtiniai, išskyrus vieną, kuris nustatytas trečiadienį. Vieno Panevėžyje gydomo paciento būklė sunki.

Pirmoji naujuoju koronavirusu užsikrėtusi moteris pasveiko ir yra išleista namo.

Siekiant suvaldyti situaciją dėl koronaviruso plitimo, Lietuvoje įvesta ekstremalioji padėtis bei karantinas. Apie jo režimą daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius