Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16

Lietuvoje prasidėjo dviejų savaičių trukmės karantinas. Kaip keičiasi Lietuvos gyvenimas?

Lietuvoje prasidėjo karantinas, kuris truks iki iki kovo 30 d. vidurnakčio. Tokiomis priemonėmis šalyje stengiamasi užkirsti kelią naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimui. Tai – pirmasis toks atvejis visoje Lietuvos istorijoje. Kaip keisis Lietuvoje gyvenančių žmonių gyvenimas ir kasdienybė artimiausias dvi savaites?
Kaukės iliustracija
Kaukės iliustracija / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Šeštadidenį premjeras Saulius Skvernelis savo feisbuko paskyroje išvardino visus Vyriausybės priimtus draudimus, jau įsigaliojusius Lietuvos teritorijoje.

1. Uždraudžiama užsieniečiams atvykti į Lietuvos Respubliką, išskyrus specialius atvejus, kai vykdomas krovinių vežimas, kai asmenys turi teisę gyventi Lietuvos Respublikoje, kai asmenys turi imunitetų ir privilegijų pagal Vienos konvencijas, kitaip sakant, diplomatams. Išimtis taikoma ir NATO bei NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujantiems asmenims ir juos aptarnaujančiam personalui, jų šeimos nariams.

2. Mažinamas pasienio punktų skaičius. Sienos kirtimas vykdomas per Kalvarijos/Budzisko, Saločiai-Grenstale, Būtingė-Rucava, Smėlynė-Medume, Medininkai-Kamenyj Log, Raigardas-Privalka, Kybartai-Černiševskoje, Panemunė-Sovietskas tarptautinius sienos kirtimo punktus, Vilniaus, Kauno, Palangos, Šiaulių oro uostus ir Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.

3. Iki kovo 19 d. 00:00 val. leidžiamas asmenų, grįžtančių į savo gyvenamosios vietos valstybę, tranzitas per LR teritoriją be būtinojo sustojimo.

4. Uždraudžiama Lietuvos Respublikos piliečiams išvykti iš Lietuvos Respublikos, išskyrus atvejus, kai jie grįžta į savo gyvenamąją vietą, vyksta į savo darbo vietą, taip pat VSAT vadovo ar jo įgalioto asmens leidimu.

5. Prekių judėjimas neribojamas.

6. Ribojamas tarpmiestinis ir priemiestinis keleivinio transporto intensyvumas – leidžiamas tik sėdimų vietų užėmimas ne mažesniu kaip nei 1 metro atstumu ir ypatingų saugumo priemonių taikymas, dezinfekuojant transporto priemones kiekvieno maršruto pradinėje-galinėje stotelėje. Šią nuostatą primygtinai siūlome taikyti ir vykdant keleivių vežimą viešuoju miesto transportu.

7. Draudžiamas kruizinių laivų pateikimas į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.

8. Viešojo sektoriaus valstybės ir savivaldybių institucijose įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje.

9. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

10. Draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas.

11. Draudžiama veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose.

12. Draudžiamas kalinių lankymas.

13. Rekomenduojama atsiskaitymams naudoti ne grynuosius pinigus.

14. Visų atvirose ir uždarose erdvėse organizuojamų renginių bei susibūrimų draudimas.

15. Sveikatinimo paslaugų centrų, sanatorijų, poilsio centrų veiklos draudimas, išskyrus individualias reabilitacijos paslaugas, kurios susijusios su gydymu.

16. Viešbučių ir kitų patalpų naudojimas asmenų izoliavimui atskiru savivaldybių susitarimu.

17. Viešojo maitinimosi įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklos draudimas, išskyrus, kai maistas gaminamas išsinešimui arba kitais būdais pristatomas gyventojams.

18. Parduotuvių, išskyrus maisto prekių, prekybos centrų, išskyrus maisto, veterinarijos, vaistinių ir optikos prekių parduotuves juose, turgaviečių, išskyrus maisto, veiklos draudimas, išskyrus internetinę prekybą ir kai prekės pristatomos gyventojams.

19. Grožio paslaugų teikimas draudžiamas.

20. Stabdomas ugdymo ir vaikų priežiūros procesas bei švietimo veikla visose švietimo įstaigose, dienos ir užimtumo centruose, organizuojant ugdymo procesą nuotoliniu būdu.

21. Dėl sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo: nustatyta, kad bus pasitelkiami visi reikiami ir galimi žmogiškieji ištekliai karantino situacijai valdyti: sveikatos priežiūros specialistai, aukštųjų universitetinių ir neuniversitetinių mokyklų studentai, rezidentai ir kiti.

22. Sureguliuotas stacionarinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas: pertvarkant pacientų srautus, infrastruktūrą bei materialinius ir žmogiškuosius išteklius. Atidedamos planinės operacijos, išskyrus tas, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė.

23. Pertvarkomas pacientų lankymas draudžiant lankymą, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14 metų lankymą, gydančio gydytojo leidimu. Ribojamas reabilitacijos paslaugas ir ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas.

24. Nustatytas paslaugų teikimas nuotoliniu būdu: vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymas, konsultacijos, elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimas ir tęsimas, gydytojo-gydytojui konsultacija, būtinųjų tyrimų paskyrimas, slaugytojo konsultacijos.

25. Atidedami profilaktiniai patikrinimai ir prevencinių programų vykdymas. Atidedamas odontologijos paslaugų teikimas, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą. Perorganizuojama vaistinių veikla siekiant išvengti tiesioginio kontakto.

26. Uždraudžiamas lankymasis visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.

27. Kitose socialinių paslaugų įstaigose kontaktuoti su klientu leidžiama tik užtikrinant būtinąsias socialines paslaugas.

28. Vyskupų Konferencijos ir visų Lietuvoje veikiančių religinių bendruomenių prašoma neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų.

29. Vyriausybė paveda Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovui gavus atsakingos ministerijos siūlymą dėl būtinų karantino priemonių nustatymo, nustatyti konkrečias karantino režimo priemones.

Pirmadienį bus priimti konkretūs sprendimai dėl ekonomikos skatinimo priemonių, kurios padės šalies verslui išgyventi šį sudėtingą laikotarpį ir išlaikyti verslo likvidumą. Kalbame apie ne mažesnę nei vieno milijardo eurų sumą.

Pirmadienis yra mokesčių mokėjimo diena, tad pagal esamas procedūras Vyriausybė yra pasirengusi atidėti įmonių mokėjimus ir taip leisti lengviau pereiti šį išbandymą.

Pirmadienį įvesti karantiną Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutarė šeštadienį vykusio posėdžio metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius