-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trumpas JAV ir Kinijos deryboms dėl prekybos duoda dar keturias savaites

JAV prezidentas Donaldas Trumpas mano, jog prekybos susitarimą, kuris galbūt bus „epinis“, Jungtinės Valstijos ir Kinija pasieks per maždaug mėnesį.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tačiau, praėjus devyniems mėnesiams nuo dviejų šalių prekybos karo pradžios, šis jo pareiškimas nuvylė rinkas, nes Baltieji rūmai kiek anksčiau pakurstė lūkesčius, jog D. Trumpas gali paskelbti tikslią datą, kada įvyks jo susitikimas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, kuriame bus pasiektas galutinis susitarimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

„Turbūt žinosime per kitas keturias savaites. O galbūt per dvi“, – pareiškė D. Trumpas reporteriams po susitikimo su Pekino vyriausiuoju prekybos derybininku Liu He.

„Viskas atrodo labai gerai.“

Penktadienį derybos bus tęsiamos trečią dieną.

Tuo tarpu dar vasarį D.Trumpas sakė, kad jo susitikimas su Kinijos prezidentu galėtų būti surengtas per mėnesį.

Nors JAV prezidentas apie derybas kalbėjo optimistiškai, JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris reporteriams pareiškė, jog dar liko išspręsti nemažai svarbių klausimų.

Ir JAV, ir Kinijos pareigūnai jau mėnesių mėnesius demonstruoja atsargų optimizmą dėl galimybės pasiekti susitarimą, tačiau paskutiniai derybų etapai, kaip matyti, yra sudėtingiausi.

Pranešama, kad dviejų šalių derybininkai neranda sutarimo dėl importo muitų, kuriuos Vašingtonas pernai nustatė kiniškoms prekėms, ir jų panaikinimo.

D.Trumpas 2018 metų pradžioje pradėjo prekybos karą su Kinija, siekdamas sumažinti didžiulį šalies prekybos su Jungtinėmis Valstijomis perteklių ir padaryti galą tariamai nesąžiningai Pekino prekybos praktikai, įskaitant amerikietiškų technologijų vagystes ir Kinijos vyriausybės kišimąsi į rinkas.

Vašingtonas ir Pekinas nuo 2018 metų įvedė importo muitus daugiau kaip 360 mlrd. JAV dolerių vertės vienas kito prekėms, o tai, lėtėjant pasaulio ekonomikos augimui, pakenkė jų pramonės sektoriams.

Vykstant deryboms, Kinija pasiūlė pirkti gerokai daugiau JAV prekių ir ėmėsi tam tikrų priemonių, kuriomis siekia parodyti, jog užsienio intelektinė nuosavybė bus ginama.

Tačiau demokratai įspėja nepasiduoti pagundai patvirtinti paviršutinišką susitarimą, kuris Kinijos neprivers įgyvendinti esminių savo pramoninės politikos pokyčių.

Visgi D.Trumpas ketvirtadienį pabrėžė, jog „susitarimą sudarysime tik tuo atveju, jeigu jis bus puikus“.

Kinijos valstybinė žiniasklaida kiek vėliau paskelbė pranešimą, kuriame Xi Jinpingas paragino kuo greičiau užbaigti derybas.

„Tikiuosi, kad dviejų šalių ekonomikos ir prekybos ekspertų komandos ir toliau spręs abiem šalims rūpimus klausimus, remdamosi abipusės pagarbos, lygybės ir abipusės naudos principais, ir kuo greičiau užbaigs derybas dėl Kinijos ir JAV ekonominio ir prekybos susitarimo dokumento“, – pareiškė agentūros „Xinhua“ cituojamas Liu He, perdavęs D.Trumpui Kinijos prezidento žodžius.

Kompromisas dėl muitų?

Pranešama, jog derybininkai vis neranda sutarimo dėl to, kada Vašingtonas sutiks panaikinti didelius importo muitus, kuriuos pernai nustatė daugiau kaip 250 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, ir kaip tai bus padaryta.

D.Trumpas praėjusį mėnesį pareiškė, kad muitai galios „ilgą laiką“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

JAV pareigūnai reikalauja susitarime numatyti griežtas jo laikymosi garantijas ir JAV prekybos atstovas R.Lighthizeris yra davęs suprasti, kad tokiomis garantijomis galėtų tapti muitai.

Buvęs JAV prekybos pareigūnas ir Petersono tarptautinės ekonomikos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Gary Clyde Hufbaueris pažymėjo, jog tuo atveju, jeigu muitai bus panaikinti pernelyg anksti, demokratai gali imti priekaištauti, kad JAV prezidentas sušvelnino savo derybinę poziciją.

„Šioje dramoje Baltųjų rūmų atsakas yra toks: toliau taikyti muitus ir, Kinijai vykdant savo įsipareigojimus, lėtai mažinti jų tarifą“, – pareiškė jis agentūrai AFP.

„O Kinijos strategija yra visiškai jų [muitų] atsikratyti, – pažymėjo ekspertas. – Spėju, kad tarp šių dviejų kraštutinybių bus rastas koks nors kompromisas.“

Analitikai sako, jog į susitarimą greičiausiai bus įtrauktos aiškios nuostatos, jog Kinija sutiko pirkti daugiau amerikietiškų produktų, tokių kaip sojos ir kuras.

Tačiau dėl to Kinijos valstybinės bendrovės gali įgyti svarbesnį vaidmenį rinkoje, o JAV eksportuotojai gali tapti labiau priklausomi nuo Kinijos vyriausybės sprendimų dėl pirkimų. Abu šie padariniai greičiausiai prieštarautų ir JAV tikslams, ir interesams.

Williamas Reinschas, Strateginių ir tarptautinių studijų centro prekybos ekspertas ir buvęs Prekybos departamento pareigūnas, priminė apie JAV sojų boikotą, kurį pernai paskelbė Pekinas.

JAV gamintojams gali būti sunku įvykdyti didžiulius naujus užsakymus, apie kuriuos yra paskelbusi Kinija, pažymėjo jis.

Pasak eksperto, Kinija „galėtų įsigyti visas sojas“, tačiau tokiu atveju mums tektų jų nebeparduoti kitiems pirkėjams, o tuomet „taptume nepaprastai pažeidžiami“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius