TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukraina stabdo grūdų eksportą į Lenkiją

Ukraina iki ateinančio sezono – ateinančių žemės ūkio metų (šių kalendorinių metų vidurio) – nebeeksportuos grūdų į Lenkiją, pareiškė Ukrainos žemės ūkio ministras Mykola Solskis po susitikimo su Lenkijos kolega Robertu Telusu, pranešė Lenkijos radijas.
Ukrainos grūdus gabenantis laivas
Ukrainos grūdus gabenantis laivas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Ukraina susilaikys nuo kviečių, kukurūzų, saulėgrąžų sėklų ir rapsų siuntimo į Lenkiją kaip paskirties šalį“, – sakė Ukrainos ministras, pridurdamas, jog jo šalies vyriausybė artimiausiomis dienomis priims atitinkamą potvarkį.

„Ukraina supranta mūsų problemas ir priėmė mūsų siūlymą labai griežtai persvarstyti grūdų importo į Lenkiją klausimą“, – pabrėžė R.Talusas.

Ministrų susitikimas praėjusį penktadienį buvo atsakas į Ukrainos prezidento Volodymyro Zielenskio patikinimą lankantis Lenkijoje balandžio 5-ąją. kad ukrainietiškų grūdų tiekimo į kaimyninę šalį problema bus galutinai išspręsta artimiausiomis dienomis.

Tą pačią dieną dėl ukrainietiškų grūdų importo sukeltos krizės iš Lenkijos žemės ūkio ministro posto atsistatydino Henrykas Kowalczykas, dėl tokio savo sprendimo kaltindamas Europos Komisiją neveiklumu sprendžiant šią problemą.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios praėjusių metų vasario pabaigoje ir netrukus po to prasidėjusios Ukrainos uostų blokados Lenkija įsileido apie 2,8 mln. tonų ukrainietiškų grūdų. Dėl logistikos kliūčių dideli pigesnių už Europos Sąjungoje išaugintus ukrainietiški grūdai tebėra Vidurio Europos šalyse, o tai smukdo kainas bei vietos ūkininkų pardavimus.

Savaite anksčiau Lenkija ir dar keturios ES valstybės narės kartu oficialiai kreipėsi į Europos Komisiją, reikalaudamos apriboti ukrainietiškų grūdų importą. Tokį žingsnį inicijavo Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, anksčiau kritikavęs Europos Sąjungos vykdomąją instituciją už tai, kad ji galimai nevykdo pažado iš Ukrainos importuojamus grūdus siųsti į Artimųjų Rytų ir Afrikos šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius