Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Augustinavičius: pagalbą Ukrainos atstatymui koordinuos Aplinkos ministerija

Pagalbą karo sugriautos Ukrainos infrastruktūros atstatymui Lietuvoje koordinuos Aplinkos ministerija.
Vaidas Augustinavičius
Vaidas Augustinavičius / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Buvo aptarta su aplinkos ministru, kad koordinacinis klausimas, kiek susiję su infrastruktūra, keliaus į Aplinkos ministeriją“, – trečiadienį po prezidento Gitano Nausėdos susitikimo su verslo atstovais žurnalistams sakė prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius.

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, koordinuojant Ukrainos atstatymą dalyvaus dvi ministerijai pavaldžios agentūros – Aplinkos projektų valdymo agentūra ir Statybos sektoriaus vystymo agentūra.

Ministro teigimu, Lietuva dalyvaus ukrainiečiams perduodant kompetencijas, taip pat padės atstatyti sugriautus miestus bei kitas gyvenamąsias vietoves.

„Turime būti pasiruošę ir dalyvauti tiek miestų ir miestelių atstatyme ir tam turime siųsti tiek architektus, tiek urbanistus, tiek inžinierius, tiek statybininkus ir galvoti, kaip miestai galėtų būti atstatomi ir mūsų šviesiausi plotai tame dalyvautų. Tam Statybos sektoriaus vystymo agentūra (...) irgi deleguos, bus atskirai dedikuoti žmonės, kurie dirbs su sektoriumi ir mes tą koordinavimą apsiimsime“, – teigė S.Gentvilas.

Be to, anot jo, Lietuva padės steigti panašias institucijas Ukrainoje, paruošti stojimui į ES reikalingus statybų reglamentavimo dokumentus bei teiks kitokią pagalbą.

Pasak S.Gentvilo, buvo diskutuota apie konkrečius miestus ir regionus, prie kurių atstatymo galėtų prisidėti Lietuva, tačiau ministras jų neįvardijo – dėl to nėra galutinio sutarimo.

„Kalbėjome apie konkretesnius miestus ir regionus, bet aš kol kas nenoriu įvardyti, kol nėra galutinio sutarimo, kad nebūtų lūkesčiai sukelti. (...) Kalba buvo tiek apie dalyvavimą su nacionalinėmis institucijomis, padėjimą joms pasiruošti atstatymui, ir konkretaus regiono, kurį sugebėtume (atstatyti – BNS), pasirinkimą, bet tai priklausys irgi nuo diplomatinių sprendimų“, – teigė S.Gentvilas.

Lietuvos statybų verslo atstovai anksčiau teigė galintys padėti atstatyti karo suniokotą Ukrainą, tačiau reikalinga valstybės parama ir garantijos.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados vicepirmininkė Olena Kondratiuk trečiadienį Vilniuje sakė, jog šalis pirmiausia tikėtųsi pagalbos atkuriant sugriautą infrastruktūrą, šalims siunčiant inžinierius ir kitus ekspertus.

Ukrainos vyriausybė balandį skelbė, kad šalies atstatymo po karo išlaidos sieks mažiausiai 600 mlrd. JAV dolerių (565 mlrd. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius