Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Šapoka neprieštarauja valdančiųjų užmojui taisyti biudžeto projektą, bet tikisi drausmės

Svarbu, kad Seime koreguojant Vyriausybės patobulintą kitų metų biudžeto projektą, būtų išlaikytas balansas, įstatymas neprieštarautų fiskalinei drausmei, sako finansų ministras Vilius Šapoka, komentuodamas valdančiųjų siekį bankų turto, prekybos tinklų apyvartos bei taršos mokesčius įvesti ne nuo liepos, kaip siūlė Vyriausybė, o sausio.
Vilius Šapoka
Vilius Šapoka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Lietuva yra parlamentinė respublika. Žinoma, kad Seimas gali priimti ir koreguoti Vyriausybės siūlymus ir sprendimus“, – trečiadienį žurnalistams komentavo V.Šapoka.

Tiesa, jis teigė prieštarausiantis sprendimams keisti biudžeto viešųjų finansų balansą – dabar perteklius siekia 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto.

„Kas svarbiausia, jeigu būtų nutarta, jog reikia didinti išlaidas, tačiau nedidinti valstybės biudžeto pajamų, tokiu atveju, žinoma, iš mano pusės bus visiškas nepritarimas. Mes turime išlaikyti 0,2 proc. viešųjų finansų perteklių, to reikalauja fiskalinės drausmės taisyklės, to reikalauja konstitucinis įstatymas“, – dėstė ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Šią savaitę R.Karbauskis pareiškė, kad biudžetas, kurį priims Seimas, skirsis nuo to, kuris patobulintas sugrįžo iš Vyriausybės.

Parlamentarai, anot jo, pritars tam, kad bankų turto, prekybos tinklų apyvartos bei taršos mokesčiai įsigaliotų ne liepą, o sausį, tuo pačiu augtų vaiko pinigų išmokos, būtų įvestas papildomas bazinės pensijos indeksavimas.

„Priėmus mokestinius įstatymus, mes visus sprendimus perkelsim iš liepos 1 dienos, kaip siūlo Vyriausybė, į sausio 1-ąją. Tai ir pensijų didėjimas – prezidento siūlymas bus nuo sausio 1 dienos, o ne nuo liepos 1 dienos, vaiko pinigų klausimai – 60 ir 100 eurų bus nuo sausio 1 dienos, 70 ir 100 eurų – nuo liepos 1 dienos. Tai yra sprendimai, kurie aptarti su Vyriausybe“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Vyriausybė daugiavaikėms, nepasiturinčioms ir neįgalias atžalas auginančioms šeimoms siūlo vaiko pinigus nuo kitų metų sausio auginti nuo 70 iki 90 eurų, nuo liepos – iki 100 eurų.

Universali vaiko pinigų išmoka, kuri siekia 50 eurų, anot Ministrų kabineto, nuo sausio neturėtų keistis, o nuo liepos turėtų augti iki 60 eurų. Tačiau valdantieji, remdamiesi koalicijos sutartimi, siekia didesnių pokyčių – siūlo universalią išmoką didinti labiau.

Ar sąžininga įvesti naujus mokesčius, likus mėnesiui iki jų įsigaliojimo?

„Vyriausybė, pateikusi biudžeto projektą, įtraukė pajamas tik nuo liepos 1 dienos ir aiškiai išreiškė savo poziciją“, – atsakė V.Šapoka ir pabrėžė, kad „ne Vyriausybė inicijavo naujų mokesčių svarstymus“.

Vyriausybė, pateikusi biudžeto projektą, įtraukė pajamas tik nuo liepos 1 dienos ir aiškiai išreiškė savo poziciją.

„Vyriausybė pateikė savo matymą pagal tikimybę, ar tos pajamos rasis biudžete. Mes turime stebėti, kas vyksta visuomenėje, kas vyksta Seime ir ieškoti balanso, kad apskritai biudžetas būtų priimtas. Dėl šių naujų mokesčių mes pritariam pačiam tikslui, dėl nukreipimo papildomai gaunamų pajamų socialinės atskirties mažinimui, bet atkreipiame dėmesį į eilę rizikų – taip pat ir dėl įsigaliojimo datos. Pasiūlėme apsvarstyti ir alternatyvas“, – kalbėjo ministras.

Galiausiai dėl laikotarpio, kada įsigalios nauji mokesčiai, apsispręs Seimas ir prezidentas, pasirašydamas arba vetuodamas biudžeto projektą, akcentavo jis.

Seimas kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžeto įstatymo projektą ketina priimti gruodžio 17-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius