-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarams siekiant prispausti Rusiją lemiamu ginklu gali tapti Saudo Arabijos nafta

Europos taikomos sankcijos Rusijai, daugelio analitikų teigimu, nėra labai ilgalaikis ginklas, mat ir pačios Europos Sąjungos valstybės yra priklausomos nuo Rusijos naftos ir dujų. Tačiau yra ir kitas būdas spausti Rusiją, skelbia guardian.co.uk.
Saudo Arabija
Saudo Arabija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos ekonomika išgyvena toli gražu ne geriausius laikus. Jos ekonominė sistema nelabai pasikeitė nuo sovietinių laikų ir visiškai priklausoma nuo gamtinių išteklių eksporto. Taigi, tiesiausias kelias pakenkti Rusijai būtų pritaikyti naftos embargą, panašų į tą, kuris buvo taikytas Iranui. 

Tačiau nesunku suprasti, kodėl Vakarai nenori to griebtis. Mat jie ir patys yra priklausomi nuo naftos ir dujų importo iš Rusijos, be to, Rusija gali susikoncentruoti ties naftos eksportu į Kiniją. 

Tačiau JAV Politinių studijų centro analitikas Neilas Barnettas teigia, kad yra ir kitas būdas: įtikinti Saudo Arabiją, kad ši atliktų juodąjį darbą. 

Tam jau yra suformuotas precedentas. Įpykusi po sovietų invazijos į Afganistaną 1979 metais, Saudo Arabija devintojo dešimtmečio viduryje dirbtinai sumažino naftos kainą iki 20 dolerių už barelį (dabartinėmis kainomis). Dabar prireiktų kur kas mažesnio naftos kainų kritimo – nuo dabartinių 107 dolerių už barelį iki maždaug 90 dolerių už barelį – kad Rusija pajaustų rimtą ekonominę žalą. 

Saudo Arabija yra vienintelė valstybė, turinti reikiamo dydžio išteklius, galinčius priversti pasaulines naftos kainas susvyruoti. Be to, ji finansiškai yra nepalyginama geresnėje situacijoje nei Rusija ir galėtų sau leisti tokį elgesį. 

N.Barnettas teigia, kad Saudo Arabija gali ryžtis tokiam žingsniui – kuris taip pat prisidėtų prie pasaulinio ekonomikos augimo – norėdama atkeršyti Vladimirui Putinui už tai, kad šis Sirijoje palaiko Basharo al Assado režimą. Ar Vašingtonas jau apsvarstė šį variantą su Saudo Arabija? Būtų keista, jei tai nebūtų įvykę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius