Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus pakraštyje – vieta, kur kainų net ir lenkai pavydėtų

Ridikėliai – 25 centai, apelsinų kilogramas – 30 centų, tiek pat granatų – 50 centų, avokadas – 40 centų, pusė kilogramo braškių – vienas euras. Nereikia vykti į Lenkiją, norint rasti tokias kainas. Vilniaus pakraštyje, Kirtimų gatvėje, bene kiekvieną rytą, vos prašvitus, vinguriuoja eilės pirkėjų – vaisiai ir daržovės iš čia keliauja į sostinės turgavietes, tačiau užsuka ir pavieniai pirkėjai. 15min irgi aplankė vadinamąsias bazes – didmeninius importuotojų paskirstymo sandėlius.
Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė
Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Kai šeštadienį Vilniaus Kalvarijų turguje pirksite pomidorus, už kilogramą greičiausiai paklosite 2 eurus, tačiau Kirtimų gatvėje, kur veikia paskirstymo centrai, jų kaina – 99 centai. Apelsinų kaina prekybos centre ir Kirtimuose skiriasi tris kartus. Pardavėjai turguje neslepia – vaisiai ir daržovės atkeliavo iš Kirtimų gatvės.

Nereikia jokios reklamos

Ten nėra jokios reklamos, o dardėti tenka duobėtais keliais. Visuomeninis transportas ten važiuoja retokai, tačiau kalbos apie daržovių ir vaisių kainas „Kirtimų bazėse“ plinta iš lūpų į lūpas.

Vilniaus pakraštyje, Kirtimų gatvėje, veikia importuotojų vaisių ir daržovių paskirstymo centrai – iš čia jos keliauja į parduotuves, turgavietes, maitinimo įstaigas, tačiau užsuka ir pavieniai pirkėjai. Didžiausia grūstis čia – darbo dienų ankstyvais rytais.

Patenka į turgavietes

15min lankėsi ir Kalvarijų bei Karoliniškių turgavietėse, kur už kilogramą pomidorų prašoma 2 eurų, braškių – apie 3 eurų, už trešnes dar daugiau – 7–8 eurų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Uogų ir daržovių sezonas Kalvarijų ir Karoliniškių turgavietėse
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Uogų ir daržovių sezonas Kalvarijų ir Karoliniškių turgavietėse

Dalis kalbintų pardavėjų aiškino, kad uogas ir daržoves užaugino patys, kiti sakė atsivežantis iš kaimyninių šalių.

„Braškės iš Lenkijos. Kartu su vyru vykstame atsivežti“, – 15min aiškino Karoliniškių turguje prekiaujanti Vilma.

Tačiau nemažai pardavėjų uogų ir daržovių toli neieško, o ir Lietuvos sienos jiems atsivežti kirsti nereikia. Jie važiuoja į Vilniaus pakraštį, Panerius.

Lietuviški brangesni

Daugiau nei 10 kilometrų nuo Vilniaus centro nutolusiose bazėse burzgia sunkvežimių varikliai. Pirmiausia užsukome į vienos didžiausių vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvę.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė

Čia užėję pirmą kartą gali smarkiai nustebti: pakuotė fasuotų ridikėlių – 25 centai, kilogramas apelsinų – 30 centų, vienas avokadas – 40 centų, kilogramas granatų – 50 centų, o kilogramas kopūstų – 90 centų.

„Geros kainos – obuolių kilogramas 30 centų. Parduotuvėje tos pačios rūšies – 1,79 euro“, – 15min sakė kelis maišelius obuolių prisikrovusi Rasa.

Obuolių kilogramas 30 centų. Parduotuvėje tos pačios rūšies 1,79 euro, – lygino pirkėja.

Sviestinius moliūgus apžiūrinėjusi Jurgita pasakojo retkarčiais čia apsilankanti.

„Pro šalį važiavau ir užsukau avokadų. Čia atvykstu nedažnai, gal koks penktas kartas“, – kalbėjo ji.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė

15min parduotuvėje lankėsi penktadienį per pietus, todėl sutiko tik pavienius pirkėjus, tačiau „Litbanos“ pirkimų vadybininkas Nerijus Pranckus tikino, kad dažniausiai anksti ryte čia apsiperka didmenininkai, mažmenininkai, perpardavinėtojai.

Kalbėdamas apie prekių kainas N.Pranckus pastebėjo, kad dėl netinkamų oro sąlygų labiausiai išaugo lietuviško derliaus kainos.

„Kainos, kaip visada, neprognozuojamos, nes viską diktuoja oro sąlygos, ypač lietuviškų prekių. Pavyzdžiui, svogūnai yra stipriai pabrangę, taip pat kopūstai, bulvės, morkos. (...) Prognozės tai niūrios. Vėl viskas bus panašiai kaip praėjusį sezoną, o jis buvo rekordinis – kainos kilo kiekvieną savaitę. Buvo tikrai sunku prisitaikyt“, – apgailestavo jis.

Prognozės tai niūrios. Vėl viskas bus panašiai kaip šį sezoną, o jis buvo rekordinis. Kainos kilo kiekvieną savaitę, – sakė N.Pranckus.

Kilogramas lietuviškų braškių čia kainuoja apie 7 eurus, tačiau užsienietiškos pigesnės. Kilogramas lenkiškų braškių atsieis 2,5 euro, o graikiškų – 2 eurus.

Panašiai tiek prašoma už 200 gramų indelį šalia Vilniaus ligoninių ir poliklinikų.

Kilogramas ispaniškų trešnių bazėse kainuos apie 6–7 eurus, o šilauogės daugiau – už tokį pat kiekį teks pakloti 7–8 eurus.

Pasak N.Pranckaus, įmonė vaisius ir daržoves dažniausiai atsiveža iš trečiųjų šalių, pavyzdžiui, Uzbekistano, Makedonijos, Albanijos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Litbanos“ parduotuvė

Perka dideliais kiekiais

Duobėtu, vilkikų išvažinėtu keliu vykome į netoliese esantį „Citmos“ Vilniaus filialą. Ši įmonė taip pat užsiima didmenine ir mažmenine prekyba vaisiais ir daržovėmis.

Tačiau parduotuvės čia neradome. „Mes neparduodame. Viską išvežame“, – patikino įmonės atstovė.

Užsukę į sandėlį pamatėme dirbančius įmonės darbuotojus: vieni nešė, kiti krovė dėžes, treti vairavo keltuvą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Citmos“ parduotuvė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Citmos“ parduotuvė

Darbo įkarštyje pakalbinome Andželą – ji sparčiai krovė vieną dėžę po kitos ir tikino, kad pavienių pirkėjų čia nebūna, visos prekės iškeliauja į viešbučius, restoranus.

„Apelsinus, greipfrutus, citrinas – daugiausiai užsako egzotinius vaisius. Taip pat paprikas, agurkus“, – nedaugžodžiavo ji.

Išparduotuvėje – iš prekybos tinklų grįžę vaisiai

Kiek paklaidžioję, netoli radome dar vieną vaisių bei daržovių parduotuvę, priklausančia bendrovei „Augma“. Čia taip pat yra prekių paskirstymo sandėlis, mat įmonė importuoja ir eksportuoja vaisius bei daržoves, juos tiekia prekybos tinklams, maitinimo įstaigoms.

Į šią parduotuvę, kurią greičiausiai reikėtų vadinti išparduotuve, sugrįžta prekybos centruose nenupirkti vaisiai ir daržovės.

„Čia yra geros kokybės ir nekondicinės prekės. Pastarosios gali turėti smulkių defektų – spalvos neatitikimų, būti šiek tiek minkštesnės, bet yra tinkamos vartoti“, – aiškino išparduotuvės kasininkė-pardavėja Agnė B.

Pasak jos, prekių kainos čia keičiasi kasdien. Pavyzdžiui, penktadienį kilogramas apelsinų kainavo 65 centai, o melionų – 70 centų. Braškės brangesnės – kilogramas atsieis 2,60 euro.

„Vaisių sezonas dabar – arbūzus, melionus, apelsinus, obuolius perka“, – vardijo Agnė B.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Augmos“ parduotuvė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vaisių ir daržovių tiekėjos „Augmos“ parduotuvė

Tuo tarpu jos kolega Jolanta Šalčiūnienė atkreipė dėmesį, kad ši išparduotuvė yra labai reikalinga.

„Žmonės labai patenkinti, kad yra tokia išparduotuvė, kur jie gali įsigyti pigesnių prekių nei įprastose parduotuvėse. Mes ir pačios perkamės“, –sakė ji.

Pasak kasininkų-pardavėjų, skaniausios prekės atkeliauja iš Ispanijos: tai uogos, mandarinai, apelsinai, agurkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius