Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vitas Vasiliauskas: nei čia pergalė, nei pralaimėjimas

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas viliasi, kad su Seimu atsinaujins dalykiškas bendradarbiavimas. Jis neneigia savo anksčiau išsakytų aštrių žodžių, patikina, kad institucija nuo atsakomybės taip pat nebėga, tačiau reikėtų kalbėti faktais, o ne emocijomis. S.Jakeliūnas svarsto kreiptis į prokurorus.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Seimas antradienį atmetė rezoliuciją dėl nepasitikėjimo Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku. Balsavimas atskleidė, kad valdantiesiems nugarą atsuko jų partneriai – socialdarbiečiai, tvarkiečiai, o lenkai balsavime nedalyvavo.

Net ir patvirtinus tokią rezoliuciją, ji jokių teisinių padarinių nebūtų sukėlusi.

„Nei čia pergalė, nei čia pralaimėjimas, nes pergalės būna visokių rūšių, ir Pyro pergalė yra toks žanras. Tiesiog aš manau, kad reikia grįžti į normalų bendradarbiavimą. Nes tai, kas įvyko, kada buvo pradėta bendrauti per spaudos konferencijas, ir na, ne mes pradėjome tą daryti, tai, mano galva, ne taip aš įsivaizduoju bendradarbiavimą“, – po Seime atmestos rezoliucijos žurnalistams kalbėjo V.Vasiliauskas.

Anot jo, Europos centrinis bankas (ECB) stebi procesus šalyje

„ECB, be jokios abejonės, stebi, bet reakcija buvo tokia – suprantame, kad tai politiniai procesai, ir kol tai nepereina į teisės aktų lygį, mes tai traktuojame, kaip ties banko nepriklausomumo pažeidimo riba esančiu elgesiu ir tiek“, – sako V.Vasiliauskas.

Jis patikino, kad Lietuvos bankas pasirinko viešai teikti visą informaciją neatsitiktinai.

„Visą gyvenimą nekenčiau melo ir netiesos sakymo. Ir visą laiką, kai esu kaltinamas nebūtais dalykais, duodu atgal. Ir šį kartą taip elgiausi – mes LB manėme, kad tiesus bendravimas bus teisingiausias kelias, dėl to ir viešinome viską. Nes kita pusė tikrai daug ką interpretavo, ir interpretavo, manyčiau, kad tikrai nepagrįstai“, – sakė V.Vasiliauskas.

Jis akcentavo, kad Lietuvos bankas nebėga nuo institucinės atsakomybės ir tą labai aiškiai deklaruoja,.

„Institucija turi atsakyti už veiksmus, kurie buvo praeityje, bet šiuo atveju, norėčiau pabrėžti, kad net ir jokių veiksmų nebuvo. Mes padarėme išvadą, kad manipuliavimo VILIBOR’u nebuvo, ir aš tą nuo pat pradžių bandžiau aiškiai pasakyti“, – sakė V.Vasiliauskas.

Žodžių nesigina

V.Vasiliauskas pripažįsta, kad S.Jakeliūno kartojami teiginiai apie „marodieriavimus“ ir pan. iš tiesų buvo išsakyti vidinėje Lietuvos banko aplinkoje, tačiau ir jie interpretuoti savaip.

„Tie žodžiai ištraukti iš konteksto, tiesiog buvo ir atitinkamai suinterpretuoti. Tuo įrašu, beje, tai buvo susitarimas su darbuotojais aptariant strateginius tikslus, galime viešai pasidalinti, nors manom, kad tai vidinis susitikimas su darbuotojais. Tos frazės – jos yra, žodžių iš dainos neišmesi, pasakiau taip, kaip aš galvoju, bet tai tikrai nebuvo skirta konkrečiai įstatymų leidžiamajai valdžiai, o tiesiog procesams, kurių tikslas yra žiūrėti į praeitį. Ten įrašas labai tendencingai buvo nutrauktas toliau plėtojant mintį, kad mes esame ne į praeitį žiūrinti organizacija, o į ateitį, esame kūrėjai, ne griovėjai“, – aiškino V.Vasiliauskas.

Jis pripažįsta, kad buvo padaryta klaidų.

„Manęs klausia, jei atsukus viską atgal, ar nesijaučiate padaręs klaidų. Taip, jaučiuosi padaręs klaidų, tiesiog reikia turėti visą laiką omenyje, kada bendrauji, kada netgi pasisakinėji, kada netgi susirašinėji, vieną dieną iš tikrųjų tai išeis už institucijos ribų – tą reikia visą laiką turėti omenyje“, – sako V.Vasiliauskas.

Jis pažymėjo, kad pamoka išmokta, ir bus siekiama stiprinti banko vidaus informacinių sistemų apsaugą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas susitinka su opozicijos atstovais
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas susitinka su opozicijos atstovais

Jis Seime svarstytą rezoliuciją vadina politiniu procesu.

„Kaip aš suprantu Seimo statutą, Seimas turi teisę priimti įvairias rezoliucijas, klausimas tik dėl rezoliucijų teisinių pasekmių. Niekaip aš nevertinu, Seime gi vyksta įvairių diskusijų“, – sako V.Vasiliauskas.

Dalyvavo visur kviečiamas, teikė viską, ko prašytas

Jis patikina, kad Lietuvos bankas toliau bendradarbiaus su Seimo komitetu ir komisija.

„Keista būtų jei XXI amžiaus valstybėje valstybės institucijos, konkrečiai LB, BFK tarpusavyje nebendradarbiautų. Iš mūsų pusės tikrai nebus jokių subjektyvių faktorių, asmeniškumų. Mus tiesiog įpareigoja teisinė aplinka, konstitucinė bendradarbiauti“, – žada V.Vasiliauskas.

Jis patikina, kad visada dalyvavo kviečiamas į BFK posėdžius, atsakinėta į visus paklausimus.

V.Vasiliauską apskritai stebino kritika nepabaigus komisijos darbo.

„Nesuprantu žanro, komisijos darbas pratęstas, išvadų dar nėra, ir dabar tarpiniame bėgime ištraukiama ir sakoma, kad tu kaltas, tu kažko nepadarei, ir tuo pagrindu mes tavim nepasitikim. Tai asmeniškai man kaip šiek tiek žmogui prisilietusiam prie teisės, atrodo keista“, – stebisi V.Vasiliauskas.

Anot jo, svarbiausia ne forma, kaip pasakyta, bet turinys.

„Ką tobulinti Lietuvoje, tame pačiame finansų sektoriuje – tikrai yra labai daug. Todėl diskusija dėl žodžių, manau, yra mažų mažiausiai neefektyvi“, – sako V.Vasiliauskas.

S.Jakeliūnas svarstys kreiptis į prokuratūrą

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Stasys Jakeliūnas nurimti nežada – svarstys apie kreipimąsi į prokuratūrą.

„Svarbu, kad jau išsakytas vertinimas ir raginimas. Kiti keliai visi išlieka, taip pat ir teisinis vertinimas. Svarstysiu galimybę kreiptis į prokuratūrą dabar jau dėl klaidinančios informacijos pateikimo BFK. Taip pat bus kreipiamasi į Europos centrinį banką. Išversta yra medžiaga su tais išsireiškimais. Manau, ta institucija taip pat turi moralės vertinimą atlikti, jei matys, kad reikia. Taip pat galbūt jau po antrojo rinkimų turo, žinodamas, kas yra naujasis išrinktas prezidentas, taip pat kreipsiuosi, kad įvertintų galimybę oficialų atstatydinimą pradėti V.Vasiliausko“, – žurnalistams po „nesėkmingo“ balsavimo Seime teigė S.Jakeliūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius