-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vyriausybė ekonomiką gaivins mesdama milijonus į skverų, parkų ir verandų atnaujinimą savivaldybėse

Vyriausybė ketina papildomai skirti milijonus eurų savivaldybių projektams. Tai įvardijama kaip dar viena priemonė dėl pandemijos susilpnėjusiai ekonomikai skatinti, o trečiadienį Vyriausybė ketina svarstyti sąrašą. Tai, kad vienoms savivaldybėms atiteks milijonai, o kitoms – nė cento, jau kelia politines žiežirbas. Nė cento negavusios Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys sako, kad net ir pandemijos metu Vyriausybė pinigus skirsto pagal politines simpatijas. Be pinigų likusios Marijampolės meras Povilas Isoda piktinasi, kad Vyriausybei nereikėjo gundyti visų pinigais.
Narcizai Druskininkuose
Narcizai Druskininkuose / Druskininkų m. savivaldybės nuotr.

Skverų, parkų rekonstrukcijos, gimnazijų ir sporto aikštynų remontai – tai pateko į papildomą sąrašą, kurį ketinama finansuoti. 15min turi šį sąrašą. Trečiadienį Vyriausybė pasitarime dėl to turėtų apsispręsti. Tačiau kodėl vienoms savivaldybėms atseikėti milijonai, kitoms pagailėta ir cento, kelia klausimų savivaldybėms.

Tai lėmė, matyt, politiniai motyvai, kitaip aš negaliu pasakyti. Mes neturime „valstiečių“, tai gal todėl už tai mus ir baudžia, – piktinosi vicemeras A.Barbšys.

Išskirtinis dėmesys Druskininkams

Iš sąrašo matyti, kad kai kurioms savivaldybėms Vyriausybė yra išskirtinai dosni, o kitoms nepaliko nieko. Pavyzdžiui, Druskininkams atriekta beveik 13 milijonų eurų – panašiai tiek atiteko tik Kaunui ir Vilniui.

Druskininkų savivaldybė už šiuos pinigus žada skatinti ekonomiką parengdama skvero mieste projektą už pusę milijono eurų. Dar 700 tūkstančių eurų atsieis skvero šalia bažnyčios rekonstrukcija.

Naujasis Karolio Dineikos parkas, pasirodo, irgi reikalingas rekonstruoti, todėl jam žadama skirti 600 tūkstančių eurų. Šimtus tūkstančių eurų planuojama skirti įvairiems bendruomenių namams rekonstruoti.

K. Dineikos parkas
K. Dineikos parkas

Dar dešimt milijonų eurų skirta savivaldybės pastatų rekonstravimui ir Kultūros centro įrengimui. Primename, kad Kultūros centras planuojamas vietoje griaunamos „Nemuno“ sanatorijos.

Marijampolės meras: nereikėjo visų gundyti

Marijampolė taip pat turi planus rekonstruoti miesto dramos teatrą, tačiau į Vyriausybės išrinktųjų sąrašą nepateko.

„Mums taip ir nepaaiškino, kodėl atmetė. Dramos teatro rekonstrukcijos projektą mes turime, dar norėjome pinigų ligoninės korpusui renovuoti, bet nieko negavome“, – gūžčiojo pečiais miesto meras Povilas Isoda.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Isoda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Isoda

Jis svarsto – gal pritrūko pinigų? „Galėjo iškart sąlygas paskelbti, nereikėjo gundyti čia visų su tais pinigais“, – 15min sakė Marijampolės meras.

Vilniui ir Kaunui – beveik po lygiai

Vilniui papildomai skirta per 14 mln eurų, o už juo bus rekonstruojamos kai kurios gimnazijos, Trakų Vokės dvaras, tvarkoma Šv. Varvaros bažnyčios koplyčia.

Kaunui gali atitekti per 13 mln. eurų, o už juos žadama rekonstruoti kai kurias mokyklas, darželius. 8 mln. eurų skirti Žiemos sporto centro statybos projektui, dar du milijonai – Lampėdžių irklavimo bazės trasos projektui.

Šiauliai, beje, gaus mažiau nei Vilniaus rajonas – vos 800 tūkstančių eurų, už kuriuos rekonstruos tris gimnazijas bei medicinos įstaigą.

Klaipėdai nutarė neskirti

Klaipėda taip pat pateikė projektų, kuriuos galima finansuoti, tačiau apskritai į sąrašą nepateko. „Tai lėmė, matyt, politiniai motyvai, kitaip aš negaliu pasakyti. Mes neturime „valstiečių“, tai gal todėl už tai mus ir baudžia“, – piktinosi vicemeras A.Barbšys.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Arūnas Barbšys
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Arūnas Barbšys

Klaipėdos savivaldybė, kurioje dominuoja konservatoriai ir liberalai, buvo pateikusi projektų už daugiau nei šešis milijonus eurų.

„Prašėme pinigų futbolo mokyklos stadiono pastatams, sporto aikštynams, darželio remontui. Svarbiausia, kad projektai visur pradėti, tačiau dabar, kai nesurenkame į savivaldybės biudžetą pinigų, projektus stabdysime. Nėra kitos išeities, o Vyriausybė mus iš sąrašo išbraukė“, – piktinosi vicemeras.

Pasak jo, savivaldybėms buvo duotos penkios dienos pateikti projektų sąrašus. „Mes viską pateikėme laiku, bet akivaizdu, kad mūsų nereikia skatinti. Nieko mums net nepaaiškino, sužinojome tik pamatę sąrašą. Negaliu to suvokti“, – 15min teigė vicemeras.

Trakai tvarkys želdinius už šimtą tūkstančių

Klaipėdos vicemerui atrodo keista, kad kitų savivaldybių smulkūs projektai, skverų remontai pateko į finansuojamą sąrašą, o Klaipėdos sumanymai – ne.

Pavyzdžiui, į sąrašą pateko Kretingos dvaro verandos rekonstrukcija. Milijoną eurų gausiantys Trakai žada tvarkyti želdinius, tvarkyti Bevardžio ežero pakrantę. Pavyzdžiui, vien tik želdinių tvarkymui žadama išleisti šimtą tūkstančių eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Trakai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Trakai

Vilniaus rajono savivaldybė už milijoną eurų rekonstruos Nemenčinės kultūros centrą, dar pusė milijono atiteks Glitiškių dvaro atnaujinimui.

Todėl Klaipėdos vicemeras įsitikinęs, kad projektai atrinkti pagal politinius argumentus.

„Čia, matyt, veikia politiniai niuansai. Vienur finansuojama smulkmė, o kiti apskritai nieko negauna. Lieka neaišku, kodėl taip remiami Druskininkai, o kiti nieko negauna“, – piktinosi jis.

Šilutė kultūros ir pramogų centro rekonstrukcijai gaus 2,3 mln. eurų, o sporto kompleksui – dar 1,1 mln. eurų.

Per vieną milijoną eurų gausianti Visagino savivaldybė šiuos pinigus skirs seno karinio miestelio pastatų nugriovimui.

Raudonės Jurbarko rajone pilis sulauks investicijų. Parko atnaujinimui ketinama skirti 1,8 mln. eurų, dar 1,7 mln. planuojama skirti pilies pritaikymo turizmui tikslams.

VšĮ „Gatvės gyvos“ nuotr./Raudonės pilis
VšĮ „Gatvės gyvos“ nuotr./Raudonės pilis

Iš viso savivaldybėms ketinama skirti 104,8 mln. eurų.

Ministerijoms – dvigubai daugiau

Tačiau dvigubai didesnę porciją – 284 mln. eurų žadama skirti ministerijoms. Čia solidžiausias sumas gaus Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) – po 39 mln. eurų. Tiesa, ŽŪM beveik visas lėšas skirs Kaimo plėtros programos finansavimo didinimui, o SAM daugiausia rekonstruos medicinos įstaigas. Tiesa, milijonas eurų atiteks sraigtasparnių aikštelės šalia „Santaros“ kliniką statyba.

Beveik 27 milijonai numatyti Kultūros ministerijos projektams, daugiau nei 10 mln. eurų bus skirta Nacionalinio dramos teatro rekonstrukcijai.

Ekonomikos skatinimo darbo grupė trečiadienį turėtų pateikti Vyriausybei sąrašą projektų, kuriais ketinama skatinti ekonomiką skiriant tam lėšas iš biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius