Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyrų sėkmę prieš moteris nulemia gamta, o ne darbštumas

„Nusistovėjusi yra tvarka, kad tam tikros pozicijos, pareigos iššaukia tam tikrą lytį“, – pripažįsta darbo paieškos portalo Cvonline.lt marketingo vadovė Rita Karavaitienė. Vadovaujančios pozicijos dažniausiai patikimos į vyrų rankas. Pašnekovės teigimu, tai galima vadinti diskriminacija, tačiau tokią situaciją lemia skirtingų lyčių duomenys.
Vyras ir moteris virtuvėje
Vyras ir moteris virtuvėje / Shutterstock nuotr.

Diskriminacija ar norma?

„Tai galima pavadinti diskriminacija, kai darbo skelbime nurodoma, kad pirmumas teikiamas vyrams. To net negalima nurodyti, bet pagal nutylėjimą įmonė tikisi vyro arba moters. Pavyzdžiui, tokia nusistovėjusi tvarka: buhalteriai – tikimasi, kad bus moterys, prekyboje pardavėja–konsultantė bus moteris, padavėja bus moteris, jeigu tai transporto sritis, tikimasi, kad tai bus vyras, jeigu vadovas – irgi vyras“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ aiškino R.Karavaitienė.

Vyrai turi daugiau ambicijų siekti ir pasiekti kažkokį prestižinį darbą, gauti pareigas. Na, jiems reikia daugiau tų prestižinių dalykų. Čia kaip gamtoje. Patinėlis vis tiek nori pasirodyti, pasipuikuoti, kad jis gražesnis, spalvingesnis, – teigė R.Karavaitienė.

Lyčių skirtimai, pašnekovės nuomone, daro įtaką tam, kad moterys neretai neturi didelių ambicijų užimti aukštas pareigas, uždirbti milijoninius atlyginimus. Tai lemia ir psichologiniai, ir fiziniai veiksniai. 

„Vyrai turi daugiau ambicijų siekti ir pasiekti kažkokį prestižinį darbą, gauti pareigas. Na, jiems reikia daugiau tų prestižinių dalykų. Čia kaip gamtoje. Patinėlis vis tiek nori pasirodyti, pasipuikuoti, kad jis gražesnis, spalvingesnis, – teigė pašnekovė.

Taip ir pas žmones. Vyrams reikia daugiau prestižinių dalykų. Moteris tuo tarpu rūpinasi stabilia šeimos padėtimi, kad būtų užtikrintos stabilios šeimos pajamos, kad visi būtų aprūpinti, kad būtų užtikrinta stabili gerovė.“

Kodėl jiems lengviau?

Vyrams, specialistės teigimu, kasdieninis stabilumas nėra tiek svarbus, kiek jiems rūpi patenkinti save, realizuoti, nugalėti kažką, imtis naujo iššūkio. R.Karavaitienė mano, kad lyčių skirtumai priveda prie to, kad moterys yra kasdien darbštesnės, bet neturi didelių siekių užimti aukštas pareigas.

Pašnekovė pripažino, kad vyrams yra lengviau įsidarbinti. Pirmenybė jiems teikiama dėl to, kad šie greičiau sutinka dirbti ilgiau, noriai vyksta į komandiruotes, jiems galima skirti didesnį darbo krūvį, vyrai laikomi mobilesniais.

Kiek dėmėsio darbo pokalbių metu skiriama išvaizdai? Atsakydama į šį klausimą specialistė patikino, kad visų pirrma yra vertinamas profesionalumas, o išvaizda – antraeilis dalykas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius