-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ž.Mauricas: infliacijos spaudimas mažėja

Lietuvoje antrą mėnesį iš eilės vyraujant defliacijai, mažėjant metinės ir vidutinės metinės infliacijos tempams, vartojimo prekių ir paslaugų kainų spaudimas mažėja, ir ši tendencija turėtų išsilaikyti, teigia „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.
Žygimantas Mauricas
Žygimantas Mauricas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Mėnesio duomenis yra labai sunku objektyviai vertinti, nes atsiranda įvairių vienetinių faktorių, tačiau bendra tendencija yra tai, kad infliacijos spaudimas mažėja. Tikėtina, kad jis mažės ir netolimoje ateityje, o kitąmet infliacija bus mažesnė nei šiemet“, – BNS sakė Žygimantas Mauricas.

Pasak jo, tai susiję tiek su pasaulinėmis tendencijomis, tiek ir su valdžios administraciniais sprendimas – pavyzdžiui, šiemet nebuvo tokio didelio alkoholio akcizų didinimo.

„Taip pat Lietuvoje nebematome ir paslaugų kainų augimo spartėjimo, kuris buvo itin ryškus 2016 ir 2017 metais. Jų augimą tuomet daugiausiai skatino vartojimo ciklo pikas, taip pat minimalios mėnesio algos didinimas, kažkiek įtakos vis dar turėjo ir euro įvedimas“, – aiškino „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje rugpjūčio mėnesį buvo 0,4 proc. mėnesio defliacija, metinė infliacija (rugpjūtį, palyginti su 2017 metų rugpjūčio mėnesiu) siekė 2,1 proc., o vidutinė metinė infliacija – 3,3 proc. (liepą – atitinkamai 2,5 proc. ir 3,5 proc.).

„Luminor“ analitikai prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija šiemet sieks 2,8 proc., o kitąmet sumažės iki 2,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius