Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aukso amžius darbuotojams: rekordinis skaičius amerikiečių meta darbus

4,3 milijonai amerikiečių rugpjūtį metė savo darbą – per pastaruosius 20 metų tai rekordinis skaičius, rodantis, kad šiandieninėje ekonomikoje darbuotojai turi didelių svertų, rašo CNN.
Darbuotojas
Darbuotojas / 123RF.com nuotr.

Remiantis antradienį paskelbta Darbo vietų ir darbo kaitos tyrimo ataskaita, rugpjūtį darbą paliko apie 2,9 proc. JAV darbuotojų, liepos mėnesį – 2,7 proc. Tai yra aukščiausias išėjimo iš darbo rodiklis nuo 2000 metų, kai pradėta rengti ši ataskaita.

Darbą metančių darbuotojų skaičius nuo liepos pakilo 242 tūkstančiais, nes daugiau amerikiečių reikalauja aukštesnės algos, geresnių ir lankstesnių darbo sąlygų.

123rf.com nuotr./Empire State Building
123rf.com nuotr./Empire State Building

Iš darbo išeinančių žmonių skaičius pakilo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, didmeninės prekybos, valstybinio švietimo sektoriuose.

„Jei esate nepatenkintas savo darbu ar norite pasikelti atlyginimą, dabar gana lengva rasti naują darbą“, – CNN sakė PNC vyriausiasis ekonomistas Gusas Faucheris.

„Mes matome, kaip žmonės balsuoja kojomis“, – pridūrė jis.

Įmonės ir toliau susiduria su dideliu darbuotojų trūkumu. Rugpjūčio pabaigoje laisvų darbo vietų JAV skaičius išliko labai didelis – 10,4 mln., parodė minėta ataskaita. Tačiau nuo liepos pabaigos šis skaičius sumažėjo 659 tūkst.

Tiesa, skaičiai rodo, kad darbuotojų trūkumas šią vasarą buvo dar didesnis nei galvota iš pradžių.

Liepos mėn. darbo vietų skaičius buvo peržiūrėtas ir padidintas iki 11,1 mln., o tai yra rekordinis skaičius nuo šios ataskaitos rengimo pradžios 2000 metais.

„Aukso amžius“ darbuotojams

Joe Brusuelas, RSM vyriausiasis ekonomistas, pastebi, kad šis laikotarpis gali būti laikomas „amerikiečių darbuotojų aukso amžiumi“.

„Amerikietis darbuotojas dabar yra įsitikinęs, kad jis ar ji turi derybinę galią ir gali išsiderėti pagrįstą atlyginimą bei daryti įtaką darbo sąlygoms“, – sakė J.Brusuelas. Ši derybų galia ir kyla iš darbuotojų pasiryžimo mesti nemėgstamus darbus ir ieškoti naujų. Ir šis pokytis kyla ne tik iš paprastos ekonomikos – tai yra platesnis gyvenimo kokybės ir tikslo įvertinimas.

„Taip atsitinka po didelių karų ar depresijų“, – sakė Brusuelas.

Visa tai padeda paaiškinti, kodėl darbdaviams, įskaitant gamyklas, krovinių gabenimo įmones, restoranus, statybų firmas ir mokyklas, sunku rasti darbuotojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Niujorkas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Niujorkas

Ilgainiui tokia darbo jėgos pertvarka bus teigiamas dalykas, leisiantis didesnei daliai žmonių pasiekti pasitenkinimą savo karjera, o verslui - turėti laimingesnius darbuotojus. Šis reiškinys taip pat leis daugiau darbuotojų užsidirbti pragyvenimui, sumažinti nerimą keliantį atotrūkį tarp turtingųjų ir vargšų.

Tačiau artimiausiu metu darbuotojų trūkumas ir toliau apsunkins pasaulio ekonomikos atkūrimą, o tai prisidės prie kainų kilimo, tiekimo grandinės įtampos, produktų trūkumo ir laivybos vėlavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius