Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaisant architektų ir visuomenės nepritarimo, Reformatų parke pradėti tvarkymo darbai

Nepaisant to, kad visuomenė ir Vilniaus architektų regioninė taryba (RAT) nepritarė Reformatų parko tvarkymo darbams, pirmadienį buvo pradėtos griauti skvere esančios konstrukcijos. 15min informavo Vilniaus miesto savivaldybė, kad darbai Reformatų parke vyksta kaip ir buvo planuota, ir sodas bus „atkurtas pagal vilniečių ir architektų kartu ištobulintą planą“.
Reformatų skvere pradėti griovimo darbai
Reformatų skvere pradėti griovimo darbai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tvoros aplink Reformatų parką iškilo dar spalio pradžioje, tačiau tvarkymo darbai, tiksliau, gelžbetonio konstrukcijų ardymas, pradėtas tik įpusėjus lapkričiui.

Darbus parke atlieka konkursą laimėjusi „Eikos statyba“, su sostinės savivaldybe pasirašiusi 1,74 mln. eurų vertės sutartį.

„[Darbai vyksta] pagal patvirtintą projektą, išskyrus tas dalis, kurios buvo išviešintos plačiai, į ką savivaldybė atsižvelgtų: kad būtų pereinamas parkas, kad būtų galima iš vienos pusės užeiti, iš kitos išeiti, dėl kraštovaizdžio, dėl medžių, kad ne visus medžius reikėtų iškirsti. Į tuos dalykus atsižvelgta ir savivaldybė vykdo rangos darbus“, – BNS pirmadienį sakė mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aleksandras Zubriakovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aleksandras Zubriakovas

Anot jo, parengiamieji darbai skvere pradėti vykdyti maždaug prieš pusantro mėnesio, rekonstrukcijos pabaiga numatoma kitąmet.

„Didžiąją dalį darbų numatoma atlikti šiemet, bet, ko gero, dėl oro sąlygų, teks per žiemą stabdyti dalį darbų, taigi baigtinis variantas greičiausiai bus pavasarį“, – aiškino mero patarėjas.

Spalį Vilniaus regioninė architektų taryba rekomendavo Reformatų skvero atnaujinimo projektą rengti iš naujo ir pateikė pastabas. A.Zubriakovo teigimu, savivaldybė į rekomendacinio pobūdžio architektų pastabas atsižvelgė iš dalies.

Primename, kad Vilniaus valdžiai paskelbus Reformatų parko tvarkymo planus visuomenėje kilo pasipiktinimas. Rugpjūtį 13 visuomeninių organizacijų pasirašė reikalavimą stabdyti Reformatų skvero projekto vykdymą ir jį išsiuntė Vilniaus savivaldybei bei Aplinkos ministerijai.

Po visuomenės kreipimosi Vilniaus valdžia paskelbė pakoregavusi projektą. Atnaujinto Reformatų parko neplanuojama aptverti ar užrakinti nakčiai, pagrindiniuose tranzitiniuose takuose numatoma kieta danga. Tiesa, neplanuojama eksponuoti 1983 metų betoninių laiptų fragmento, ketinama kirsti dalį medžių.

Betoninių laiptų nerekomendavo saugoti ir Valstybinė kultūros paveldo komisija (VKPK).

Vilniaus valdžios atstovų teigimu, Reformatų sodas bus atkurtas pagal vilniečių ir architektų kartu ištobulintą planą.

Apie šiuos pakeitimus skaitykite čia.

Vilniaus regioninė architektūros taryba spalio pradžioje pranešė nepritarianti parko atnaujinimo sprendiniams.

„Šioje sudėtingoje teritorijoje su tokiu dideliu istorijos sluoksnių kiekiu spręsti kūrybines problemas, pirmumą suteikiant vien architektūriniams-estetiniams sprendimams, negalima“, – teigta paviešintose posėdžio išvadose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius