-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT rinkoje netrūksta optimizmo, tačiau įžvelgiama ir grėsmių

Po eilinių sėkmingų metų ir visus nustebinusios 2019-ųjų pradžios, nekilnojamojo turto plėtojai mano, kad likę metai bus dar geresni. Tačiau išlieka ir baimių - NT sektorius įsitikinęs, kad per ateinančius dvejus metus augs neparduotų butų ir neišnuomotų patalpų kiekis.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

„Šių metų Lūkesčių rodiklis (75) geriausias rodiklis nuo 2014 metų (78), kada pradėtas skaičiuoti šis indeksas. Svarbiausiomis optimizmo priežastimis verslas mato gerėjančią ekonominę situaciją (40 proc. apklaustųjų), augančius gyventojų ir verslo lūkesčius (atitinkamai 16 ir 12 proc.)”, – ketvirtadienį kasmetinėje NT konferencijoje „Core“ kalbėjo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius.

Taip pat skaitykite: Sausis būsto pardavėjams – ne sausas: tokio aktyvumo rinka nematė nuo 2004 metų

77 proc. NT plėtotojų mano, kad darbo užmokestis didės 10 proc, 23 proc. – kad atlyginimai kils iki 20 proc.

Taip pat šiemet pagrindinės investicijos bus daromos apie 10 mln. vertės projektuose.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Anot M.Statulevičiaus, plėtotojai savo projektams ir toliau renkasi Kauną ir Vilnių, tačiau pastaroji išlieka šalies sostinė. Tiesa, nepaisant didėjančių lūkesčių, NT rinka mano, kad ateinantys metai bus sunkesni nei iki šiol.

„Daugiau einama į miestų centrines dalis, Klaipėda atsiranda žemėlapyje, tačiau kituose regionuose – tik centrai. Kai kur įtaką daro Laisvosios ekonominės zonos. Tačiau džiugu tai, kad nei vienas iš respondentų neatsakė, kad išeina iš NT vystymo“, – apklausos rezultatais dalijosi LNTPA vadovas.

M.Statulevičiaus teigimu, 2019-ais iki 20 proc. butų bus parduodama investicijai – šis rodiklis bus panašus, kaip ir pernai.

Anot plėtotojų, šiemet svarbiu kriterijumi renkantis būstą bus jo kaina – tokį atsakymą pateikė 98 proc. respondentų. Tuo tarpu pernai manyta, kad projekto vieta yra svarbiau. Trečioje vietoje išliko plėtotojo patirtis ir reputacija (49 proc.). Tačiau pastato energetinė klasė bei automobilių stovėjimo vietos, vystytojų nuomone, ne tokie svarbūs kriterijai.

Kokią įtaką kainoms daro kylanti energinė klasė? Pasak plėtotojų, didėjančių reikalavimų namams, būsto kainos kyla 3-5 proc.

Kadangi galutinė būsto kaina išlieka pačiu svarbiausiu pasirinkimo kriterijumi tarp pirkėjų, didžiausias perspektyvas išlaikys mažesnio (32-50 kv. m) ploto būstas.

„Artimiausiu metu erdvesnio naujo būsto pasirinkimas taip pat nebus gausus“, – konferencijoje sakė „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis
„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis

Taip pat skaitykite: Kylančios būsto kainos verčia lietuvius spaustis vis mažesniuose butuose

„Kadangi 2016–2018 metais tiek gyvenamojo, tiek komercinio nekilnojamojo turto plėtros apimtys Vilniuje ir Kaune nuo pastarojo ekonominio sunkmečio pabaigos pasiekė naujas aukštumas, o 2019-2020 metais planuojamas didelis naujų projektų skaičius, todėl išlieka didelė tikimybė, kad matysime augantį tiek neparduotų, tiek neišnuomotų patalpų kiekį“, – konstatavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius