Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

3 dalykai, kuriuos reikia žinoti apie JAV užklupusią rekordinę karščio bangą

Virš JAV Ramiojo vandenyno šiaurės vakarų ir Kanada tvyro aukšto slėgio sistema, dėl kurios temperatūra regione pakilo iki neregėtų aukštumų. Spėjama, kad dėl klimato kaitos šis retas reiškinys, pasitaikantis kartą per 1000 metų, taps dažnesnis.
Rekordinė karščio banga Kanadoje
Rekordinė karščio banga Kanadoje / Zumapress/Scanpix nuotr.

Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, šis įvykis yra toks retas ir ekstremalus, kad gali būti laikomas kartą per tūkstantmetį pasitaikanti karščio banga. Tačiau viena iš sparčiai besikeičiančio Žemės klimato pasekmių yra ta, kad ateityje tokie ekstremalūs reiškiniai šiame regione bus daug dažnesni, sako Korvalyje esančio Oregono valstybinio universiteto klimatologas Larry O'Neillas.

Birželio 29 d. Portlande, Oregono valstijoje, temperatūra pasiekė 46° Celsijaus – tai aukščiausia temperatūra, užfiksuota nuo pat 1940 m., kai buvo pradėta registruoti oro temperatūra. Vidutinė aukšta temperatūra šiuo metų laiku yra apie 23° C. Panašūs rekordai buvo užfiksuoti visame regione ir tikimasi.

Išsilydė erektros kabeliai

Karštis buvo toks didelis, kad išsilydė Portlando lynų keltuvų elektros kabeliai, o vakarų Vašingtono valstijoje išsiplėtė ir sutrūkinėjo asfalto ir betono keliai. Tokia aukšta temperatūra yra ypač pavojinga paprastai vėsiame regione, todėl didėja su karščiu susijusių mirčių ir kitų pavojų sveikatai rizika. Pavyzdžiui, pažemio ozono lygis 2021 m. taip pat pasiekė aukščiausią iki šiol užfiksuotą lygį – chemines reakcijas, dėl kurių susidaro šios dujos, sustiprino stiprus didelio karščio ir stiprių ultravioletinių spindulių mišinys.

Karščio banga siejama su sustojusiu reaktyvinio srauto vingiu

Reaktyviniai srautai – greitai judančios oro srovės aukštai troposferoje – supa abu ašigalius, padėdami stumti orų sistemas aplink Žemės paviršių. Srovė nėra lygi ir tiesi – ji gali vingiuoti ir sudaryti didelius sūkurius, viršūnes ir įdubas aplink aukšto ir žemo slėgio zonas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rekordinė karščio banga Kanadoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rekordinė karščio banga Kanadoje

Kartais šie orų modeliai sustoja ir tampa stacionariais „blokuojančiais reiškiniais“, kurie ilgam išlaiko tam tikrą orų bangavimą. Viena iš tokių sustojusių aukšto slėgio zonų – iš esmės didelis karštų ir sausų orų kupolas – dabar yra Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose.

Pasak L.O'Neilo, istoriškai panašūs aukšto slėgio modeliai atnešdavo karščio bangas į šį regioną. Tačiau ši banga kitokia.

Dėl klimato kaitos karščio banga tampa dar stipresnė

Dėl besikeičiančio Žemės klimato bazinė temperatūra jau buvo aukštesnė nei praeityje. Visame pasaulyje vidutinė Žemės temperatūra didėja, o 2016 m. ir 2020 m. bus karščiausi metai per visą istoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rekordinė karščio banga Kanadoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rekordinė karščio banga Kanadoje

Šie pokyčiai atsispindi tame, kas dabar oficialiai laikoma „normalu“. Pavyzdžiui, gegužės mėnesį JAV Nacionalinė okeanografijos ir atmosferos administracija pranešė, kad naujoji bazinė pamatinė šalies temperatūra, arba „klimato norma“, bus 1991-2020 m. laikotarpis, kuris šiuo metu taip pat yra karščiausias 30 metų laikotarpis.

Tikėtina, kad dėl klimato kaitos tokie ekstremalūs reiškiniai ateityje bus dažnesni

Likus savaitei iki karščio bangos pradžios, sinoptikai prognozavo tokią neregėtą temperatūrą regione, kad daugelis žmonių šias prognozes atmetė kaip „juokingas“, portalui „Science News“ sako L.O'Neillas. „Pasirodo, [prognozuotojai] buvo teisūs.“

Būsimi klimato kaitos priskyrimo tyrimai gali atskleisti, kaip ši konkreti karščio banga gali būti susijusi su klimato kaita. Apskritai žinoma, kad dėl klimato kaitos ateityje tokie ekstremalūs reiškiniai greičiausiai bus dažnesni, sako L.O'Neillas. „Matome, kad tokie karščiai formuojasi vis dažniau ir nuolat“. Pavyzdžiui, ekstremalus karštis ir ekstremali sausra JAV vakaruose gali sukurti stiprėjantį ciklą, kuris sustiprina abu reiškinius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rekordinė karščio banga Kanadoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rekordinė karščio banga Kanadoje

O tai kelia daug pavojų planetai, ne tik žmonių sveikatai. Gegužės mėnesį mokslininkai žurnale Nature Climate Change paskelbė, kad 37 proc. su karščiu susijusių mirčių nuo 1991 iki 2018 m. įvyko dėl žmogaus sukeltos klimato kaitos.

„Kai kalbame apie klimato kaitą, dažnai pokalbis būna šiek tiek abstraktesnis“, – sako O'Neillas. „Mes tai patiriame dabar. Ir šis klausimas, ar mes prisitaikysime ir sušvelninsime – tai turime išsiaiškinti dabar.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius