-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Chemtreilus“ ėmė kaltinti dėl klimato kaitos: kaip yra iš tiesų?

Socialiniuose tinkluose imta platinti maždaug 8 minučių trukmės vaizdo įrašą, kuriame tvirtinama, kad geriausi savo sričių specialistai padės žiūrovams išsiaiškinti, ar taip vadinamieji „chemtreilai“ tėra pramanas, ar realiai gali paveikti įvairius klimato kaitos procesus. Tačiau jau nuo trečios įrašo minutės tampa aišku, kad visa tai – tik dar vienas pseudofaktų kratinys.
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas / Eglės Zicari / 15min nuotr.

Iš anglų kalbos verstas vaizdo įrašas, kuris į lietuvių buvo aiškiai įgarsintas automatinės programėlės dėka, pradedamas nuo to, kad žiūrovams pristatomi „chemtreilai“.

Užkadrinis balsas tvirtina, kad „kai kurie žmonės tvirtina, jog tai tėra sąmokslo teorija“, ir siūlo išsiaiškinti, kur slypi tiesa.

„Ar tai kova su klimato kaita, ar tai gali būti kažkas daugiau“, – retoriškai klausiama.

Tačiau čia jau pradedama klaidinti žiūrovus, mat „chemtreilų“ sąmokslo teorija neturi nieko bendro su kova prieš klimato krizę.

Toliau įraše pasakojama, kad „apdovanojimus pelnęs mokslininkas“ Scottas Stevensas 1990 metų pabaigoje pradėjo pastebėti keistus orų modelius.

Tačiau S.Stevensas nėra mokslininkas. Kaip skelbiama jo „Linkedin“ profilyje, jis daugybę metų dirbo orų pranešėju įvairiose televizijose, tačiau apie mokslinius pasiekimus neužsimenama.

Eglės Zicari / 15min nuotr./Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas
Eglės Zicari / 15min nuotr./Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas

Pseudomokslinė sąvokų mišrainė

Tai, kad mokslininku prisistatantis orų pranešėjas ima painioti klimato krizę ir „chemtreilų“ sąmokslo teoriją – itin neatsakingas ir klaidinantis žingsnis.

Kaip skelbia NASA mokslininkai, klimato kaita – tai tam tikroje vietoje įprastų orų pokyčiai. Tai gali būti lietaus kiekio pokytis per metus. Arba tai gali būti vietovės įprastos mėnesio ar sezono temperatūros pokytis.

Klimato kaita taip pat yra Žemės klimato kaita. Tai gali būti įprastos Žemės temperatūros pokytis. Arba tai gali būti įprastos lietaus ir sniego kritimo vietos Žemėje pasikeitimas.

Klimato kaita vyko visais mums žinomais geologiniais Žemės periodais. Buvo laikotarpių, kai Žemės klimatas buvo šiltesnis nei dabar. Buvo laikotarpių, kai jis buvo vėsesnis. Šie laikotarpiai gali trukti tūkstančius ar milijonus metų.

Pastarųjų dešimtmečių kaita pasižymi iki šiol neregėtu greičiu bei siejama su žmogaus tiesioginiu poveikiu mūsų planetai, jos ekosistemoms ir buveinėms, čia gyvenančioms biologinės įvairovės rūšims bei bendrijoms, neišskiriant ir žmogaus – jo gyvenimo kokybei.

Mokslininkų teigimu, pastaruoju metu padėtis tapo itin pavojinga, dėl to terminą „klimato kaita“ siūloma keisti terminu „klimato krizė“.

„Science alert“ parengtoje ataskaitoje tvirtinama, kad ekstremalios karščio bangos, sausros, potvyniai ir audros darosi vis dažnesnės ir intensyvesnės.

Tyrimas, kuriame modeliuojama Žemės ateitis iki 2100 m., rodo, kad dėl to gali tekti iš naujo braižyti žemėlapius, kurie pirmą kartą buvo sudaryti 1880 m., nes temperatūros ir kritulių kiekio pokyčiai gali iš esmės pakeisti klimatą vietiniu lygmeniu.

VIDEO: Nerimą keliantys glaciologų skaičiavimai Alpėse – ledynų tirpsmas ir plikos uolos

„Chemtreilai“ klimato kaitos nereguliuoja

„Chemtreilų“ sąmokslo teorija skelbia, neva pasaulio vyriausybės dalyvauja slaptoje programoje, kurios metu iš keleivinių bei krovininių orlaivių į atmosferą purškiami nuodingi chemikalai.

Teorijos skleidėjai savo žodžius grindžia tuo, kad praskridę lėktuvai po savęs palieka pėdsakus – jie ir vadinami „chemtreilais“.

Pavadinimas „chemtreilai“ yra pakeista lėktuvų paliekamo kondensacijos pėdsako „contrail“ (angl. condensation + trail) forma.

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos sklaidą analizavusių Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, dažniausiai lėktuvų paliekami neva pavojingi pėdsakai buvo siejami su tariamu siekiu sterilizuoti gyventojus, trumpinti gyvenimo trukmę, paveikti klimatą.

Nė vienas šių teiginių neatitinka tiesos.

JAV aplinkos apsaugos agentūros ir NASA mokslininkai, atlikę tyrimą, paaiškino, kad oro transporto paliekami kondensacijos pėdsakai sudaryti iš vandens ledo dalelių pavidalu ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sustatyti neskraidantys lėktuvai oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sustatyti neskraidantys lėktuvai oro uoste

Kas ta „geoinžinerija“?

Geoinžinerija – mokslinių tyrimų sritis, analizuojanti galimas klimato intervencijos technologijas, kuriomis būtų įmanoma sušvelninti klimato kaitos poveikį.

Plačiau apie tai galite paskaityti čia.

Išskiriamos dvi pagrindinės geoinžinerijos kategorijos: anglies dioksido geoinžinerija, kuria siekiama iš atmosferos pašalinti anglies dioksidą, ir saulės geoinžinerija, kuria siekiama pakeisti saulės spinduliuotės kiekį, kurį sugeria ir išskiria Žemės atmosfera.

Tačiau tai tėra hipotetiniai tyrimai ir daugybė mokslininkų bei klimato tyrinėtojų pasisako už tai, kad visos geoinžinerijos idėjos turėtų būti itin atidžiai ištiriamos, o kai kurie mokslininkai net ragina jų nebevystyti.

Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus atstovė spaudai Florencija Soto Nino-Martinez leidiniui „USA today“ teigė, kad JT šiuo metu nenaudoja ir nepritaria tokių technologijų naudojimui.

„Mes nesiekiame pakeisti klimato. Jis keičiasi savaime“, – tvirtino F.Soto Nino-Martinez.

Be to, JT pasisako už geoinžinerijos reglamentavimą ir reguliavimą, prieš pereinant nuo hipotetinių tyrimų iki bent kiek realesnių bandymų.

VIDEO: „SCoPEx“ – mokslinis projektas, kuriuo siekiama patikrinti, ar aerozolių purškimas į stratosferą padėtų kovoti su klimato kaita

Klimato kaita – dar prieš oreivystės atsiradimą

Geoinžinerija – nauja tyrimų kryptis, o su klimato krize siejami veiksniai, pavyzdžiui, nuolat stebimas temperatūros kilimas, stebimi jau kelis dešimtmečius.

Todėl sąmokslo teorijų kūrėjų teiginiai, neva geoinžinerija ar chemtreilais kažkaip keičiamas klimatas prasilenkia su logika.

Mokslininkai turi daug įrodymų, kad šiuolaikinę klimato kaitą lemia šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas dėl žmogaus veiklos, pirmiausia dėl iškastinio kuro deginimo.

Šiltnamio efektą sukeliančios dujos, tokios kaip anglies dioksidas, azoto oksidas ir metanas, sulaiko šilumą atmosferoje, todėl kyla pasaulio paviršiaus temperatūra.

Dėl to nuo 1880 m. vidutinė temperatūra pasaulyje pakilo beveik 2 laipsniais.

Dirbtiniai lietūs

Vaizdo įraše taip pat nuskamba pavadinimas „Operation Popeye“. Esą chemtreilai – įrodymas, kad JAV tebetęsia klimato kontrolės eksperimentus.

Tačiau tai nėra tiesa. Tiksliau – dalis tiesos tendencingai nutylėta.

Vykstant Vietnamo karui, vykdytas itin slaptas projektas, pavadinimu „Operation Popeye“.

Jo metu amerikiečiai, pasitelkdami debesų sėjos metodą, Laoso regione provokavo liūtis, taip siekdami sutrukdyti vietnamiečiams pasinaudoti karine įranga.

Projektas truko maždaug 5 metus.

1977 metais JT buvo ratifikuota Konvencija dėl karinio ar bet kokio kito priešiško aplinkos modifikavimo metodų naudojimo uždraudimo.

„Scanpix“/AP nuotr./Vietnamo karas
„Scanpix“/AP nuotr./Vietnamo karas

Klimatas ir orai – skirtingi dalykai

Vaizdo įraše painiojamos ir kitos dvi itin svarbios sąvokos – klimatas ir orai.

Orai gali pasikeisti vos per kelias valandas. Klimatas keičiasi šimtus ar net milijonus metų.

Tai, kad įrašo kūrėjai bando sąmoningai klaidinti žiūrovus, rodo ir jų pateikiami pavyzdžiai.

Tarkime, jie primena, kad Kinijoje vykusių Olimpinių žaidynių metu šalies valdžia gyrėsi galinti „parūpinti puikų orą“.

Taip iš tiesų yra. Kinijos vyriausybė entuziastingai propaguoja debesų sėjos technologiją, išleisdama milijardus dolerių pastangoms manipuliuoti orais, kad apsaugotų žemės ūkio regionus arba pagerintų svarbius renginius, įskaitant 2008 metų Olimpines žaidynes.

Tačiau trumpalaikiai orų pakeitimai, pavyzdžiui, panaudojant debesų sklaidos metodus, toli gražu nereiškia, kad kinai gali kontroliuoti tokius globalius ir ilgalaikius procesus kaip klimatas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius