Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau nei 60 proc. nepageidaujamų reakcijų į COVID-19 vakcinas galėjo sukelti nocebo efektas

Naujo tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip 45 000 pacientų, duomenimis, dauguma nepageidaujamų reakcijų, kurias žmonės patyrė pasiskiepiję COVID-19 vakcina, galėjo atsirasti dėl nocebo efekto.
Vakcina nuo koronaviruso
Vakcina nuo koronaviruso / 123RF.com nuotr.

Įtikino patys save

Nocebo efektas yra tarsi placebo efekto blogasis dvynys. Šis efektas pasireiškia tada, kai pacientas patiria neigiamą šalutinį gydymo poveikį, nes būtent jo tikisi, rašo „Science Alert“.

Bostono Beth Israel Deaconess Medicinos Centro (BIDMC) mokslininkai atliko 12 klinikinių tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 45 380 pacientų. Iš jų 22 802 buvo suleista tikra vakcina, o likusiems 22 578 pacientams buvo duotas placebas, t. y. nekenksminga medžiaga, neturinti jokios gydomosios vertės (pavyzdžiui, fiziologinis tirpalas). Nė vienas pacientas nežinojo, ar jam buvo duota vakcina, ar placebas.

Po pirmosios injekcijos 46,3 proc. vakcinos pacientų pranešė apie sisteminius nepageidaujamus reiškinius, paveikusius visą kūną – dažniausiai galvos skausmą ir nuovargį. Didesnė dalis pacientų, 66,7 proc., pranešė apie vietinius nepageidaujamus reiškinius, pavyzdžiui, skausmingumą ar patinimą injekcijos vietoje.

Tačiau placebo pacientai taip pat patyrė nepageidaujamų reiškinių: 35,2 proc. pacientų pranešė apie sisteminį poveikį ir 16,2 proc. apie vietinį poveikį.

Komandos atliktos analizės duomenimis, lyginant abiejų grupių santykį, nocebo efektas lėmė net 76 proc. sisteminių nepageidaujamų reiškinių ir 24 proc. vietinių nepageidaujamų reiškinių po pirmosios vakcinos dozės.

„Sistemingų įrodymų apie šias nocebo reakcijas vakcinų tyrimuose rinkimas yra svarbus COVID-19 skiepijimui visame pasaulyje, ypač todėl, kad nerimas dėl šalutinio poveikio, kaip teigiama, yra viena iš vakcinos atsisakymo priežasčių“, – „Science Alert“ sakė viena iš tyrimo autorių, Julia W. Haas.

Išanalizavus duomenis po pirmosios ir antrosios dozių, pastebėta, kad 64 proc. visų nepageidaujamų reakcijų galėjo atsirasti dėl nocebo efekto. Pacientai, nerimaudami dėl galimo vakcinos neigiamo poveikio, net ir negavę tikrosios vakcinos, skundėsi jautę negalavimus.

Baimė dėl vakcinų gali paskatinti žmones neteisingai priskirti įprastus kasdienius foninius pojūčius vakcinos sukeltiems pojūčiams arba sukelti nerimą ir susirūpinimą, dėl kurių žmonės tampa itin atidūs kūno pojūčiams, susijusiems su nepageidaujamais reiškiniais, teigė tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius