Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES vyriausybės susitarė drausti neparduotų tekstilės gaminių naikinimą

Pirmadienį Europos Sąjungos valstybės sutarė uždrausti naikinti neparduotus tekstilės gaminius – tai yra dalis ES pastangų mažinti atliekų kiekį, daugiau jų pakartotinai panaudojant ir perdirbant, praneša „Reuters“.

Europoje tekstilės vartojimas daro ketvirtą didžiausią poveikį aplinkai ir klimato kaitai po maisto, apgyvendinimo ir judumo. Skaičiuojama, jog kasmet ES išmetama apie 5,8 mln. tonų tekstilės – maždaug 11 kg vienam žmogui, todėl siūlymas drausti neparduotos tekstilės išmetimą, iš esmės keistų žemyno daromą poveikį aplinkai.

Vyriausybės ir Europos Parlamentas turi susitarti dėl Ekologinio projektavimo reglamento, kad jis taptų teisės aktu. Pagal pirminį 2022 m. kovo mėn. pateiktą Europos Komisijos pasiūlymą pati Komisija vėliau turėjo nuspręsti, ar įvesti draudimus.

Tačiau ES vyriausybės susitarė, kad draudimas naikinti neparduotus drabužius turėtų būti taikomas iš karto, o ne laukti, kol ES vykdomoji institucija atliks vertinimą, mat procesas galėjo trukti trejus metus.

Vidutinėms įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 250 darbuotojų, būtų taikomas ketverių metų pereinamasis laikotarpis, o mažiausioms įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 50 darbuotojų, šis reikalavimas nebūtų taikomas.

Manoma, kad Ispanija, kuri nuo liepos mėn. šešis mėnesius pirmininkaus ES, surengs derybas dėl įstatymo su Europos Parlamento atstovais. Asamblėja dar turi suformuluoti savo poziciją, tačiau atrodo, kad bus sulaukta pritarimo.

Naujuoju įstatymu taip pat būtų sukurtas „skaitmeninis gaminio pasas“, kuriame būtų nurodytas gaminio ekologinis tvarumas, taip vartotojams suteikiant daugiau informacijos.

Europos Komisija teigė, kad neparduotų vartojimo produktų, pavyzdžiui, tekstilės gaminių ir avalynės, naikinimas tampa plačiai paplitusia problema visoje ES, ypač dėl to, kad šiais gaminiais vis dažniau prekiaujama internetu.

Prancūzijoje jau galioja kovos su atliekomis įstatymas, kuriuo draudžiama naikinti neparduotus ne maisto produktus.

VIDEO: ES vyriausybės susitarė drausti neparduotų tekstilės gaminių naikinimą – kaip tai keis žemyno poveikį aplinkai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius