Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Filmukų gerbėjams: vandenyno dugne rasti Kempiniukas ir Patrikas

Turbūt nėra tokio žmogaus, kuris nežinotų Kempiniuko Plačiakelnio. Legenda tapęs animacinis filmukas prie televizorių ekranų iki šiol pritraukia dauguma žiūrovų. Paskutinėmis liepos dienomis vandenyno dugne mokslininkai surado šiuos personažus tikrame gyvenime. Tiesa, čia jie nėra tokie artimi.
Kempiniukas ir Patrikas, animacinio fimluko herojai, užfiksuoti tikrame gyvenime
Kempiniukas ir Patrikas, animacinio fimluko herojai, užfiksuoti tikrame gyvenime / NOAA vandenyno tyrimai/Christopher Ma

Užfiksuoti netyčia

Nuotoliniu būdu valdomos transporto priemonės pagalba liepos 27 d. mokslininkai aptiko kvadratinę geltoną kempinę ir penkiabriaunę rausvą jūros žvaigždę Retriverio povandeniniame kalne prie Naujosios Anglijos krantų,1 885 m gylyje. Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) mokslininkai tyrinėjo šį povandeninį kalną dalyvaudami ekspedicijoje „Atlantic Stepping Stones“ laive „Okeanos Explorer“. NOAA pasidalijo savotiškos poros vaizdais per „Facebook“ tiesioginę transliaciją.

Pamatęs nuotraukas, Smithsono nacionalinio gamtos istorijos muziejaus jūrų biologas ir jūrų žvaigždžių ekspertas Christopheris Mahas iškart pastebėjo panašumą į Nickelodeon animacinių filmukų personažus.

Oficiali „Kempiniuko Plačiakelnio“ (SpongeBob Squarepants) „Instagram“ paskyra taip pat prisidėjo prie linksmybių ir pasidalijo tikroviškų būtybių atvaizdu kartu su jų animacinio filmo kolegomis.

„Kempinė priklauso Hertwigia genčiai, o jūros žvaigždė – Chondraster genčiai“, – sakė C.Mahas. Jis pridūrė, kad tiksli rūšis neaiški, ir jie gali būti netgi visiškai nauji mokslui.

Maitinasi kempinėmis

Nuotrauka mokslininkams ypač įdomi, nes tokiame gylyje retai aptinkama ryškiai geltonų kempinių. Dauguma giliavandenių kempinių yra baltos ar kitų neutralių spalvų, o tai padeda joms susilieti su aplinka, rašoma žurnale „Smithsonian Magazine“.

Kadras iš video/Animacinis filmukas „Kempiniukas Plačiakelnis“
Kadras iš video/Animacinis filmukas „Kempiniukas Plačiakelnis“

Deja, palyginimai su animacinių filmų herojais baigiasi ties išvaizda, nes realiame gyvenime šie du padarai toli gražu nėra draugai. „Pastebėta, kad ši jūrų žvaigždžių rūšis maitinasi kempinėmis“, – sakė C.Mahas. Ir gali būti, kad tai įvyko jau nustojus filmuoti kamerai, pridūrė jis.

Kempiniuką Plačiakelnį sukūrė animatorius ir jūrų mokslininkas Stephenas Hillenburgas, siekdamas padėti vaikams mokytis apie jūrų gyvūniją. Televizijos laida debiutavo 1999 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius