Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Huawei nova 9“ išmaniojo telefono apžvalga: gražus, bet ar patogus?

Išmaniųjų technologijų gamintojas „Huawei“ po pertraukos pristatė naują išmanųjį telefona – „Huawei nova 9“. Teigiama, kad naujasis modelis yra išskirtinai jaunimui sukurtas flagmanas, žavintis savo kokybės ir kainos skirtumu, o dauguma vartotojus erzinančių sąvybių iš ankstesnių modelių – pašalinta. Visgi, tai tiesa, ar tik gražūs žodžiai?
„Huawei nova 9“
„Huawei nova 9“ / Gamintojo nuotr.

Ne paslaptis, kad daugumą vartotojų su „Huawei“ išmaniaisiais telefonais sieja meilės arba neapykantos santykiai. Pasakysiu atvirai – jei buvote „Samsung“ ar „Xiaomi“ vartotojas, priprasti jums bus daug lengviau, negu „iPhone“ turėtojui. Bet apie viską iš pradžių.

Telefonas be „Google“

Tiems, kas nežinojote – taip, išgirdote teisingai. Po to kai D.Trumpo administracija įtraukė „Huawei Technologies Co Ltd“ į prekybos juodąjį sąrašą, naujuose „Huawei“ produktuose nebeliko prieigos prie „Google“ paslaugų, įskaitant programėlių parduotuvę „Google Play“ ir vaizdo įrašų platformą „YouTube“.

Akivaizu, kad per vieną naktį niekas nesukurtų išbaigtos naujos sistemos, bet situacija tikrai nėra bloga. „Google Play“ alternatyva „App Gallery“ turi daugumą mūsų pamėgtų programėlių, ir palaipsniui vis plečiasi. Joje galima rasti „Snapchat“, „TikTok“, „Viber“, „Tinder“ ar netgi „Lidl“, o vadinamoji „Petal“ paieška suteikia greitą ir paprastą būdą įkelti programas iš trečiųjų šalių parduotuvių.

Vis dėlto, tai nėra labai patogu. Ieškoti „Facebook“ ar „Messenger“ per kitas paieškas pradžioje išvargina. Gera žinia ta, kad programėlę atsisiuntus daugiau dėl to sukti galvos nebereikia.

Įpakavimas ir dizainas

Vienas dalykas, už ką šis išmanusis telefonas neabejotinai gauna riebų pliusą – jo išvaizda. Mano išbandytas modelis „Starry blue“ (perlamutrinė mėlyna) žiūrisi ypatingai gražiai: nugarėlė keičia spalvas priklausomai nuo apšvietimo ir prieš šviesą atrodo tarsi iš daugybės miniatiūrinių deimantukų.

Kamera, nors ir neįprastai didelė, prideda futuristinio dizaino (viršutinės kameros aureolė, bent jau man, išsiskiria iš kitų išmaniųjų dizainų). Mano pastebėjimas – jei nešiosite telefoną be dėkliuko, padėtas ant stalo nugarėle žemyn, telefonas laikysis nežymiai pasviręs, dėl kameros išsikišimo.

A.Tarailaitės nuotr./„Huawei Nova 9“
A.Tarailaitės nuotr./„Huawei Nova 9“

Užlenkti ekrano kampai ties šonais primena legendinį „Samsung Galaxy S8“ modelį. Pats telefonas maloniai jaučiasi rankoje, yra lengvas (175 g), o ranka greitai įpranta prie pailgo, 160.0x73.7x7.8mm ekrano.

Didžiulis minusas – Lietuvoje įsigyti bus galima tik dvi iš keturių spalvu: juodą, ir mano bandytą perlamutro mėlyną. Didelis praradimas žalsvos ir rausvos spalvų mėgėjams.

Įdomesnis dizaino pasirinkimas – užrakinimo ir garso mygtukai dešinėje pusėje. Man prireikė poros dienų prirasti, bet po jų, sakyčiau, kad vienoje pusėje išrikiuoti valdykliai yra daug patogesnis variantas.

Smagu ir tai, kad kartu su telefonu, dėžutėje taip pat yra permatomas dėkliukas bei ne tik USB-A į USB-C įkrovimo laidas, o ir 66 W galios maitinimo adapteris. Žinoma, taip pat pridedama privaloma adata SIM kortelės lizdui atidaryti ir visi kiti įprasti dokumentai.

Ekranas

„Nova 9“ serijos telefone įdiegtas galingas „Snapdragon 778G“ procesorius bei 8 GB operatyvioji darbinė atmintis. Pats telefonas pasižymi 120 Hz ekrano atnaujinimo dažniu, galinčiu perteikti 1,07 mlrd. spalvų ir 1080x2340px rezoliucija.

Viršutinėje ekrano dalyje yra skylutė vienai 32 MP priekinei kamerai, o apatinėje dalyje ekrane yra pirštų atspaudų skaitytuvas biometriniam autentifikavimui, žinoma, yra ir veido atpažinimo funkcija.

Kalbant paprastai, ekrano raiška ir kokybė tikrai nekliudo akies. Spalvos, perėjimai ir valdymas patogūs. Jei reikėtų lyginti su naujaisiais „iPhone“ serijos telefonais, matosi, kad „Huawei Nova 9“ spalvos kiek intensyvesnės, bet bendram naudojime tai nesijaučia.

„Huawei Nova 9“ pradžios ekranas
„Huawei Nova 9“ pradžios ekranas

Žiūrint įvairius video ypač pasiteisina lenkti ekrano kraštai, nes atrodo, kad ekrano kontūro tiesiog nėra ir optimaliai išnaudotas visas turimas plotas. 120 Hz užtikrina itin sklandų judesio vaizdą, sklandų slinkimą naršykle, o ir žaidimai ekrane mirga sklandžiai.

Pagyrimas „Huawei“ keliauja ir už integruotą automatinį kadrų dažnio pritaikymą, persijungiantį tarp 30 Hz, 60 Hz arba 120 Hz dažnių. Išmanusis telefonas interpretuoja, kuris hercų dažnis tinka dabartinei programai, taip prisitaikydamas ir išsaugodamas ilgesnį baterijos veikimo laiką.

Baterija ir talpa

Kalbant apie įkrovimą, telefone įdiegta ilgaamžė ir galinga 4300 miliampervalandžių (mAh) baterija, yra greitojo įkrovimo funkcija. Man telefonas pasikraudavo per nepilną valandą, dažniausiai maždaug per 40 minučių.

Be abejo, ilgai laikanti baterija yra turbūt vienas maloniausių šviežiai nusipirkto telefono aspektų. „Huawei Nova 9“ įprastame, kasdiename naudojime man laikydavo nuo ryto iki kito ryto. Žinoma, turbūt taip veikia kiekvienas šiuolaikinis išmanusis telefonas, tad baterijos ilgaamžiškumą paliudytų tik laikas.

Huawei nuotr./Huawei App Gallery
Huawei nuotr./Huawei App Gallery

Ilgai naudojamas telefonas nekaista dėl naujai įdiegtos vėsinimo sistemos. Minusas – 128 GB atminties negalime padidinti naudodami microSD atminties korteles, bet, jei telefoną naudojate įprastiems dalykams, o ne mėgėjiškų filmų kūrimui, to pilnai turėtų užtekti patogiam naudojimuisi.

Kameros

Jei mergina, vaikinas ar draugai jus ištisai kankina prašydami padaryti gražių nuotraukų, su šiuo telefonu dėl savo misijos kokybiškumo galite būti ramūs.

Įrenginys turi 50 MP „Ultra Vision“ kamerą su itin dideliu vaizdo jutikliu ir RYYB spalvų filtro masyvu, leidžiančiu užfiksuoti net 40 proc. apšvietimo. Šalia pagrindinės kameros – 8 MP itin plataus kampo objektyvas. Taip pat yra ir 2 MP makro lęšis bei 2 MP vaizdo gylio jutiklis, padėsiantis įamžinti ryškius portretus ar išgauti kokybišką fono suliejimo efektą.

A.Tarailaitės nuotr./Viršuje „iPhone 12“ daryta nuotrauka, apačioje „Huawei Nova 9“ daryta nuotrauka
A.Tarailaitės nuotr./Viršuje „iPhone 12“ daryta nuotrauka, apačioje „Huawei Nova 9“ daryta nuotrauka

Kalbant paprastai – nuotraukos pasižymi puikiu apšvietimu ir labai natūraliomis, ryškiomis spalvomis, kurios, lyginant su „iPhone 12“ kamera, iš pirmo žvilgnio daug kuo nesiskiria.

Nekyla problemų ir dėl vaizdo įrašų. Čia galimi 4K raiškos įrašai su ne daugiau kaip 30 kadrų per sekundę. Jei jums užtenka „Full HD“, taip pat galite įrašinėti vaizdo įrašus su 60 kadrų per sekundę sparta. Maloni smulkmena – filmuojant vaizdo įrašą su galine kamera, galima apsukti į priekinę, nesustabdžius filmuojamos medžiagos.

Trumpai tariant, dėl kamerų veikimo priekaištų neturiu. Kokybė puiki, vaizdo įrašai sklandūs, yra ir veido pagražinimo funkcija, tad jei „Instagram“ serverių veikla vėl sutriks, nereikės liūdėti dėl prarastų efektų.

Kitos funkcijos

Telefone veikia „Bluetooth 5.2“ ir 2.4 (jungiantis su „Apple“ ir „JBL“ problemų nekilo) bei 5 GHz „Wi-Fi“, bet neveikia 5G. Tai šiek tiek apriboja telefono naudingumą ateityje, ypač su 5G atėjimu į Lietuvą.

Kitas gan didelis minusas – telefonas nėra atsparus vandeniui, tad vonioje ar atostogaujant prie baseino su juo reikėtų elgtis atsargiau.

Gamintojo nuotr./„Huawei Nova 9“
Gamintojo nuotr./„Huawei Nova 9“

Visos kitos funkcijos veikia įprastai: meniu galima nusistatyti lietuvių kalba, yra „Huawei Pay“, kurio dėka atsiskaityti galima bekontakčiu būdu telefonu, valdymas paprastas ir aiškus.

Ar pirkti?

Kaip ir visada, apibendrindama galvoju, kokiai tikslinei auditorijai šis įrenginys gali būti skirtas. Šiuo atveju įvardinčiau taip – „Huawei Nova 9“ yra tikrai geras pasirinkimas žmogui, kuris išmaniuoju telefonu naudojasi skaitydamas naujienas, fotografuodamas jam gražius dalykus ir skambindamas draugams. Paprastai tariant, šis modelis puikiai tarnaus tam, kuris nori patogumo ir per daug nesigilina į visas išmaniojo amžiaus peripetijas.

Įsivaizduoju, kad šis telefonas puikiai tiktų kiek vyresnio amžiaus žmogui, norinčiam neapsunkinančio modernumo. Pagrindinė problema kyla norint įdiegti dažnai naudojamas programėles, kurių nėra „App Gallery“ arba priprantant prie naujos interneto naršyklės. Bet jei šie dalykai sutvarkomi per pirmą dieną, toliau telefonas didelių kliūčių nesukelia.

Apibendrinant, „Huawei“ tikrai padarė neprastą darbą stengiantis išspręsti „Google“ sukeltas problemas. Telefonu lengva naudotis, jis malonus rankoje, gražiai atrodo, ekranas raiškus, o nuotraukų kokybė puiki. Jei laikysite jį toliau nuo vandens ir išsiteksite su 4G, tai tikrai nebus prastas pasirinkimas lyginant kainos ir kokybės santykį (šiuo metu „Huawei Nova 9“ kaina Lietuvoje yra apie 500 eur.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius