Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išmaniosios Kalėdos, arba Kaip technologijos padeda išvengti šventinio streso?

​​​​​​​Kalėdų eglutės apšvietimas, valdomas telefonu, programėlė, padedanti dėlioti kalėdinių dovanų sąrašą ir neribotos dovanų idėjos bei apsipirkimo galimybės internete – visa tai įprasta šiuolaikinio pasiruošimo didžiausioms metų šventėms kasdienybė.
Išmaniosios Kalėdos
Išmaniosios Kalėdos / Pexels.com nuotr.

Kalėdos nebeatrodo taip, kaip anksčiau. Visai nebūtina stovėti ilgose parduotuvių eilėse ar laukti, kol sugrįžus į darbus ar mokslus pasidalinsime švenčių akimirkomis bei įspūdžiais apie gautas dovanas – visa tai vaizdžiai nušviečiama socialiniuose tinkluose. Galima ginčytis, geri šie pokyčiai ar blogi, bet sunku paneigti, kad technologijoms tobulėjant ir tinkamai jas išnaudojus, ruoštis šventėms iš tiesų paprasčiau.

Tad kaip šventes pasitikti išmaniai?

Racionalus apsipirkimas

Nors didieji prekybos centrai Kalėdų išvakarėse vis dar lūžta nuo žmonių, paskutinėmis akimirkomis ieškančių kalėdinių dovanų artimiesiems, vis daugiau jų renkasi bent jau dalį dovanų išsirinkti ir pirkti internetu. Čia apsipirkimo galimybės – neribotos. Štai Ecommercenews.eu skelbia, kad 76 proc. Jungtinės Karalystės gyventojų pusę Kalėdoms skirtų dovanų perka internetinėse parduotuvėse.

Vis dėlto nepasiduodi Kalėdų karštinei ir ypač impulsyviems pirkimams kai kuriems gali tapti iš tiesų nemenku išbandymu. Skaičiuojama, kad net 40 proc. vartotojų išlaidų skiriama impulsyviems pirkiniams, 88 proc. impulsyvių pirkimų įvyksta dėl įvairių nuolaidų, o 80 proc. jų paremti pirkimo metu kylančiomis emocijomis.

„Tikriausiai kiekvienas esame bent kartą nuėjęs į parduotuvę, pavyzdžiui, duonos, o grįžęs su pilnu krepšiu prekių arba vietoj ieškoto palto nusipirkę batus“, – sako Kauno technologijos universiteto (KTU) psichologė Rūta Kavaliauskaitė.

Biudžeto planavimas

Specialistai pataria pirkinius planuoti iš anksto, susidaryti biudžetą, paskirti konkrečią dovanų sumą, kurią išleisite dovanoms.

„Pardavėjai siekia sužadinti norą įsigyti prekę ar paslaugą gerai neapsvarsčius, pasiduodant akimirkos nuotaikai bei įspūdžiui“, – pabrėžia R.Kavaliauskaitė.

Pardavėjai siekia sužadinti norą įsigyti prekę ar paslaugą gerai neapsvarsčius, pasiduodant akimirkos nuotaikai bei įspūdžiui, – pabrėžia R.Kavaliauskaitė.

Norintiems atidžiai stebėti savo išlaidas šventiniu laikotarpiu, pravartu į pagalbą pasitelkti ir išmaniąsias priemones. Pavyzdžiui, mobiliosiose programėlėse „Santa‘s Bag“ ir „Christmas Gift List“, paprasta sudaryti dovanų sąrašą ir sekti savo išlaidas. Naudojant „Christmas Gift List“, vartotojai gali nurodyti visus asmenis, kuriems nori pirkti dovanas ir paskirti biudžetą, kurį planuoja išleisti kiekvienam dovanų gavėjui. Kai dovana yra nuperkama, ji įvedama į programėlę, o išlaidos išminusuojamos iš numatyto biudžeto.

Kalėdiniai sveikinimai

Kada paskutinį kartą ranka rašėte sveikinimą? Nenuostabu, kad elektroniniai sveikinimai vis labiau populiarėja dėl sutaupytų laiko sąnaudų ir pašto išlaidų. Internete apstu tokių platformų kaip paperlessspost.com, kuriose galima susikurti sveikinimo atviruką naudojant jau paruoštus maketus. Dauguma jų galima naudoti nemokamai.

Šventinės programėlės

Be jau minėtų biudžeto planavimui skirtų programėlių, išmaniųjų telefonų vartotojai turi galimybę išbandyti įvairios paskirties šventines programėles. Nežinote kokiais patiekalais šiemet nudžiuginti artimuosius? Tokiose programėlėse kaip „101 Christmas cake ideas“, „Tender“ rasite daugybę receptų idėjų, o savo kulinariniais šedevrais vėliau galėsite dalintis ir su kitais vartotojais.

O „Google“ sukūrė programėlę „One today“, skirtą šventiniu laikotarpiu norintiems paaukoti. Priklausomai nuo vartotojų interesų, ji kasdien informuoja apie ne pelno siekiančias organizacijas. Skirtingiems labdaroms projektams galima paaukoti nuo 1 iki 10 JAV dolerių.

Nesugalvojantiems, kokį originalų sveikinimą nusiųsti draugams ar giminaičiams, pravers linksma programėlė „Elf Yourself“. Joje galite įklijuoti klijuoti savo veidą ant elfo, kuris šoka pagal nuotaikingą kalėdinę muziką.

Arba galima tiesiog padėti telefoną į šalį ir mėgautis Kalėdomis gyvai bendraujant su artimaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius