Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jei Žemė sustotų savo orbitoje: 64,5 kritimo į Saulę dienos

Jei kokios nors nežinomos ar žinomos jėgos imtų ir sustabdytų ratu aplink Saulę besisukančią Žemę, būtų... Nebūtų nieko gero. Mūsų lauktų paskutinės 64 gyvenimo dienos, per kurias mūsų erdvėlaivis Žemė nugarmėtų į Saulę. Beje, pastarosiomis dienomis lauke kažkaip karštoka... Gal jau krentam?
Astronomai mano, kad egzoplanetos „Kepler 78b“ paviršių dengia verdanti lava.
Apokaliptinė Žemės kelionė į Saulę truktų apie du mėnesius. / Karen Teramura (UHIfA) iliustr.
Temos: 1 Saulė

Taip, gerbiamieji, mes krentam. Tai prieš kelis šimtus metų patvirtino pats seras Isaacas Newtonas. Reikalas labai paprastas. Kai kuriems vaikams kyla neįtikėtinas klausimas: „O kodėl Mėnulis nenukrenta ant Žemės?“ I.Newtonas vaikui atsakytų: „Žinok, Mėnulis iš tikrųjų krenta.“ Maža to, krenta nuolat. Buvimas orbitoje – tai nuolatinis kritimas. Tiesa, nuolatinis kritimas pro šalį. Nes Mėnulis aplink Žemę skrieja pasiutusiu greičiu – 3 683 km/val. Per greitai, kad nukristų ant Žemės.

O štai gimtoji Žemelė aplink Saulę skrieja net maždaug 108 000 km/val. greičiu. Todėl ir nenukrenta į Saulę.

Ir vis dėlto, jei Žemė šio sunkiai suvokiamo greičio netektų? Viskas labai paprasta ir dėsninga – ji imtų kristi tiesiai į Saulę. Ar ilgai? Matematinius skaičiavimus praleisime ir pateiksime atsakymą: Žemė į Saulę kristų 64,5 paros. Tiesa, nei žmogus, nei joks kitas gyvas padaras iki paskutinės kritimo dienos neištvertų. Tačiau apie viską iš eilės.

Taigi, kaip vyktų 64,5 paros trunkantis Žemės kritimas į Saulę?

Kristi Žemė pradėtų labai lėtai, tačiau kuo toliau, tuo labiau kritimo greitis didėtų. Savaime suprantama, palaipsniui imtų kilti ir temperatūra. 

1 diena

Pradedame kristi į Saulę.

6 diena

Po 6 dienų oro temperatūra Žemės paviršiuje pakiltų maždaug 0,8°C. Beje, tiek planeta įšilo (ar buvo įšildyta...) nuo 1880-ųjų. Gal to atšilimo ir nejaučiame, bet netrukus pajusime.  

21 diena

Pasaulinė temperatūra dabar pakilusi jau 10 laipsnių ir vidutinė temperatūra siekia +35°C. Planetą apėmusi ypač intensyvi karščio banga, kurią galima būtų palyginti su 2003 m. Europą nualinusiais karščiais. Agrarinių kultūrų pasėliai pradeda nykti.

35 diena

Žemė į Saulę krenta jau daugiau kaip mėnesį. Tačiau mes per tiek laiko įveikėm vos 20 proc. kelio į Saulę. Vis dėlto Saulė danguje jau dabar neištveriamai karšta ir pastebimai didesnė. Vidutinė oro temperatūra pasaulyje jau siekia +58°C. Beje, tai yra daugiau už oficialų karščio rekordą.

Daugeliui žmonių Žemėje likti gyviems tokiomis sąlygomis be oro kondicionierių yra beveik neįmanoma. Tačiau jau griūva ir elektros energijos tiekimo infrastruktūra. Pasaulyje vis labiau įsišėlsta milžiniški gaisrai. Prasideda po žeme slėptis nesugebančių sausumos gyvūnų išmirimas. Daugelis vabzdžių jau iškepę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius