Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK mokslininkai įspėjo: rudenį ateis nauja COVID-19 banga, bet didesne problema gali tapti gripas

Sveikatos priežiūros institucijos turi imtis skubių veiksmų, kad pasiruoštų rudeniui, kai gali kilti dar viena COVID-19 atvejų banga, praneša „The Guardian“.
Sinusitas, sloga ar Covid-19?
Sinusitas, sloga ar Covid-19? / 123RF.com nuotr.

Ekspertai sunerimo po praėjusios savaitės, kai duomenys atskleidė dar vieną staigų atvejų šuolį Jungtinėje Karalystėje. Per savaitę šalyje užsikrėtė daugiau kaip 2 mln. žmonių, t. y. daugiau kaip 30 proc. daugiau nei praėjusią savaitę.

Nors dauguma ekspertų tikisi, jog dabartinė banga, kurią sukėlė omicron BA.4 ir BA.5 viruso variantai, per kelias savaites pasieks piką, taip pat įspėjama, kad kita banga neišvengiamai ateis šį rudenį.

„Mūsų dabartinės prielaidos yra tokios, kad rudens-žiemos laikotarpiu sulauksime bent vienos [Covid] bangos“, – „The Guardian“ sakė Jungtinės Karalystės Sveikatos apsaugos agentūros vyriausioji patarėja medicinos klausimais Susana Hopkins.

Šiai nuomonei pritarė ir Vorviko universiteto virusologas profesorius Lawrence Youngas. „Jau dabar turime ruoštis rudens ir žiemos mėnesiams, kai šaltesni orai privers žmones užsidaryti patalpose ir padidins riziką užsikrėsti ne tik naujais COVID-19 variantais, bet ir kitomis kvėpavimo takų virusų infekcijomis.“

Svarbiausias šio pasirengimo elementas – atrinkti tas vakcinas, kurios bus tinkamiausios kovai su kita didele ligos banga. „Moderna“, „Pfizer“ ir kitos vaistų kompanijos kuria vakcinas, kurios bus nukreiptos prieš skirtingus Omikrono variantus.

Tačiau COVID-19 ne vienintelė grėsmė sveikatai, kylanti horizonte. Mokslininkai įspėjo, kad dėl pandeminių priemonių, kurios buvo taikomos kovojant su koronavirusu, visuomenė gali būti pažeidžiama kitomis ligomis, pavyzdžiui, gripu.

123RF.com nuotr./Sergantis vyras
123RF.com nuotr./Sergantis vyras

„Iš esmės jau dvejus metus neužkrečiame vieni kitų gripu, todėl nesusiformavo imunitetas jam“, – sakė Bristolio universiteto profesorius Adamas Finnas.

Jis pridūrė: „Todėl tikėtina, kad šių metų žiemą bus daug gripo atvejų. Iš tiesų gripas šią žiemą gali tapti daug didesne problema nei COVID-19. Dėl šios priežasties manau, kad labai svarbu, jog rudeninė koronaviruso stiprinamoji vakcina būtų skiriama tuo pačiu metu, kai vyresniems nei 65 m. amžiaus žmonėms skiriama metinė gripo vakcina.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius