-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunas pristato analogų pasaulyje neturinčią programėlę neįgaliesiems

Minėdamas tarptautinę neįgaliųjų žmonių dieną Kaunas pristato analogų tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje neturinčią mobiliąją aplikaciją „KVTBalsas“, skirtą silpnaregiams ir akliesiems. Naujasis atradimas padės jiems susigaudyti viešojo transporto schemoje: garsu praneš, koks autobusas ar troleibusas atvažiuos už minutės, koks atvyko realiu laiku.
Analogų pasaulyje neturinčios programėlės neįgaliesiems pristatymas Kaune
Idėjos autorius ir „Kauno autobusų“ IT skyriaus vadovas Paulius Lengvenis / Karolinos Stažytės nuotr.

Šis inovatyvus kauniečių sprendimas turintiems regėjimo negalią taps didžiuliu pagalbininku keliaujant Kauno viešuoju transportu. Tikėtina, jog programėlė ateityje veiks ir kituose didmiesčiuose.

K.Donelaičio gatvėje esančioje „L.Sapiegos g.“ stotelėje ketvirtadienį įvyko šios pusę metų kurtos programėlės pristatymas.

Idėjos autorius ir „Kauno autobusų“ IT skyriaus vadovas Paulius Lengvenis, patikino, jog šiuo metu programėlė, kurią jau gali parsisiųsti visi norintys, veikia tik „Android“ operacinėje sistemoje.

Karolinos Stažytės nuotr./Analogų pasaulyje neturinčios programėlės neįgaliesiems pristatymas Kaune
Karolinos Stažytės nuotr./Analogų pasaulyje neturinčios programėlės neįgaliesiems pristatymas Kaune

„Parsisiunčiate programėlę ir tiek. Garsu informuojama, koks autobusas ar troleibusas atvyksta, koks jo maršrutas, kryptis. Telefonas skanuoja aplinką ir atrandą žymę atvažiuojančiame viešajame transporte. Nuskaito jį 20 metrų atstumu. Šiuo metu programėlė dar nepritaikyta maršrutiniams mikroautobusams, bet, jei bus poreikis, mąstysime ir apie tai“, – kaip veikia programėlė, paaiškino P.Lengvenis.

Programėlės principas paprastas – visose Kauno viešojo transporto priemonėse yra įmontuotos aktyvios žymos (angl. beacon), kurios „bluetooth“ ryšiu siunčia informaciją tiek į vartotojo telefoną, tiek į autobusų stoteles. Iš viso planuojama šias žymas įmontuoti į 50 stotelių.

Projektas kainavo apie 50 000 eurų. Ribos plėsti jį – didelės. Programėlė šiuo metu vis dar vystoma.

„Visą savaitę išeidavau su Pauliumi jos bandyti. Žmona jau pradėjo įtarinėti, – juokavo neįgaliųjų bendruomenės atstovas Saulius Kavaliauskas. – Žinoma, iš pradžių buvo trikdžių. Pas jį veikdavo, pas mane – ne. Veikdavo tik degant mobilaus ekranui. Bet dabar viskas gerai. Kiek žinau, programos kūrėjai davė dvejų metų garantiją. Per šį terminą jie taisys visus trūkumus“.

Paklaustas, kaip silpnaregių ir aklųjų bendruomenė, kurią Kaune sudaro daugiau nei 700 žmonių, priėmė šią naujovė, S.Kavaliauskas patikino, jog nuomonių būta visokių. Pensijinio amžiaus neįgalieji tikėjosi sulaukti pultelių – juk jie nelabai naudojasi išmaniosiomis technologijomis.

„Atlikome apklausą ir bendruomenė nusprendė, jog turi būti progresas. Silpnaregiai su išmaniosiomis technologijomis gali daug daugiau. Naudojant pultelį, sunku per triukšmą išgirsti, kas atvažiavo. Vienu metu atvažiavus kelioms transporto priemonėms, kiltų sumaištis. Su šia programėlė taip nebus. Gali grįžti atgal ir perklausyti vėl. Praneša, kas atvažiuos už minutės, tad galiu pasiruošti. Tikiuosi, tokios technologijos bus pritaikytos ir naujojoje Kauno autobusų stotyje“, – vylėsi S.Kavaliauskas.

Naujai išrinkta Kauno vicemerė Rasa Šnapštienė taip pat džiaugėsi kauniečių kūriniu. Tai, anot jos, didžiulė dovana žmonėms, turintiems regėjimo negalią.

„Naudinga ji ir sveikiesiems, ir miesto svečiams. Juk galima pasirinkti kalbą. Daug netiesioginės naudos gavėjų. O šauniausia tai, kad tokia programėlė – pirmoji pasaulyje“, – pabrėžė ji.

Tarptautinė neįgaliųjų žmonių diena yra minima gruodžio 3-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius