Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Keisčiausi palydovai Saulės sistemoje

Visos mūsų Saulės sistemos planetos, išskyrus dvi, turi vienokių ar kitokių palydovų. Žemės palydovas neabejotinai yra geriausiai pažįstamas, tačiau toli gražu ne pats įdomiausias. Kiekvieną iš išorinių Saulės sistemos planetų milžinių lydi gausus palydovų būrys. Nors jie yra toli nuo Saulės ir negauna Saulės šilumos bei šviesos, jų įvairovė ne mažesnė nei pačių planetų. Štai keletas iš jų.
Titanas
Titanas

Kalista

Kalista yra trečias pagal dydį Saulės sistemos palydovas ir tik šiek tiek mažesnis už Merkurijų. Jo pagrindinė pretenzija – labiausiai sutrūkinėjusio Saulės sistemos objekto titulas; tamsus jo paviršius iki pat matomumo ribos nusėtas krateriais, iš kurių giliausiuose atsivėrė šviežias ledas ir paviršiuje pasklido ryškios „išmetamosios“ nuolaužos.

NASA/JPL/DLR)/Jupiterio palydovas Kalista
NASA/JPL/DLR)/Jupiterio palydovas Kalista

Ijo

Ijo yra vienas iš keturių milžiniškų Galilėjaus palydovų, skriejančių aplink didžiausią Saulės sistemos planetą Jupiterį. Tačiau trys išoriniai palydoviukai yra ramūs, užšaldyti uolienų ir ledo pasauliai, o Ijo kraštovaizdis – tai geltonos, raudonos ir rudos spalvos mišinys, pilnas keistų ir nuolat besikeičiančių mineralinių darinių, kuriuos sukuria siera, įvairiais pavidalais išsiliejanti į jo paviršių.

Ijo taip pat yra vulkaniškiausias Saulės sistemos pasaulis. Pirmą kartą keistas Ijo paviršius buvo pastebėtas per kosminių zondų „Pioneer“ skrydžius septintojo dešimtmečio pradžioje, tačiau jo vulkaninė prigimtis buvo nuspėta likus vos kelioms savaitėms iki „Voyager 1“ misijos atvykimo 1979 m.

NASA/JPL/University of Arizona)/Ijo
NASA/JPL/University of Arizona)/Ijo

Nors dauguma Ijo uolienų yra silikatai, panašūs į Žemėje esančias uolienas, jų lydymosi temperatūra yra gana aukšta, todėl jos dažniausiai lydosi karštame magmos vandenyne, esančiame dešimtis kilometrų po paviršiumi – priešingai, didžioji Ijo paviršiaus veiklos dalis susijusi su sieros turtingomis uolienomis, kurios gali išlikti išlydytos žemesnėje temperatūroje.

Titanas

Didžiausias Saturno palydovas Titanas yra unikalus Saulės sistemoje – vienintelis palydovas, turintis nemažą savo atmosferą. Nepaisant to, kad Titanas yra didesnis už Merkurijų, tirštą atmosferą jis gali išlaikyti tik dėl didelio šalčio. Mėnulio, esančio maždaug 1,4 mlrd. km. atstumu nuo Saulės, vidutinė paviršiaus temperatūra siekia -179 laipsnių Celsijaus.

NASA/JPL-Caltech/Univ. Arizona/Univ. Idaho)/Titanas
NASA/JPL-Caltech/Univ. Arizona/Univ. Idaho)/Titanas

Titano atmosferoje vyrauja inertinės azoto dujos – taip pat pagrindinė Žemės oro sudedamoji dalis, tačiau išskirtinę spalvą, nepermatomą rūką ir debesis sukuria palyginti nedidelė metano dalis. Nuostabu, kad sąlygos Titane yra tinkamos metanui pereiti iš dujinio, skysto ir kieto pavidalo, taip sukuriant „metano ciklą“, gana panašų į vandens ciklą, kuris formuoja Žemės klimatą. Esant šaltoms sąlygoms, metanas užšąla ant paviršiaus šalčio ir ledo pavidalu. Esant vidutinei temperatūrai, jis kondensuojasi į skystus lašelius ir krenta kaip lietus, kuris ardo ir minkština kraštovaizdį, o paskui kaupiasi ežeruose, o šiltesniuose regionuose išgaruoja ir grįžta į atmosferą.

Japetas

Japetas turi dvi aiškias pretenzijas į vietą bet kuriame keistų palydovų sąraše. Tai tapo akivaizdu, kai jis buvo atrastas 1671 m. – matant jį vienoje orbitos pusėje, palyginti su kita, jis yra daug blankesnis. Jo priekinis pusrutulis – pusė, kuri skriejant aplink Saturną, nukreipta į priekį – yra tamsiai rudas, o galinis pusrutulis – šviesiai pilkas.

Viena iš ankstyvųjų teorijų, paaiškinančių spalvų skirtumą, buvo ta, kad, kaip nustatė NASA, priekinę pusę dengia dulkės, susidariusios dėl smulkių meteoritų smūgių į mažus išorinius palydovus, kurie spirale slenka Saturno link.

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)/Japetas
NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)/Japetas

Japetą taip pat juosia kalnuotas ekvatorinis gūbrys, kurio aukštis siekia 13 km., o plotis – 20 km, suteikiantis jam būdingą graikinio riešuto formą. Šios keteros kilmė yra mįslinga – kai kurios teorijos teigia, kad tai „fosilija“ iš tų laikų, kai Japetas plėtėsi daug greičiau ir išsipūtė ties ekvatoriumi, o kiti mano, kad tai gali būti kažkada Mėnulį supusios žiedų sistemos nuolaužos, kurios sugriuvo ant jo paviršiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius