-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos mokslininkai kaip karinę grėsmę įvardijo „Starlink“ palydovus

Kinijos karo tyrėjai teigė, kad „Starlink“ palydovai gali kelti grėsmę Kinijos nacionaliniam saugumui.
Žemė iš kosmoso
Žemė iš kosmoso / 123RF.com nuotr.

Mokslininkai atkreipė dėmesį į „Starlink“ „didžiulį karinio pritaikymo potencialą“ ir į tai, kad Kinija turi sukurti atsakomąsias priemones, kuriomis būtų galima stebėti, išjungti ar net sunaikinti augančią palydovų megastruktūrą. Jų straipsnis praėjusį mėnesį buvo paskelbtas žurnale „China's Modern Defence Technology“.

„Starlink“ yra Elono Musko bendrovės „SpaceX“ sukurtas plačiajuosčio palydovinio interneto tinklas, kuriuo siekiama perduoti interneto prieigą vartotojams bet kurioje pasaulio vietoje (jei tik jie turi „Starlink“ palydovinę anteną). Nuo 2019 m., kai buvo paleisti pirmieji „Starlink“ palydovai, „SpaceX“ į žemą Žemės orbitą išvedė daugiau kaip 2300 palydovų, o ateityje planuojama išsiųsti dar 42 tūkst.

Kinijos mokslininkams ypač didelį susirūpinimą kėlė galimi kariniai palydovų pajėgumai, nes, jų teigimu, jie gali būti naudojami hipergarsinėms raketoms sekti, taip pat gali smarkiai padidinti JAV bepiločių orlaivių ir „stealth“ klasės naikintuvų duomenų perdavimo greitį arba net įsirėžti į Kinijos palydovus ir juos sunaikinti.

Kinija jau yra susidūrusi su „Starlink“ palydovais: pernai ji kreipėsi į JT su skundu, kad šalies kosminė stotis buvo priversta atlikti avarinius manevrus, jog išvengtų „artimų susidūrimų“ su „Starlink“ palydovais 2021 m. liepą ir spalį, rašo „Live Science“.

Vadovaujami Pekino sekimo ir telekomunikacijų instituto tyrėjo Ren Yuanzhen mokslininkai pranešime rašė, kad reikėtų taikyti naikinimo metodus, jog „kai kurie „Starlink“ palydovai prarastų savo funkcijas ir būtų sunaikinta jų operacinė sistema“.

Tyrėjai taip pat nurodė, kad, norint atakuoti „Starlink“ sistemą, reikėtų „tam tikrų nebrangių ir didelio efektyvumo priemonių“.

Kokios tiksliai galėtų būti šios priemonės, lieka neaišku. Tyrėjai Kinijai siūlo sukurti savo šnipinėjimo palydovus, kad galėtų geriau stebėti „Starlink“.

Scanpix nuotr. /Elonas Muskas
Scanpix nuotr. /Elonas Muskas

Remiantis neseniai paskelbta JAV gynybos departamento ataskaita, nuo 2019 m. Kinija daugiau nei dvigubai padidino savo žvalgybos ir stebėjimo palydovų skaičių – nuo 124 iki 250. 2022 m. pradžioje bendras Kinijos palydovų skaičius siekė 499 – tai buvo antroji vieta po Jungtinių Valstijų, turinčių 2944 palydovus.

„Starlink“ palydovai jau buvo panaudoti karo metu. Praėjus vos dviem dienoms po Rusijos invazijos į Ukrainą vasario 24 d., Ukrainos vicepremjeras Michailas Fiodorovas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė prašydamas E.Musko dislokuoti šalyje daugiau „Starlink“ palydovų. Gegužės 24 d. kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose M.Fiodorovas sakė, kad „SpaceX“ iki šiol Ukrainai pateikė daugiau kaip 12 tūkst. „Starlink“ palydovų antenų, ir pridūrė, kad „visa svarbiausia [Ukrainos] infrastruktūra naudoja šį palydovinį ryšį“.

Anksčiau šį mėnesį Elonas Muskas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė, kad Rusija ne kartą bandė trikdyti „Starlink“ signalą ir įsilaužti į jį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius