TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klimato kaitos mažinimas: ką dar galime padaryti patys?

Jau nemažai žmonių sąmoningai renkasi tausoti aplinką savo kasdieninio gyvenimo pasirinkimais – vietoj asmeninio automobilio daugiau vaikščioja pėsčiomis ar naudojasi viešojo transporto paslaugomis, atsisakydami plastikinių šiaudelių ar maišelių siekia sumažinti plastiko naudojimą, rašoma „Luminor“ pranešime spaudai.
Tvarumas (Shutterstock nuotr.)
Tvarumas (Shutterstock nuotr.)

Formuojant tvarius įpročius taip pat svarbu peržiūrėti savo asmeninius finansus ir įvertinti jų poveikį aplinkai. Pateikiame keletą patarimų, į ką vertėtų atkreipti dėmesį siekiant tvarių finansų.

„Luminor“ banko Tvarumo duomenų ir analitikos vadovė Greta Petrošiūtė sako, kad visų pirma reikėtų įvertinti savo banką – ar jis rūpinasi tvarumu?

„Pirmąjį įspūdį susidaryti padės banko tvarumo ataskaitos peržiūra. Verta atkreipti dėmesį į tai, kokia yra banko investavimo politika – pavyzdžiui, į kokias veiklas jis pasirenka neinvestuoti, koks nurodomas jo šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijų intensyvumas (įskaitant paskolų ir investicijų portfelio), taip pat ŠESD mažinimo tikslai. Prisiminkite, kad jūsų pinigai banke yra investuojami ir taip finansuoja emisijas,“ – sako banko tvarumo ekspertė.

Įvertinus banko poveikį aplinkai ir jo socialinę atsakomybę, reikėtų apsvarstyti ir asmenines investicijas į fondus, obligacijas ar akcijas bei jų tvarumą. Vienas paprasčiausių būdų investuoti tvariau – pasirinkti tinkamą trečios pakopos pensijų fondą, besirūpinantį aplinkos apsaugos, socialinės atsakomybės ir gerosios valdysenos (angl. environmental, social and governance responsibility – ESG) tikslais.

„Jau galima rasti tvarių pensijų fondų, kurie turi mažesnę klimato ar aplinkos riziką. Jei iki šiol nesate tokio fondo pasirinkę, pasikalbėkite su savo pensijos fondų valdytojais, kokios galimybės investuoti etiškiau, tvariau,“ – pataria G.Petrošiūtė.

Nors šiuo metu galima rasti įvairių įmonių tvarumo reitingų, aklai jais pasitikėti nereikėtų. Rekomenduojama pasidomėti jų sudarytojais ir reitingo specifika, kurioje turėtų būti vertinami tikrai reikšmingi aplinkai dalykai.

Ekspertės teigimu, kitas žingsnis po finansų įvertinimo – suprasti tai, kokį poveikį klimatui daro įsigyjamas turtas – būstas, automobilis ar smulkesni kasdieniai pirkiniai.

„Jeigu pabandytumėte suskaičiuoti, kiek taršos emisijų patys savo lėšomis finansuojate, gauti skaičiai priverstų susimąstyti. Galbūt Jūs patys galite prisidėti prie to, kad tarša būtų sumažinta?“ – sako banko Tvarumo duomenų ir analitikos vadovė.

Praėjusių metų pabaigoje pasaulinis ESG reitingų lyderis „Morningstar Sustainalytics“ suteikė „Luminor“ ESG rizikos reitingą 10,5 – geriausią reitingą tarp didžiųjų Baltijos šalių bankų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius