-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laoso šikšnosparniuose aptikti koronavirusai – net 96,8 proc. identiški SARS-CoV-2

Mokslininkai aptiko Laoso šikšnosparniuose slypinčius koronavirusus, kurie, kaip teigiama naujienų pranešimuose, yra artimiausi iki šiol žinomi SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio COVID-19, giminaičiai.
Pasaganosiai šikšnosparniai
Pasaganosiai šikšnosparniai / „Scanpix“ nuotr.

Beveik identiški

Naujame tyrime Pasteuro instituto Prancūzijoje ir Laoso universiteto mokslininkai iš kalkakmenio urvų šiaurės Laose sugavo 645 šikšnosparnius ir ištyrė juos dėl virusų, susijusių su SARS-CoV-2. Jie rado tris virusus, kuriuos pavadino BANAL-52, BANAL-103 ir BANAL-236. Šie virusai užkrėtė šikšnosparnius ir daugiau kaip 95 proc. jų genomo sutampa su SARS-CoV-2.

Vienas iš virusų, BANAL-52, buvo 96,8 proc. identiškas SARS-CoV-2, rašoma „Nature News“. Tai reiškia, kad BANAL-52 yra genetiškai panašesnis į SARS-CoV-2 nei bet kuris kitas žinomas virusas.

Be to, visi trys naujai atrasti virusai yra panašesni į SARS-CoV-2 pagrindinėje genomo dalyje, vadinamoje receptorių surišimo domenu (RBD), nei kiti žinomi virusai. RBD – tai viruso dalis, leidžianti jam prisijungti prie šeimininko ląstelių. SARS-CoV-2 atveju RBD jungiasi prie žmogaus ląstelių receptoriaus, vadinamo ACE2, ir virusas naudoja šį receptorių kaip vartus į ląsteles.

Naujajame tyrime nustatyta, kad BANAL-52, BANAL-103 ir BANAL-236 gali prisijungti prie ACE2 ir juo pasinaudoti, kad patektų į žmogaus ląsteles. Iki šiol kiti kandidatai to padaryti negalėjo, teigė tyrėjai.

Daugėja įrodymų dėl natūralios kilmės

Rugsėjo 17 d. „Research Square“ išankstinių spaudinių serveryje paskelbtos išvados papildo įrodymus, kad SARS-CoV-2 virusas yra natūralios kilmės, o ne ištrūkęs iš laboratorijos.

Rezultatai rodo, kad „gamtoje egzistuoja labai artimos ankstyvųjų SARS-CoV-2 padermių sekos“, – rašė tyrėjai savo straipsnyje.

„SARS-CoV-2 receptorių surišimo domenas atrodė neįprastas, kai buvo atrastas pirmą kartą, nes buvo labai mažai virusų, su kuriais jį būtų galima palyginti“, – „Bloomberg“ sakė tyrime nedalyvavęs Sidnėjaus universiteto evoliucinės biologijos specialistas Edwardas Holmesas. „Dabar, kai imame daugiau pavyzdžių iš gamtos, pradedame rasti artimai susijusių genų sekos fragmentų“, – sakė E.Holmsas.

123RF.com nuotr./Koronavirusas
123RF.com nuotr./Koronavirusas

Autoriai teigia, kad jų išvados patvirtina hipotezę, jog SARS-CoV-2 atsirado rekombinuojant pasaginių šikšnosparnių virusų sekas.

Vis dėlto, nors naujai atrasti virusai yra glaudžiai susiję su SARS-CoV-2, visuose trijuose virusuose nėra vadinamosios furino skaldymo vietos, kuri yra SARS-CoV-2 ir padeda virusui patekti į ląsteles, rašoma „Nature News“. Tai reiškia, kad norint geriau suprasti SARS-CoV-2 kilmę, reikia atlikti tolesnius tyrimus, kurie parodytų, kaip ir kada atsirado furino vieta.

Šiuo metu svarstoma, ar gautus rezultatus paskelbti „Nature“ žurnale, pranešė „Bloomberg“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius