Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mianmare iš dangaus nukrito neatpažintas objektas

Lapkričio 10 d. Mianmaro kalnų vietovėje iš dangaus nukrito didžiulis neatpažintas nenatūralios kilmės objektas, rašo livescience.com.
Neatpažintas iš dangaus nukritęs objektas
Neatpažintas iš dangaus nukritęs objektas / Ko Maung Myo nuotr.

Cilindrinis maždaug 3,7 m ilgio ir 1,5 m skersmens objektas nukrito į Lone Khin kaimelio teritoriją netoli nefrito kasyklos. Kaimiečius ankstyvą rytą pažadino garsus sprogimo garsas ir vibracijos, sukelti į žemės paviršių atsitrenkusio objekto. Aukų ir sužeistų nėra, tačiau objektas krito tiesiai ant nefrito kasėjų palapinės, o aplink tvyrojo stiprus degėsių kvapas.

„Iš pradžių maniau, kad kilo mūšis. Nuo sprogimo mūsų namai drebėjo. Iš kaimo kilo dūmų stulpas“, leidiniui „The Myanmar Times“ sakė kaimo gyventojas Daw Ma Kyi.

Panašu į variklį

Iš pirmo žvilgsnio objektas yra panašus į lėktuvo detalę.

„Manau, kad tai yra variklis, nes viename jo gale matėsi daug varinių laidų ir diodas. Jis panašus į reaktyvinio variklio bloką“, – sakė kitas kaimietis Ko Maung Myo.

Mianmaro valdžios atstovai penktadienį teigė, kad kol kas objekto neidentifikavo ir jo analizuoti siunčia ekspertus. Vienas buvęs Mianmaro Aviacijos departamento pareigūnas sakė, kad, sprendžiant pagal į „Facebook“ patekusias objekto nuotraukas, jis labiau panašus ne į lėktuvo variklį, o į kosminės raketos pakopą.

Kinija trečiadienį skelbė apie sėkmingą raketos „Long March 11“ iškėlimą į kosmosą. Raketa gabeno penkis palydovus ir eksperimentinį pulsarų rentgeno spindulių navigacijos aparatą. XPNAV-1 pavadintas 240 kg svorio aparate sumontuotos saulės baterijos ir du jutikliai, kurie aparato poziciją kosmose nustato pagal pulsarų skleidžiamus rentgeno spindulius. Technologiją kinai ketina pritaikyti kosminių laivų pozicijos nustatymui tolimuose kosminiuose skrydžiuose.

Po raketų iškėlimo jų nuolaužos į žemę krenta nuolat. Tikimybė, kad tokios nuolaužos pridarys žalos kuriam nors konkrečiam asmeniui, yra labai menka, tačiau tikimybė, kad nukentės kažkas iš daugiau nei 7 mlrd. Žemės gyventojų, yra stebėtinai didelė. 2011 m. į kosmosą iškėlus autobuso dydžio palydovą, NASA Johnsono kosminių skrydžių centro Orbitinių šiukšlių programos mokslininkas Markas Matney buvo apskaičiavęs, jog tikimybė, kad kas nors bus sužalotas iškart po raketos pakėlimo yra maždaug 1/3200.

Be to, kosmose sklando gausybė šiukšlių, ten pasilikusių nuo ankstesnių kosminių tyrinėjimų darbų. NASA duomenimis, Žemės orbitoje sukasi bent 50 000 poros centimetrų skersmens ar didesnių objektų, iš jų daugiau nei 20 000 yra teniso kamuoliuko dydžio ar didesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius