Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miegant net ir prie nedidelio šviesos šaltinio galima pakenkti savo sveikatai

Patarimų ir įžvalgų apie miego kokybę ir jo poveikį sveikatai yra begalės. Vien į „Google“ paiešką įvedus žodį „miegas“ lietuviškai surandama net 1 620 000 straipsnių. Ir nors atrodo, kad miegojimas nėra tokia jau sunki užduotis, iš tiesų yra daugybė faktorių, nuo kurių priklauso, ar miegant praleista naktis prisidės prie organizmo stiprinimo, o gal kaip tik pakenks jūsų sveikatai.
Vyras lovoje
Vyras lovoje / 123RF.com nuotr.

Nauju tyrimu nustatyta, kad vos vieną naktį miegant prie silpnos šviesos (pavyzdžiui išjungto televizoriaus) sveikų jaunų žmonių, dalyvavusių miego laboratorijos eksperimente, cukraus kiekis kraujyje padidėjo, o širdies ritmas padažnėjo.

Prislopinta šviesa prasiskverbė pro akių vokus ir sutrikdė miegą, sakė tyrimo autorė daktarė Phyllis Zee, Šiaurės Vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos Cirkadinės ir miego medicinos centro direktorė.

Širdies ritmas naktį paprastai sulėtėja, nes smegenys užsiima kūno atstatymu. Daugeliu tyrimų įrodyta, kad padidėjęs širdies ritmas naktį yra būsimų širdies ligų ir ankstyvos mirties rizikos veiksnys, rašo CNN.

Didelis cukraus kiekis kraujyje yra atsparumo insulinui požymis, kai organizmas nustoja tinkamai naudoti gliukozę. Tada kasa pradeda veikti per daug, užtvindydama organizmą papildomu insulinu, kol galiausiai praranda savo gebėjimą tai daryti. Ilgainiui atsparumas insulinui gali sukelti 2 tipo diabetą.

Miegojimas užmerktomis akimis

Ankstesni tyrimai parodė ryšį tarp dirbtinio apšvietimo naktį ir svorio didėjimo bei nutukimo, medžiagų apykaitos funkcijos sutrikimų, insulino sekrecijos ir diabeto išsivystymo bei širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnių.

Mokslininkų komanda ištyrė 20 sveikų dvidešimtmečių žmonių. Jie turėjo dvi naktis praleisti miego laboratorijoje: pirmąją naktį dalyviai miegojo tamsiame kambaryje.

Visi tyrimo dalyviai buvo prijungti prie prietaisų, kuriais buvo stebimi keli objektyvūs miego kokybės rodikliai: smegenų bangos, širdies ritmas, kvėpavimas, paimtas kraujas.

Atsitiktinės atrankos būdu atrinkta grupės dalis antrą naktį laboratorijoje miegojo toje pačioje tamsoje, o kita grupė miegojo su blausia viršutine šviesa, kurios švytėjimas maždaug atitiko tamsią, debesuotą dieną arba pro langą sklindantį gatvės apšvietimą.

Tačiau net ir toks nedidelis šviesos kiekis sukėlė miego stadijų, kurių metu vyksta didžioji dalis ląstelių atsinaujinimo, deficitą.

Be to, padažnėjo širdies ritmas, padidėjo atsparumas insulinui, išsibalansavo nervų sistemos, o tai susiję su didesniu sveikų žmonių kraujospūdžiu.

123RF.com nuotr./Žadintuvas
123RF.com nuotr./Žadintuvas

Tačiau, kaip rašo CNN, šviesa nebuvo pakankamai ryški, kad sumažintų melatonino kiekį organizme.

Kaip miegoti tinkamai

Mokslininkai pataria užsitraukti užuolaidas, išjunkti visas šviesas ir naudoti miego kaukę, skirtą akims uždengti.

„Įsitikinkite, kad bent valandą ar dvi prieš eidami miegoti pradedate pritemdyti šviesą, kad paruoštumėte aplinką miegui“, – sakė autorė.

Patikrinkite, ar jūsų miegamajame nėra šviesos šaltinių, kurie nėra būtini. Jei reikalinga naktinė šviesa, laikykite ją pritemdytą ir grindų lygyje, kad labiau atsispindėtų, o ne būtų prie pat akių.

Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kokio tipo šviesa yra jūsų miegamajame, ir panaikinti bet kokią mėlynojo spektro šviesą, kurią skleidžia elektroniniai prietaisai, pavyzdžiui, televizoriai, išmanieji telefonai, planšetiniai ir nešiojamieji kompiuteriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius